Η Γαστρονομία διαθέτει μία τεράστια ιστορία και κουλτούρα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ενός κράτους, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό, την οικονομία και τον τουρισμό. Η κουζίνα άλλωστε και τα τοπικά προϊόντα ενός λαού αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία και την φιλοσοφία του. Η Γαστρονομία λοιπόν έχει την δυναμική αυτή που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα πολιτισμών, να δημιουργήσει διάλογο και να πλάσει συνεργασίες.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιαπωνική κουζίνα η οποία είναι δημοφιλής σε κάθε σημείο του χάρτη, ξετυλίγει μια μεγάλη πολιτιστική αφήγηση με την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων της. Οι Ιάπωνες χαρακτηρίζονται για την μεγάλη αγάπη που έχουν για τα προϊόντα τους τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας και έχουν αυθεντική γεύση, καθώς συνδυάζονται με τους πιο ρηξικέλευθους συνδυασμούς.
Ο γευστικός παράδεισος της Ιαπωνίας έχει συνεπάρει και τους πιο απαιτητικούς, με τον διεθνή οδηγό Michelin να έχει δώσει στην Ιαπωνική κουζίνα τα περισσότερα αστέρια. Πηγές αναφέρουν ότι η δυτική κουζίνα άρχισε σιγά σιγά να υιοθετεί πολλά στοιχεία στις διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων, καθώς εκτός των θαλασσινών και του ρυζιού έγινε και η προσθήκη του κρέατος σε αυτήν. Ομοιότητες επίσης παρατηρήθηκαν ανάμεσα στην Γαστρονομία της Ελλάδας με εκείνη της Ιαπωνίας.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Ιαπωνίας συνδυάζει τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής της χώρας αντικατοπτρίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν επέλθει τους τελευταίους τρεις αιώνες. Βρίσκεται επίσης σε πλεονεκτική θέση, καθώς έχει σχεδιάσει μία από τις πιο έξυπνες εργαλειοθήκες προώθησης και προβολής της Γαστρονομία της σε όλο τον κόσμο αποκτώντας (εκτός από θαυμαστές και υποστηρικτές) έναν πολύ δυνατό κύκλο καταναλωτών και αγοραστών όσον αφορά τις γαστρονομικές τάσεις που προτείνει.
Ένα τέτοιο επίτευγμα έχει αυτομάτως αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πολιτική τόσο στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού, όσο και στον κλάδο του επιχειρείν στο πλαίσιο σύμπραξης με άλλες χώρες. Μία τέτοια δυνατή περίπτωση χώρας σαφώς είναι και η Ελλάδα, στον χώρο της οποίας έχουν δημιουργηθεί σπουδαία «σουαρέ» της Γαστρονομικής Ιαπωνικής φινέτσας με έντονο αέρα διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
“Η Γαστρονομία λοιπόν ατενίζοντας τα φτερά της προς το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον υπογράφει στενές φιλίες μεταξύ των κρατών”
Κατερίνα Καρσιώτη