Το 1945 γεννήθηκε ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, με σύμβολο τη πρόσοψη του αρχαίου ελληνικού ναού, του Παρθενώνα. Τη θέση των δωρικών κιόνων του έχουν πάρει τα αρχικά του ονόματός της, που συμβολίζει την ένωση όλων των λαών υπό το πρίσμα της οικονομικής και πολιτιστικής ειρήνης. Προβάλλεται η αλληλεγγύη και ο διάλογος μεταξύ των λαών με στόχο την αμοιβαία κατανόηση. Τομείς δράσεις αποτελούν η εκπαίδευση, η καταπολέμηση του ρατσισμού, η κλιματική καταστροφή, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στους τόπους κληρονομιάς ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να παραμείνει στους αιώνες. Η ηθική της επιστήμης, η προστασία του γονιδιώματος, η επιστήμη της νοημοσύνης θωρακίζουν τον ανθρωπισμό.
Η UNESCO έχει 193 κράτη-μέλη και 11 συνδεδεμένα μέλη, τα οποία είναι σχεδόν όλα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Έδρα της είναι η Rue 7 Place Fontenoy στο Παρίσι, σε ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό κτήριο του 20αι το οποίο δημιουργήθηκε από τους Bernard Zehrfuss, Marcel Breuer και Pier Luigi Nervi.
Πολιτιστικά Μνημεία συναντώνται σε κάθε γωνιά της γης, προστατεύοντας τα αποτυπώματα του πληθυσμού. Ο πολιτισμός μαρτυρεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός λαού στη γραμμικότητα του χρόνου και αποτελεί αναμφισβήτητα άσκηση επιρροής των κρατών στην σφαίρα της πολιτιστικής διπλωματίας. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά συμβάλλει στην εξισορρόπηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία των ειδών προς εξαφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η επιστήμη στο σύνολο της και έτσι προβάλλεται η ήπια ισχύς μέσα από την ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή της. Ως διευκολυντής του διαλόγου και της συνεργασίας, η UNESCO δίνει νέα ώθηση στη διάδοση του πολιτισμού, ενισχύει τις δημοκρατικές αρχές της αξιοπρέπειας, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των ανδρών και γυναικών, ώστε να επικρατεί η ειρήνη στην πνευματική και ηθική αλληλεγγύη του ανθρώπου.
Στη Γαλλία, μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία έχουν επιβιώσει χάρη στην πολιτιστική προστασία της UNESCO. Ξεχωριστά είναι από την Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Βερσαλλίες, το Mont Saint Michel, τα σπήλαια Lascaux, το Εθνικό Πάρκο – Calanque Coves της Κορσικής, η Αψίδα του Θριάμβου του Εμμανουήλ Ερέ, και πολλά. Μεταφέροντας την δική τους ιστορία το καθένα εμπλουτίζουν τους επισκέπτες τους με γνώση, πολιτισμό, κουλτούρα, και κατανόηση στο διαφορετικό πολιτισμικό στοιχείο τους καθενός.
Κουκουλιού Ζωή
Βιβλιογραφία:
Εικόνα ανακτήθηκε από: https://pixabay.com/el/vectors/unesco-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b1-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ac%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-26856/
UNESCO. L’UNESCO célèbre son 75e anniversaire. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com/watch?v=tz_3EP4UBAM&t=206s
Ιωάννης Εμφιετζίδης. (Απρίλιος,2013). Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση. ΕΑΠ. Ανακτήθηκε από: https://www.academia.edu/3695150/Unesco_cultural_heritage
Tim Winter. (2015). Heritage diplomacy. Ανακτήθηκε από: https://www.academia.edu/12599729/Heritage_Diplomacy