Article Views :

852 views

Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας: Η συμβολή των νέων Ελλήνων στην ευρωπαϊκή κυβερνοασφάλεια

*Από την Στελλίνα Πεχλιβανίδη

Οι νεαροί Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα τον ψηφιακών συστημάτων φαίνεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη. Το Ινστιτούτο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, που συναγωνίζεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού, European Cyber Security Challenge, κ. Χρήστο Ξενάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Κ. Ξενάκη, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο που επιτελείται ως ομάδα;

Στόχος είναι η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, μιας ομάδας που απαρτίζεται από 10 διαγωνιζόμενους, ηλικιακού εύρους αυστηρά από 18 ως 25 ετών, ταλέντα στην κυβερνοασφάλεια, η οποία συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge. Ο διαγωνισμός αυτός συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ENISA, υπηρεσία της Ε.Ε. που εργάζεται στην ασφάλεια των υποδομών και των δικτύων στην Ευρώπη. Η ελληνική ομάδα συναγωνίζεται με εθνικές ομάδες άλλων κρατών-μελών στο λεγόμενο ethical ή white hacking, που αφορά τη χρήση μεθόδων και εργαλείων για την αξιολόγηση ενός συστήματος και την εξεύρεση πιθανών ελλείψεών του. Η ομάδα μας λαμβάνει μέρος για 4η συνεχόμενη χρονιά. Η δική μας αποστολή αποτελείται εκτός από τους διαγωνιζόμενους, τους προπονητές, οι οποίοι είναι παλαιότερα μέλη της ομάδας, αλλά και το γραφείο τύπου που ασχολείται με την προώθησή μας. Το διαγωνιστικό επίπεδο έχει φτάσει πολύ υψηλά, καθώς συμμετέχουν οι πλέον καλύτεροι νεαροί ειδικευμένοι στον τομέα της ασφάλειας. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι νέοι έχουν τις ικανότητες και την εξοικείωση με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία.

Γιατί να μην μπορεί ένας μεγαλύτερος να ενσωματωθεί στην ομάδα σας ως διαγωνιζόμενο μέλος;

Το ζήτημα έγκειται στον τρόπο που απομνημονεύει ένα νέο μυαλό και στην εξαιρετική ικανότητά του να μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα. Ένας μεγαλύτερος αποτραβιέται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη βλέπει περισσότερο σφαιρικά. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τα 40 με 50 είναι αδύνατον να παρακολουθείς από κοντά την πρόοδο των νέων τεχνολογιών. Πάντα όμως μπορεί ένας μεγαλύτερος να έχει υψηλή συνεισφορά σε διοικητικά ή θεωρητικά θέματα.

Ως ειδικός θα θέλατε να μας εξηγήσετε τον ενισχυμένο ρόλο της κυβερνοασφάλειας σήμερα;

Η κυβερνοασφάλεια είναι παντού και επιθέσεις είναι δυνατόν να υφιστάμεθα στα κινητά τηλέφωνα, στο αυτοκίνητο του μέλλοντος, στις έξυπνες τηλεοράσεις, σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με πληροφοριακά συστήματα ακόμα και στις τράπεζες, στην υγεία. Όλα πλέον συντελούνται ψηφιακά μέσω του software και του hardware και τα πάντα είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Για τους περισσότερους, η λέξη hacker έχει μάλλον μία αρνητική χροιά. Εσείς και άλλες χώρες με την ανάδειξη τέτοιων ταλέντων αποδεικνύετε ότι ένας hacker μπορεί να είναι ωφέλιμος ακόμα και για ολόκληρη την Ε.Ε. Ποιά μπορεί να είναι η ουσιαστική συμβολή ενός hacker;

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ο εξής διαχωρισμός ανάμεσα στο White και στο Black Hacking. Σίγουρα το hacking σημαίνει σπάω, διαλύω και γι’ αυτό ίσως έχει συνδεθεί από τους περισσότερους αρνητικά. Το black hacking είναι όντως κάτι κακό, ωστόσο υπάρχει. Οι ηθικοί hackers εκπαιδεύονται ούτως ώστε να μην χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να “σπάζουν” υπολογιστικά συστήματα, αλλά για να βρίσκουν μέτρα για να προστατεύσουν πιθανά ευάλωτα συστήματα, κάνοντας δοκιμές και διαπιστώνοντας πόσο ανθεκτικά είναι ή όχι. Η δουλειά μας έγκειται στο να προσομοιώνουμε την άσκηση ενδεχόμενων κυβερνοεπιθέσεων σε έναν ελεγχόμενο χώρο, κάνοντας τεστς.

