Το Ρωσικό κέντρο επιστήμης και τέχνης στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2021 οργάνωσε μια ομιλία από την καλλιτέχνη Άννα Δημάκη, απευθυνόμενη σε παιδιά και φοιτητές για την λαογραφική τέχνη και την αναπαράσταση επικών ηρώων σε πίνακες ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι μικροί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μετέχουν σε διαγωνισμό γνωρίζοντας το έργο των σημαντικότερων Ρώσων καλλιτεχνών, να περιηγηθούν ηλεκτρονικά στα μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της Ρωσίας, να παρακολουθήσουν τις σημαντικότερες Ρωσικές ταινίες και να ανακαλύψουν το έργο του Α. Πούσκιν, που γενίκευσε την εικόνα του Ρώσου ήρωα μέσα από το λογοτεχνικό του έργο.
Η εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή το Ελληνικό κοινό, σφαιρικά με την λαογραφική τέχνη, την περιγραφή των ηρώων της χώρας και ταυτόχρονα να ανακαλύψει και να παρακολουθήσει τα επιτεύγματα Ρώσων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των τεχνών και των γραμμάτων. Η Λαογραφία και η μνήμη των ηρώων κάθε λαού αποτελεί την συνέχιση και την υπενθύμιση στις νέες γενιές των αξιών και των ιδανικών του πολιτισμού τους.
Κάθε χώρα βασίζεται στην ιστορία και το ήθος των ανθρώπων που συντέλεσαν σημαντικό έργο και άφησαν πίσω τους την κληρονομιά για τους επόμενους. Η εξοικείωση του κοινού με τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τις αξίες ενός πολιτισμού αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα άσκησης της ήπιας ισχύος και ένα μέσο που σαγηνεύει τον θεατή. Σε συνδυασμό με την τέχνη, που αποτελεί και το μέσο με το οποίο τα ιδανικά και οι αξίες παίρνουν μορφή, αποτελεί εξαιρετικό όχημα για την άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας έχοντας τη δυνατότητα να προκαλέσει το ενδιαφέρον των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων που προσδίδει στην αφήγηση.
Συμπεραίνοντας, η Λαογραφία, οι αξίες και τα ιδανικά που δημιούργησαν έναν λαό και τη συνέχεια του πολιτισμού του, καθώς και η αναπαράσταση τους μέσα από την τέχνη αποτελεί ένα εξαίρετο μέσο για την δημιουργία στενών σχέσεων και συνεργασίας, αφού πολιτισμός δεν είναι μόνο τα υλικά δημιουργήματα μιας κοινωνίας αλλά και το παρελθόν της, η στάση ζωής και ο καθημερινός τρόπος ζωής, που αποτελούν και ένα προσιτό μέσο για τον καθημερινό άνθρωπο μιας κοινωνίας να προσεγγίσει και να κατανοήσει έναν διαφορετικό πολιτισμό.
Γιαννούσης Αριστοτέλης, Ασκούμενος του ΕΙΠΔ
Πηγές:
https://russkiymir.ru/en/news/283815/
πηγή εικόνας : https://pixabay.com/el/photos/%CF%84%CE%BF-matreshka-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B1-4849094/