Η Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής είθισται να φιλοξενεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επί σειρά ετών, από το 1954. Το φεστιβάλ αποτελεί πολλώ μάλλον ένα βάθρο προβολής διεθνούς κινηματογράφου και λιγότερο κάποιον κινηματογραφικό διαγωνισμό. Κατά τα πρώτα χρόνια το φεστιβάλ προσέλκυσε διεθνούς φήμης αγαπημένα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως ο Errol Flynn και λοιπά καλλιτεχνικά πρόσωπα.
Στη δεκαετία του ’60, κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης του, το φεστιβάλ προσέλκυσε και πάλι διεθνή φαβορί, όπως οι Paul Newman, Catherine Deneuve, Toshiro Mifune, Francois Truffaut και άλλους Τιτάνες του κινηματογράφου. Πρόσφατα, μάλιστα, απονεμήθηκε στο εν λόγω φεστιβάλ ο χαρακτηρισμός «Κατηγορία Α» από την FIAPF (Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Κινηματογράφου). Είναι γεγονός, πως οι Αργεντινοί επρόκειτο να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη βαθμολογία για αυξημένη παγκόσμια παρουσία και μεγαλύτερο κύρος του φεστιβάλ.
Παρά την αλτρουιστική καλλιτεχνική φύση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, η ιστορία του θεσμού παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης στους κύκλους συζητήσεων της αποαποικιοποίησης, η οποία υπήρξε περισσότερο μία συνεχής διαδικασία μεταπολεμικά, παρά μία πάγια διακήρυξη. H Fédération Internationale des Associations Producteurs de Films (FIAPF) δημιουργήθηκε το 1939 και αποκαταστάθηκε το 1948, ως τρόπος διευθέτησης των διεθνών κανονισμών των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Η FIAPF είχε σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη πληθώρας φεστιβάλ ταινιών. Η προεδρία μοιράστηκε μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας, ωστόσο συμπεριέλαβε και μέλη εκτός Ευρώπης, όπως το Μεξικό και η Αργεντινή. Τα φεστιβάλ κινηματογράφου ήταν ο πυρήνας της λειτουργίας της FIAPF.
Ωστόσο, η στάση της ομοσπονδίας ενάντια στην πολιτιστική και οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ άρχισε να μεταβάλλεται, όταν το MPEA προσχώρησε στο FIAPF το 1951, σε μια στιγμή που στο καθεστώς του Ψυχρού Πολέμου δεν εμπλέκονταν μόνο οικονομικά συμφέροντα. Η FIAPF στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κυριαρχήθηκε από τις διπλωματικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Αποτελούσε το προπύργιο του αποκαλούμενου Ελεύθερου Κόσμου και συνέχεια του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο είχε ως στόχο να συσπειρώσει χώρες, που ενδεχομένως επεδείκνυαν ενδιαφέρον ως προς το να ενταχθούν στο Ανατολικό Μπλοκ.
Ως απόρροια, οι μη Ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπήθηκαν επίσης στο πλαίσιο της FIAPF, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Ιαπωνίας, εκτός από τα προϋπάρχοντα μέλη, του Μεξικού και της Αργεντινής. Ο πολλαπλασιασμός των φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως — υπό τον έλεγχο της FIAFP — ακολούθησε τους στόχους του Club International du Film, που δημιουργήθηκε στις Κάννες το 1947, το οποίο κατείχε ως πρότυπο την υπεράσπιση της UNESCO ως προς τον ρόλο του κινηματογράφου σαν κεντρικό όπλο στις διεθνείς σχέσεις, καθώς επίσης εξυπηρέτησε τη συνεργασία με εξω-ευρωπαϊκά στρατιωτικά καθεστώτα.
Ύστερα από την περιπέτειά του στη δίνη του ψυχρού πολέμου, σήμερα το φεστιβάλ της Mar Del Plata έχει σαφέστατα ενωτικό και όχι διπολικό χαρακτήρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διοργανώνεται πλέον από το Εθνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών (INCAA), προωθεί τις ταινίες και την οπτικοακουστική δραστηριότητα σε όλες τις μορφές της, προβάλλοντας ταινίες διαφορετικής προέλευσης και υποστηρίζοντας τη θεματική ποικιλομορφία και στυλ.
Η παράδοση του κλασικού κινηματογράφου συνυπάρχει με νέες τάσεις, νέες φωνές και νέες τεχνολογίες. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 130.000 θεατές έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει πάνω από 300 ταινίες και ειδικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή τόσο τοπικών όσο και διεθνών διασημοτήτων.
Καταληκτικά, γίνεται έκδηλο πως, μολονότι η εκάστοτε πολικότητα, που διέπει το διεθνές σύστημα δύναται να ασκήσει μεγάλη και σημαντική επίδραση, ο πολιτισμός παραμένει η πιο άμεση και ουσιαστική μορφή επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Σαφέστατα, εξαιρουμένων τόσο των αποστάσεων όσο και των διλημμάτων ασφαλείας.
Καρυπίδης Σπύρος
Πηγές:
https://www.mardelplatafilmfest.com/35/en/historia
https://publicdiplomacy.wikia.org/wiki/Argentina
The Palgrave Encyclopedia of Imperialism and Anti-Imperialism, Vol.1 – Saer Matty Ba
Πηγή φωτογραφίας:
lavereda.com.ar