Η συμβολή αυτή πώς βοηθά έναν μεγάλο οργανισμό όπως η Ε.Ε.;

H E.E. έχει πολλές υποδομές. Έχει αναγνωρίσει ότι η ψηφιακή ασφάλεια έχει ελλείψεις κυρίως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Διαδικασίες, όπως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, βοηθούν ώστε να εξευρεθούν όλο και περισσότερα ταλέντα που μπορούν δυνάμει να στελεχώσουν δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες και την έρευνα. Πρόκειται για έναν χώρο με τεράστιες προοπτικές και πολύ καλούς μισθούς. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος όπου θα συναγωνίζονται η ομάδα της Ε.Ε. με εκείνη της Αμερικής, της Κίνας ή της Ρωσίας.

Είναι εμφανές ότι δίνεται η δυνατότητα σε νέα ταλέντα να αναδειχθούν. Πώς προβλέπεται το επαγγελματικό μέλλον αυτών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας;

Λαμπρό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανήλικοι που τους έχουν προσεγγίσει ερευνητικά ινστιτούτα. Επίσης όλοι οι πρώην παίκτες που τώρα είναι προπονητές έχουν καλές θέσεις εργασίας. Το να είναι κανείς μέλος της ομάδας ανοίγει νέους δρόμους σε πανευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα νέα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν για μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και να είναι στελέχη σε αυτές χωρίς να έχουν πάρει καν το πτυχίο τους. Ωστόσο δεν επαναπαύονται στο ταλέντο τους, αλλά εργάζονται για τη διαρκή πρόοδό τους.

Η Ένωση δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα η τρομοκρατία ή το μεταναστευτικό, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη των συστημάτων αυτών. Πώς θα χαρακτηρίζατε την προσπάθεια αυτή;

H E.E. εκμοντερνίζεται και γίνεται ψηφιακή. Από την άλλη, ό,τι είναι ψηφιακό είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. Η Ένωση διαθέτει κρίσιμες υποδομές που γίνονται ψηφιακές και δουλεύουν αυτόματα, π.χ. στις αερομεταφορές ή στη διανομή ενέργειας. Θέλει λοιπόν να τις διασφαλίσει. Πρέπει να απασχολήσει και το κατάλληλο για το λόγο αυτό προσωπικό. Αν και είναι σημαντική η φυσική ασφάλεια, θεωρώ ότι υπερέχει η ψηφιακή. Χώρες που δεν αντιμετωπίζουν επ’ουδενί προβλήματα φυσικής ασφάλειας, μπορούν να κινδυνεύσουν από μία ψηφιακή απειλή, καθώς στο ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Πώς γίνεται η ψηφιακή ασφάλεια να είναι ανώτερη της φυσικής; Η σωματική βλάβη δεν είναι πιο σημαντική σε σχέση με μία επίθεση στο διαδίκτυο;

Τα δύο είναι αλληλένδετα στην πραγματικότητα. Στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι είναι μη ορατοί και άρα πιο ύπουλοι. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό ή στον ιατρικό φάκελο κάποιου άλλου. Πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί; Αντίθετα, στο φυσικό κόσμο τουλάχιστον μπορείς να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο.

