Προσπάθειες χρόνων φαίνεται να τελεσφορήσουν στην Αλγερία, σχετικά με την εγκαινίαση ενός καταστήματος επώνυμης αμερικανικής αλυσίδας ταχυφαγίας. Λόγος γίνεται για τα McDonald’s, τα οποία πιθανόν να ανοίξουν τις πύλες τους να υποδεχτούν τους Αλγερινούς κατοίκους. Γιατί όμως η προσπάθεια αυτή δεν έγινε νωρίτερα και ποιοι λόγοι όρισαν αυτή τη στιγμή πιθανώς κατάλληλη;
Το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης θεωρείται μια αναπτυσσόμενη, αλλά οικονομικά εύθραυστη χώρα, που εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου. Έχοντας αντιμετωπίσει μια σειρά οικονομικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014, βίωσε διπλή ύφεση το 2016 και το 2017 αντίστοιχα. Αυτές οι οικονομικές συνθήκες ενδέχεται να έχουν αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας McDonald’s, από την εγκατάσταση τους στην Αλγερία. Μολονότι δεν είναι ευρέως γνωστό, η Αλγερία απαρτίζεται από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, με πολλές τοπικές επιχειρήσεις να προσφέρουν προϊόντα παρόμοια με εκείνα των McDonald’s και μάλιστα, σε πιο προσιτές τιμές.
Σύμφωνα με την Gira Conseil[1], ειδική στο μάρκετινγκ και την ανάπτυξη του κλάδου της εστίασης, κάθε προσπάθεια για άνοιγμα ταχυφαγίων στην Αλγερία κατέληξε στο κενό, καθώς πιο πρακτικά εμπόδια έχουν θέσει σε παύση την ανάπτυξη αυτών των ξένων εμπορικών σημάτων στο Αλγερινό έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αλγερινή κυβέρνηση με την επιβολή αυστηρών κανονισμών στις ξένες εταιρείες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη δημιουργία ενός κερδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου για κάθε αλυσίδα ταχυφαγίας. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και η ανάγκη λήψης άδειας από την Τράπεζα της Αλγερίας για οποιαδήποτε μεταβίβαση δικαιωμάτων εισόδου.
Αναφορικά με την θρησκευτική ταυτότητα της χώρας, το σουνιτικό Ισλάμ, κατά το οποίο οι πιστοί ασπάζονται συγκεκριμένους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς κανόνες, ήθη και παραδόσεις. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η απαγορευμένη κατά το Ισλάμ κατανάλωση χοιρινού κρέατος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσαρμογή του μενού των ταχυφαγίων στις τοπικές προτιμήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι τοπικές γαστρονομικές προτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, μπορεί επίσης να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τα McDonald’s να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό μενού. Ωστόσο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και της παγκοσμιοποίησης, αρκετές διεθνείς μάρκες, που επιδιώκουν να αναπτύξουν franchises σε όλο τον κόσμο, εργάζονται για να καταστήσουν τα μενού των γευμάτων πιο ευέλικτα ανάλογα με τον πολιτισμό και τη θρησκεία της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τη βελτίωση της βιωσιμότητας της εμπορικής επωνυμίας τους. Εξίσου σημαντικό να αναφερθεί, ότι σε έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια, από το 74% των νέων Αλγερινών που συμμετείχαν και ήθελαν να ανθίσουν διεθνείς μάρκες ταχυφαγίων στη χώρα, το 48,2% αυτών επέλεξε τα McDonald’s, το 19,1% προτίμησε τα Quick, το 13,4% τα Snack και το 4,3% τα Flunch. Βεβαίως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δεν καλωσορίζουν την εισροή των Αμερικανών αλυσίδων καταστημάτων, καθώς η διατροφική αξία που προωθούν θεωρείται συχνά ανθυγιεινή και υπεύθυνη για τα ολοένα κι αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αφρικανική αυτή χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό έρημη, δυσχεραίνοντας τη διανομή, σε περίπτωση εγκατάστασης αλυσίδας ταχυφαγίας, καθώς συν τοις άλλοις, οι υποδομές μεταφορών βρίσκονται υπό βελτίωση. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να προστεθεί η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που ίσως παρακωλύει όχι μόνο τη δημιουργία, αλλά και τη λειτουργία μιας αλυσίδας ταχυφαγίας, όπως η προαναφερθείσα. Πρόκειται για υλικοτεχνικές προκλήσεις που αν μια επιχείρηση επιθυμεί να εδραιωθεί εκεί, οφείλει να λάβει υπόψιν ιδίως σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.
