Η Βαθονεία ήταν μία αρχαία Ελληνική πόλη κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά. Σήμερα, βρίσκεται στην περιοχή Αβτσιλάρ της Τουρκίας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο των ανασκαφών της αρχαίας Βαθονείας, οι οποίες πραγματοποιούνται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ήρθαν στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής Şengül Aydıngün από το Πανεπιστήμιο Kocaeli.
Η Βαθονεία αποτελούσε σημαντική πόλη κατά την αρχαιότητα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά. Οι λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική σημασία της. Η περιοχή ήταν ιδανική για τη διεξαγωγή θαλάσσιου εμπορίου κατά την αρχαιότητα, λόγω της κλειστής θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν ευρήματα από πολλές ιστορικές περιόδους, όπως η Βυζαντινή, η Ελληνιστική, η Ρωμαϊκή, αλλά και ευρήματα από την Μυκηναϊκή περίοδο. Ακόμη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υλικά που σχετίζονται με τους Χετταίους, οι οποίοι ζούσαν στην Κεντρική Ανατολία. Οι Χετταίοι φαίνεται, πως πέρασαν από την περιοχή της αρχαίας Βαθονείας για να πολεμήσουν. Τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια εκτιμάται, πως σχετίζονται με αφιερώματα στους θεούς μετά τη νίκη τους στη μάχη.
Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα, στα πλαίσια του πολιτιστικού τουρισμού, δημιουργεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αρχαίου Ελληνικού και Τουρκικού πολιτισμού. Με την ανακάλυψη ευρημάτων που σχετίζονται με το αρχαίο Ελληνικό παρελθόν, η αρχαιολογική θέση έχει μεγάλη σημασία για την προώθηση τόσο του Ελληνικού πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη, όσο και του τουρισμού στην Τουρκία.
Άλκηστις Φώτη
Πηγή εικόνας : Pixabay.com