Με το τέλος του κομμουνισμού στη σημερινή Αλβανία, αξιοσημείωτος αριθμός Αλβανών μετανάστευσε στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν τη μεγαλύτερη σύγχρονη ξένη εθνικότητα που φιλοξενεί η Ελλάδα. Η Αλβανική κοινότητα προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, εδραιώθηκε κοινωνικά και οικονομικά με αποτέλεσμα οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς να προσπαθούν σήμερα να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συλλογική προσπάθεια προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν την Αλβανική γλώσσα καταλλήλως και συνεπώς τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Το πολιτιστικό κέντρο ‘Porta’ που εδρεύει στο Κουκάκι και φιλοξενεί το Αλβανικό σχολείο της Αθήνας είναι μία από τις πολλές όμοιες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την γλώσσα και δια μέσου αυτής με την χώρα προέλευσής τους, Αλβανία.
Οι άνθρωποι, ως φορείς πολιτισμού, μπορούν να δράσουν ως πολιτιστικοί διπλωμάτες με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα είναι φορείς και των δυο αυτών πολιτισμών και μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην βελτίωση των σχέσεων της χώρας διαμονής με την χώρα προέλευσής τους. Η μεταλαμπάδευση του αισθήματος αυτού της διπλής ταυτότητας είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο πληθυσμός της διασποράς αποτελεί σημαντική δύναμη για τη διεθνή θέση της χώρας και την οικοδόμηση σχέσεων με τα κράτη στα οποία βρίσκεται ο πληθυσμός του. Έτσι και στην παρούσα περίπτωση, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εξαρτώνται άμεσα από την θέση που κατέχει η Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και την υπεράσπιση από την χώρα διαμονής των θεμελιωδών δικαιωμάτων της. Ο σεβασμός και η προάσπιση του δικαιώματος της αλβανικής κοινότητας για προώθηση και μεταλαμπάδευση του πολιτισμού της είναι συστατικό στοιχείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια υγιής συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών.
ΒΟΥΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Πηγές:
Mbi aktivitetin festiv me rastin e 10-vjetorit të Shtëpisë shqiptare “Porta” në Athinë, Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Greqi, Ανακτήθηκε από: http://www.ambasadat.gov.al/greece/sq/mbi–aktivitetin–festiv–me–rastin–e-10-vjetorit–t%C3%AB–sht%C3%ABpis%C3%AB–shqiptare–porta–n%C3%AB–athin%C3%AB
Κυριακή στο Αλβανικό Σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, POPAGANDA, Ανακτήθηκε από: https://popaganda.gr/stories/kiriaki-sto-alvaniko-scholio-sto-kentro-tis-athinas/
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Λέκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗ, Λέκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πολιτιστική Διπλωματία: Ελληνικές και Διεθνείς διαστάσεις, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα και βοηθήματα, Αθήνα 2015
Πηγή εικόνας: