Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας και οι διεθνείς αγορές παλεύουν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Η διείσδυση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες σχεδόν τις συλλογικές δομές της σημερινής κοινωνίας, φαίνεται πως επιδρά καταλυτικά σε πολλούς τομείς. Μεταξύ αυτών και η διπλωματία.
Στον σημερινό έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, πολλά κράτη τείνουν ολοένα και περισσότερο να χαράξουν μια επικοινωνιακή στρατηγική της εθνικής τους ταυτότητας (nation branding) μέσω της εικόνας. Σκοπός τους είναι αφενός, η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και η ανάδειξη του πολιτισμού τους, και αφετέρου η προσέλκυση προσοχής επισκεπτών, επενδύσεων και κεφαλαίων.
Η Κίνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις ταχύτερα τεχνολογικά αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που απειλεί σημαντικά τις ΗΠΑ που διαθέτουν την πρωτοκαθεδρία. Μάλιστα, η προσπάθεια της Κίνας να γίνει υπερδύναμη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα και καινοτόμες ιδέες, καθώς και για την συστράτευση ξένων επιστημόνων.
Η Κίνα ανακοίνωσε το 2015 το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 δισεκατομμυρίων “Made in China 2025” για την τεχνολογία και αργότερα το 2017 το “Artificial Intelligence Development Plan”, με βασικό στόχο να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η αισθητή παρουσία της Κίνας στο διεθνές σύστημα όσον αφορά την τεχνολογία και τις επενδύσεις, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αντιπάλους της, όπως οι ΗΠΑ, που κατηγορεί ανοιχτά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για εκμετάλλευση των εργαζομένων στον βωμό της ανάδειξης ως ηγέτιδα δύναμη στην ψηφιακή εποχή.
Επιπλέον, το Πεκίνο στα πλαίσια της ψηφιακής του στρατηγικής προσπαθεί ενδόμυχα, μέσω της παρουσίασης των νέων τεχνολογικών της προϊόντων να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να προσελκύσει επενδυτές και να προωθήσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι διαφημιστικές καμπάνιες γνωστών εταιριών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που παρουσιάζουν πτυχές της Κινεζικής παράδοσης, αλλά και παρουσίαση εκθεμάτων της αρχαίας Κινεζικής ιστορίας μέσω υπερσύγχρονων μεθόδων.
Αν κρίνουμε από πρόσφατες έρευνες, η Κίνα φαίνεται να έχει καταφέρει να πείσει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, εταιρείες όπως Huawei, Vivo, Realme και Xiaomi, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 42% των συνολικών πωλήσεων παγκοσμίως στα μέσα του 2019, ενώ το καλοκαίρι 2020 η Κινεζική Huawei κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι πρακτικές της Κίνας σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας μπορεί να σταθούν τελικά εμπόδιο στα σχέδια της για τεχνολογική πρωτιά και κατ’ επέκταση την διατήρηση της καλής της φήμης στο εξωτερικό. Ο πόλεμος που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ε.Ε γεννά αμφιβολίες και κλονίζει την εμπιστοσύνη για την Ασιατική χώρα που πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των καιρών.
Βικτωρία Σκουρτανιώτη
Πηγές:
http://psulibrary.palawan.edu.ph/wtbooks/resources/pdf/904166.pdf#page=310
https://www.kathimerini.gr/economy/international/993903/i–technologiki–exelixi–tis–kinas/
Πηγή εικόνας: