Αυτός είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκθεσης που οργανώνει το Μουσείο Τέχνης San Antonio στην πολιτεία του Τέξας, στις Η.Π.Α. εν όψει της κρίσης του κορωνοϊού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται στο κοινό από φέρετρα για μούμιες, μέχρι αγγεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλύπτοντας έτσι επιστημονικά πεδία όπως αυτό των κοινωνικών επιστημών, των καλών τεχνών, της γλώσσας και του πολιτισμού. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως την έκθεση μπορούν να δουν δωρεάν μαθητές από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο.
Σε μια προσπάθεια δόμησης μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας οι «εικονικοί επισκέπτες» θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους μέσω της συνομιλίας που παρέχει η πλατφόρμα του zoom ή απλά σηκώνοντας το χέρι τους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικές συζητήσεις μετά από την ξενάγηση.
Η ομαδοποίηση – «αδελφοποίηση» στην έκθεση των τριών αρχαίων πολιτισμών της Ρώμης, της Ελλάδας και της Αιγύπτου δίνει μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αυτοί να γίνουν αντιληπτοί από τις άλλες χώρες ως στενά συνδεδεμένοι, αφού σχετίζονται μεταξύ τους άμεσα λόγω των διαπολιτισμικών επαφών και δανείων που είχαν στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα, οι ανταλλαγές και οι δανεισμοί συλλογών που γίνονται μεταξύ των μουσειακών ιδρυμάτων προκειμένου να πραγματοποιηθούν ποικίλες σχετικές εκθέσεις, αποτελούν ερέθισμα για τη διπλωματία των μουσείων, έτσι ώστε η κάθε χώρα να προβάλλει τον πολιτισμό της και να δημιουργήσει διακρατικές σχέσεις βασισμένη σε κοινούς πολιτισμικούς παρονομαστές.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα, η σύγχρονη Ελλάδα, η Ιταλία και η Αίγυπτος οφείλουν να εκμεταλλευτούν τη διαπλοκή και τις ιστορικές επαφές των προγόνων τους και να συνεχίσουν με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους να προβάλλουν το πλούσιο και στενά διαπλεκόμενο πολιτισμικό παρελθόν που ευτύχησαν να έχουν.
Μαρία Μητσούλη
Πηγή: https://www.samuseum.org/visit/tour/egypt-greece-rome/