Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ITC), το οποίο, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται και στις διαδικασίες διεθνοποίησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να οριστούν ως δραστηριότητες, η διεξαγωγή των οποίων προϋποθέτει επιχειρηματική δημιουργικότητα, καθώς και πνευματικό και οικονομικό κεφάλαιο, προκειμένου να παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με καλλιτεχνικό, πολιτισμικό και δημιουργικό περιεχόμενο (Ortiz, p.120).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη «Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη», η οποία έλαβε χώρα το 2019, ο όρος της δημιουργικής πολιτιστικής βιομηχανίας περιλαμβάνει περιεχόμενο σχετιζόμενο με τις τέχνες, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία, τη διακόσμηση, το μάρκετινγκ, την έρευνα, την ανάπτυξη, το λογισμικό, αλλά και τις ψηφιακές μορφές ψυχαγωγίας, όπως τα βιντεοπαιχνίδια (Ortiz., p.120).
Ο ορισμός και η περαιτέρω ανάλυση της έννοιας της δημιουργικής πολιτιστικής βιομηχανίας διευρύνονται από την Tania Lara Ortiz, η οποία υποστηρίζει πως οι δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν έσοδα μέσω της δημιουργίας απαιτητικών θέσεων εργασίας, καθώς και μέσω της διενέργειας εξαγωγών (Ortiz, p.120 – 121). Επιπρόσθετα, οι δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες της σύγχρονης εποχής έχουν κατορθώσει να αποδειχθούν ανθεκτικές σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας (Ortiz, p.120)· το παραπάνω θα μπορούσε να διαπιστωθεί από το γεγονός ότι κατά τη χρονική περίοδο 2002 – 2015, οι δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες σημείωσαν ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 7% μέσω εξαγωγών δημιουργικών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης (Ortiz, p.120).
Ακόμη, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες αναλύσεις – ειδικές αναφορές εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στη «Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη» του έτους 2019, κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο (2002 – 2015), η παγκόσμια αγορά δημιουργικών προϊόντων διπλασίασε τα κέρδη της, καθώς από τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2002, «άγγιξε» τα 509 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2015 (Ortiz, p.120). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2002 – 2015), οι δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες, όπως η μουσική, η διακόσμηση, η μόδα οι ψηφιακές τέχνες και τα ψηφιακά παιχνίδια, απέφεραν κέρδος 124 δισεκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ παράλληλα, δημιούργησαν περισσότερες από 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Λατινική Αμερική (Ortiz, p.120).
Πιο συγκεκριμένα, ως προς την περίπτωση μελέτης του Μεξικού, η πλέον κερδοφόρα περίπτωση – περίσταση δημιουργικής πολιτιστικής βιομηχανίας είναι το έθιμο της «Ημέρας των Νεκρών» (Ortiz, p.119). Σύμφωνα με την Ortiz, το έθιμο έχει κατορθώσει να ενισχύσει την εικόνα και τη δημοφιλία της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέες μορφές εισοδήματος στο Μεξικό, αλλά κυρίως, να αυξήσει τις τουριστικές ροές που καταφθάνουν από όλη την υδρόγειο προς τη χώρα κάθε Νοέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό (Ortiz, p.119).
Ωστόσο, πέραν των όποιων πολυεπίπεδων, ειδικών οφελών έχουν προκύψει από καθ’ αυτό το έθιμο για τη χώρα, η γενική παρατήρηση στην οποία προβαίνει η Ortiz είναι πως μέσω των δημιουργικών πολιτιστικών βιομηχανιών, το Μεξικό έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει μία μετάβαση από τη βιομηχανική οικονομία στην εποχή όπου η επιστημονική γνώση και η επιχειρηματική καινοτομία συνδυάζονται παράγοντας κέρδος μέσω των δημιουργικών πολιτιστικών βιομηχανιών (Ortiz, p.120). Το παραπάνω, άλλωστε, αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το Μεξικό αποτελεί μία εκ των δέκα πλέον κερδοφόρων οικονομιών στον τομέα των δημιουργικών προϊόντων, κάτι που κατά κύριο λόγο οφείλεται στο έθιμο της «Ημέρας των Νεκρών» (Ortiz, p.120).
Ζήσης Βελούκας
Βιβλιογραφία:
Banos-Rivas, L.E. (2022). Reflections on Public Diplomacy in Mexico: Looking to the Future. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 85
Celorio, M. (2022). Mexico-United States Cross-Border Diplomacy: A Paradigm of Twenty-First Century Cultural Cooperation. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 123
Lozano, L., P. (2022). Ready to Assemble: A New Economic Diplomacy for Mexico. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 123