Παραδοσιακά, οι Αλγερινοί προτιμούσαν να τρώνε στο σπίτι και, μάλιστα, να παρασκευάζουν μόνοι το φαγητό τους. Τα τελευταία, όμως, χρόνια κι υπό την επιρροή του δυτικού πολιτισμού, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των αστικών οικογενειών. Το γρήγορο φαγητό σταδιακά κέρδισε έδαφος μέσω της διαφήμισης στην νεολαία, ενώ σύμφωνα με έρευνα, το 57% των καταναλωτών συχνάζουν σε τοπικά καταστήματα ταχυφαγίας. Δεν άργησε, λοιπόν, να γίνει εύληπτο από τις ξένες επενδύσεις και ο όμιλος Quick, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παρασκευής μπέργκερ, να διαθέτει πλέον δύο (2) εστιατόρια στο Αλγέρι. Με τον μεγαλύτερο αριθμό των επιχειρήσεων εστίασης να είναι αμιγώς τοπικός, η αλυσίδα ταχυφαγίας McDonald’s φαίνεται να κάνει κρούση προσπαθώντας να εξακριβώσει αν το έδαφος είναι γονιμότερο αυτή τη φορά για επένδυση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν μία τέτοια πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε δημόσιες διαδικτυακές συνομιλίες. Τίποτα ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί, αναμένοντας καρτερικά τις εξελίξεις.
Εν ολίγοις, οι βλέψεις για επένδυση ξένων επενδυτών δημοφιλών αλυσίδων ταχυφαγίας για εγκατάσταση και εδραίωση στο Αλγερινό κράτος δεν αποτελεί μια τωρινή προσπάθεια, μα ήδη δεκαετιών. Κι ενώ οι Αλγερινοί ανέκαθεν υπήρξαν φιλικά διακείμενοι στην τοπική παραγωγή και κατανάλωση, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, αλλά και ο καίριος ρόλος της διαφήμισης στην νεολαία, έδρασαν καταλυτικά στην αναδιαμόρφωση συνηθειών κι ίσως απόψεων έναντι στο γρήγορο φαγητό. Συνεπώς, η γνωστή αλυσίδα ταχυφαγίας, McDonald’s, παρά τις δυσκολίες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο που παρουσιάστηκαν ανά τα χρόνια, φαίνεται λίαν συντόμως να ανοίξουν τις πόρτες τους στο Αλγέρι καλωσορίζοντας μια νέα εποχή στην Αλγερία.
Ευγενία Νιφόρα
Πηγές:
- PCS, L. (2023). Pourquoi il n’y a pas McDo en Algérie ? Retrieved from https://www.presentation-cv-simple.com/pourquoi-il-ny-a-pas-mcdo-en-algerie/
- Habitudes alimentaires en Algérie. (2021). Retrieved from https://ufe.org/dossier-pays/algerie/habitudes-alimentaires-en-algerie/
- Chikhi, K. (2020). Les pratiques Marketing des fast-foods en Algérie. Revue Française d’Economie Et De Gestion, 1(3), 152–174.
- Chikhi, K. (2014). L’alimentation en Algérie : Quelles formes de modernité ? New Medit: A Mediterranean Journal of Economics Agriculture and Environment, 13(3), 50–58.
[1] Η πιο εξειδικευμένη στην εστίαση, εταιρεία συμβουλευτικής και μάρκετινγκ της Γαλλίας