Τον Μάρτιο του 1993 κοσμήματα από την αυτοκρατορική συλλογή της Ρωσίας στάλθηκαν στο Ισραήλ όπου και φιλοξενήθηκαν, ενώ μετέπειτα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Harry Oppenheimer στην Ν. Αφρική κ. α. Τα κοσμήματα (αλλά και άλλα εκθέματα) απαρτίζουν συλλογή αντικειμένων του 18ου και 19ο αιώνα, φέρουν πολύτιμους λίθους και αποτελούν ιστορικά υλικά τεκμήρια για το λαό της Ρωσίας. Τα κοσμήματα αυτά προέρχονταν από την συλλογή των Τσάρων, φυλάσσονταν στα ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη και περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και τεχνουργήματα από τον διάσημο Οίκο Faberge.
Η κινητικότητα των εκθεμάτων αυτών από χώρα σε χώρα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτισμικής διπλωματίας και δείγμα καλής διάθεσης των αρχών, αφού ήταν η πρώτη φορά που τα κοσμήματα παρουσιάστηκαν σε κάποια χώρα εκτός της πρώην Ε. Σ. Σ. Δ. Η Ρωσία, ως ανεξάρτητο κράτος, χρησιμοποιεί αυτούς της εθνικούς θησαυρούς για να προωθήσει τη τέχνη και τα καλύτερα πολιτιστικά προϊόντα της στον κόσμο. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν σύμβολο για μια εποχή και πρεσβεύουν τον πολιτισμό, την τέχνη και την δεξιοτεχνία των ανθρώπων της Ρωσίας αλλά και τις φιλικές διαθέσεις απέναντι στο κράτος που φιλοξένησε και θα φιλοξενήσει τους εθνικούς θησαυρούς της.
Η συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων που στέγασαν τα εκθέματα και του υπουργείου της Ρωσίας που ήταν υπεύθυνο για τη φροντίδα τους, άνοιξε δίαυλο συνεργασίας αλλά και έδωσε ένα δείγμα στον έξω κόσμο από την πολύ παλιά ιστορία της Ρωσικής αυτοκρατορικής περιόδου. Τα αντικείμενα άλλωστε ταυτίζονται με την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα του λαού που τα δημιουργεί και μέσα από συμβολικές χειρονομίες προσφέρονται κοινοί και ενδιαφέροντες τόποι πολιτιστικής συνεργασίας.
Αριστοτέλης Γιαννούσης
Πηγή
Πηγή εικόνας