Η Εσθονία είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στην τεχνολογία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η χώρα συστήνεται πλέον στην παγκόσμια κοινότητα ως «e–Estonia», όπως ονομάζεται η συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια μετατροπής της χώρας από ένα κράτος σε ψηφιακή κοινωνία.
Η Εσθονία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα μέσα πληροφορικής για τη διακυβέρνηση από πολύ νωρίς, ήδη από τη δεκαετία του 1990, σχεδόν αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1991. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Εσθονία να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα συνέβαινε αν ακολουθούσε τα βήματα που είχαν κάνει οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι έγινε γρήγορα μια από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχει ελάχιστη γραφειοκρατία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το 1998 όλα τα σχολεία της Εσθονίας είχαν σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ το 2000 θεσμοθετήθηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το λογισμικό της Skype δημιουργήθηκε από Εσθονούς το 2003 και παρόλο που σήμερα η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας ανάπτυξης και το 44% των υπαλλήλων βρίσκονται στο Ταλίν και το Τάρτου της Εσθονίας.
Από το σύνολο του διεθνούς Τύπου η Εσθονία χαρακτηρίζεται ως «η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο», καθώς έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό, ασφαλές και διαφανές σύστημα όπου το 99% των κυβερνητικών υπηρεσιών είναι online. Σπουδαίο είναι και το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας έχει ξεκινήσει μια δράση ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή της έως το 2023.
Η Εσθονία αποτελεί σπουδαίο πρότυπο ψηφιακής διακυβέρνησης για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το «Εstonia, The Digital Republic» -το εκτενές κείμενο του Νew Yorker τον Νοέμβριο του 2017- αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα κατεύθυνσης για τη σύσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2019. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα επιτεύγματα του πολιτισμού μιας χώρας μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη μιας άλλης χώρας προβάλλοντας τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του πολιτισμού.
Πηγές:
Republic of Estonia, Ministry of Culture, (2018), A third of Estonia’s cultural heritage to be available digitally in five years, στο https://www.kul.ee/en/news/third-estonias-cultural-heritage-be-available-digitally-five-years [πρόσβαση Ιανουάριος 2020]
e–Estonia, στο https://e–estonia.com/ [πρόσβαση Ιανουάριος 2020]
Accountancy Greece, Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Εσθονία; KatrinNymanMetcalf, στο https://www.accountancygreece.gr/mporei–i–ellada–na–ginei–esthonia–katrin–nyman–metcalf/ [πρόσβαση Ιανουάριος 2020]
Deutsche Welle, Αποτελεί οικονομικό πρότυπο η Εσθονία;, στο https://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1/a-16923366 [πρόσβαση Ιανουάριος 2020]
https://www.iefimerida.gr/politiki/kyriakos-pierrakakis-koronoios-psifiako-kratos [πρόσβαση Ιανουάριος 2020]
Πηγή εικόνας: