Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας κατέχει μια εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, μελετάται η αρχαία Ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία ενώ συγγραφείς όπως ο Πλάτωνας, ο Πίνδαρος και οι αρχαίοι τραγικοί όπως ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής αποτελούν μια σημαντικότατη πηγή γνώσης για τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κόσουκε Φουκούντα ήρθε σε άμεση επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό. Γεννήθηκε το 1990, σπούδασε Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και είναι υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Αυτόν τον καιρό, μελετάει την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επισκέπτης ερευνητής. Συνέγραψε στα ελληνικά «ο Καζαντζάκης και η Ελληνικότητα» στο «Νίκος Καζαντζάκης, Η απω-ανατολική ματιά» (Επιμέλεια Έλενα Αβραμίδου, Ένεκεν, 2019 ) και μετέφρασε το «Ασκητική» του Καζαντζάκη στα Ιαπωνικά (Kyoryoku-sha, 2018).
Επισκεπτόμενος την χώρα μας μόλις τέσσερα χρόνια πριν με σκοπό να εξασκήσει την Ελληνική γλώσσα, μαγεύτηκε τόσο που αποφάσισε να επιστρέψει. Δηλώνει μάλιστα ενθουσιασμένος με την νύμφη του Βορρά, την Θεσσαλονίκη και το πολυπολιτισμικό της αποτύπωμα. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος, “κάθε δρομάκι της Θεσσαλονίκης κρύβει ένα κομμάτι ιστορίας, που συνδέει το χθες με το σήμερα”.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, αποφάσισε να οργανώσει και μια Ποντιακή βραδιά στην γενέτειρα του, το Κιότο της Ιαπωνίας. Η βραδιά πραγματοποιείται στο Κιότο με στόχο να γνωρίσουν οι συμπατριώτες του Κόσουκε την ποντιακή λύρα, το νταούλι και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των λαών της Μαύρης θάλασσας, ένα στοιχείο που εντόπισε και ο ίδιος στην αγαπημένη του πια, πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο πολιτισμός αποτελεί έναν σημαντικότατο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε έθνη και ανθρώπους. Αμβλύνει τις διαφορές, ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των λαών και ενώνει το χθες με το σήμερα. Ο Κόσουκε Φουκούντα, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι αποστάσεις, η διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα αποτελούν κινητήριο δύναμη όσον αφορά την επικοινωνία μεταξώ των λαών.
Φραγκούδη Βασιλική, Msc Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία
Πηγές:
https://www.greecejapan.com/japanesestudies/author/fukuda-yoshikawa/