Η πρώτη παγκόσμια Αμπετειάδα επρόκειτο να λάβει χώρα στην Αίγυπτο, από τις 10-22 Οκτωβρίου του 2020. Τουλάχιστον διακόσιοι απόφοιτοι της Αμπετείου Σχολής, θα επαναπατρίζονταν τον περασμένο μήνα στη χώρα όπου και γεννήθηκαν.
Η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ εκδήλωσε τη στήριξή της, σε συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους με τον διευθυντή της Αμπετείου Σχολής. Το συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τις Αιγυπτιακές, Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές. Δυστυχώς, εξαιτίας της κρίσης του ιού COVID-19, η εκδήλωση αναβλήθηκε και δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της.
Η Αμπέτειος Σχολή είναι ένα Ελληνικό σχολείο που μετρά 160 χρόνια ιστορίας, αλλά και πολλές σημαντικές προσωπικότητες του ελληνισμού μεταξύ των αποφοίτων της. Βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, και είναι το σχολείο στο οποίο φοίτησαν όλοι σχεδόν οι Καϊρινοί του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα, στην περιοχή Ντεμερτάς, που «σφυρηλάτησαν τις πάντα καλές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου». Σήμερα το ελληνικό τμήμα της Αμπετείου Σχολής με τους 65 Έλληνες μαθητές έχει μεταφερθεί στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Ηλιούπολης.
Μάλιστα, τη χρονιά αυτή προσέφερε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στους 1.500 μαθητές του αραβόφωνου και αγγλόφωνου προγράμματός της. Παρά τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Αιγύπτου, έχει σταθερό αριθμό μαθητών τα τελευταία χρόνια και παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε πολλούς μαθητές Ελληνικής αλλά και Αιγυπτιακής καταγωγής που αγαπούν την Ελλάδα και γίνονται φορείς του Ελληνικού πολιτισμού. Εκτός από τα ελληνικά γράμματα, προωθεί επιπλέον και τον Ελληνικό πολιτισμό, προσφέροντας έτσι σφαιρική παιδεία.
Το Αιγυπτιώτικο σχολείο, μέσα από αυτή τη συγκεκριμένη δράση καταφέρνει να ενώσει τον διάσπαρτο Ελληνισμό, και πιο συγκεκριμένα τον σύγχρονο κοσμοπολίτη Αιγυπτιώτη. Είναι ακόμα μια έκφραση που δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών και λαών. Ο νόστος των αποφοίτων πραγματοποιείται μέσα από αυτή με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο. Η Αμπετειάδα θα δώσει την ευκαιρία όσμωσης του Ελληνικού αλλά και Αιγυπτιακού πολιτισμού σε όλους τους αποφοίτους, από την οποία μόνο εποικοδομητικός διάλογος και η καλλιέργεια ισχυρών γεφυρών επικοινωνίας μπορούν να προκύψουν.
ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΥΛΗ
Πηγές:
https://e.issuu.com/embed.html?identifier=fwrf94duji9i&embedType=script&u=takoulis&d=___________english_version&p=1
http://ampeteios-cairo.world.sch.gr/
https://hellasjournal.com/2020/02/a-pagkosmia-ampetiada-toulachiston-200-apofiti-ton-oktovrio-sto-kairo/embed/#?secret=MF0hF1STfn
https://www.cnn.gr/focus/story/194669/spetseropoyleio-ekei-poy-xtypa-i-kardia-tis-ellinikis-paideias-stin-aigypto
Πηγή εικόνας:https://www.cnn.gr/focus/story/194669/spetseropoyleio-ekei-poy-xtypa-i-kardia-tis-ellinikis-paideias-stin-aigypto