Θεωρείται τα υπάρχοντα συστήματα της Ε.Ε. αποτελεσματικά;

Φυσικά γίνονται προσπάθειες και λαμβάνονται κάποια μέτρα σχετικά με τη φυσική ασφάλεια. Τα ψηφιακά συστήματα όμως χρειάζονται ενίσχυση, διότι αν οι τρομοκράτες αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες στον κυβερνοχώρο, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους βρούμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Μάλιστα ένας σκοπός του διαγωνισμού είναι όχι μόνο να εκπαιδεύσει τα κράτη μέλη για μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση, αλλά και να συγκροτήσει κέντρα καινοτομίας σε κάθε χώρα που θα λειτουργούν εντός εντός δικτύου που θα συντονίζεται σε περίπτωση μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης.

Εκφράζει η Ε.Ε. ανησυχίες για την ανάπτυξη αντιστοίχων δικτύων άλλων δυνάμεων;

Έχουν όλοι τις ίδιες ανησυχίες. Ούτως ή άλλως σε επίπεδο white hacking δεν κινδυνεύει κανείς από κανένα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο black hacking και στο κυβερνοέγκλημα που δεν έχει πατρίδα ή συγκεκριμένη ταυτότητα. Έχει μοναδικό σκοπό το κέρδος. Καμία δύναμη δε συμφέρει να κάνει επίθεση σε μία άλλη.

Έχει δοθεί βήμα στην Ελλάδα στην καινοτομία τα τελευταία χρόνια; Υποστηρίζεται από την πολιτεία ή από ιδιωτικούς παράγοντες;

Τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίου τομέα, στα χρόνια της κρίσης υπήρξε ένα κενό. Οι εταιρείες από την άλλη πλευρά προχώρησαν κανονικά, ίσως όχι με τους ρυθμούς που ανέμεναν. Τα πανεπιστήμια δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση. Επίσης, η ελληνική κοινωνία είναι πολύ παραδοσιακή και δεν αποδέχεται εύκολα τις αλλαγές. Τώρα πλέον υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούμε να συνεχίσουμε.

Η ομάδα βρίσκει υποστήριξη από την πολιτεία;

Η υποστήριξη είναι σημαντική, αλλά πρέπει να υπάρχει ωριμότητα σε κάθε δράση ούτως ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον της πολιτείας. Είναι ουσιώδες η πολιτεία να κατανοήσει τη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα της κυβερνοασφάλειας, τις παραμέτρους και να επενδύσει για να αναπτυχθεί ως προσοδοφόρος χώρος σταθερότητας και ανάπτυξης, που συν τοις άλλοις εξυπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Πώς προχωρά η έρευνα στην Ελλάδα; Έχει έδαφος να καλλιεργηθεί;

Ναι, αν και ακούγεται οξύμωρο. Γίνεται μία επισταμένη δουλειά. Έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εντούτοις δεν μπορούμε τα αποτελέσματα της έρευνας να τα διοχετεύσουμε στην αγορά σε μορφή προϊόντων και υπηρεσιών.

Η καινοτομία στην κυβερνοασφάλεια και η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παρουσιάσει μια θετική εικόνα στο εξωτερικό;

Έχουμε σημαντική παρουσία στον διαγωνισμό. Είμαστε μια χώρα με καλή επίδοση και μας σέβονται, σύμφωνα πάντα με τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας που εκπροσωπούμε και την ψηφιακή υιοθέτηση από την κοινωνία. Στο κομμάτι της καινοτομίας και δίνουμε και παίρνουμε στο διαγωνισμό. Ανατροφοδοτείται μια διαδικασία ερευνητική, εκπαιδευτική ακόμα και εθνική θα έλεγα.

Θα μοιραστείτε κάποια σχέδια για το μέλλον;

Στόχος είναι αυτό το project που ξεκίνησε ad hoc να μετεξελιχθεί σε κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη. Τα πρώτα χρόνια αγωνιζόμασταν για να λύσουμε το οικονομικό κομμάτι. Επικοινωνήσαμε με εταιρείες και ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι μας υποστήριξαν. Έχουμε κρατική επιχορήγηση, αλλά δε βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτήν, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω οργάνωσης προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα κέντρο αριστείας, μια ακαδημία όπου θα εκπαιδεύεται περισσότερος κόσμος, και στην οποία θα μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και να συμβάλλουμε στο κοινό καλό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο