Μπορεί η Μόδα να γίνει ‘’όχημα’’ της Πολιτιστικής Διπλωματίας μέσα από μια επίδειξη υψηλής ραπτικής; Όταν στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού ακούγεται για πρώτη φορά στα χρονικά μόνο ελληνική μουσική, όπως ο Ψαραντώνης και η Τσαλιγοπούλου με τον Κώστα Λιβαδά, τότε όλα μπορούν να συμβούν!
Πολλοί κρίνουν την μόδα μόνο από τον επιφανειακό, ματαιόδοξο ή πρόσκαιρο χαρακτήρα των τάσεων. Στην πραγματικότητα ,όμως, πίσω από αυτό και όλη την λογική της υψηλής ραπτικής κρύβεται μια πολύ ισχυρή και πολυεπίπεδη δυναμική: το κοινό που επηρεάζεται από αυτήν-είτε πρόκειται για ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη, είτε για απλούς θαυμαστές, είτε για επενδυτές, είτε και για ενδεχόμενους πελάτες, οι οποίοι λόγω του υψηλού κόστους που έχει ένα τέτοιο ρούχο, συνήθως είναι πολύ ευκατάστατοι και οι περισσότεροι λόγω κοινωνικής θέσης πιθανώς να αλλάζουν και τα δεδομένα του κόσμου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι couturiers ντύνουν από τις πρώτες κυρίες μέχρι μέλη πριγκιπικών οικογενειών. Εξ ου και το Παρίσι είναι μια τόσο σημαντική διέξοδος. Συγκεντρώνει τους ισχυρότερους αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο. Άρα ακόμη και ο πιο μικρός ή νέος σχεδιαστής μπορεί να γίνει κατά κάποιο τρόπο μοχλός επιρροής. Και μάλιστα χωρίς αυτό να ενοχλήσει κανέναν.
Προσφάτως, τον Ιούλιο του 2017 στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού προσπαθήσαμε μέσω της επίδειξης μόδας του Οίκου Λάσκαρη να επεξηγήσουμε αυτή ακριβώς την δυναμική που θα μπορούσε να γίνει όχημα επιρροής για να ενδυναμωθεί το συλλογικό ασυνείδητο υπέρ της χώρας αλλά και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Η παρουσίαση της κολεξιόν Prisma έγινε με συνειδητή επιλογή μέσα σε ένα κατάμαυρο παλιό τούνελ , το οποίο βρισκόταν στις παρυφές της διάσημης γέφυρας Pont Alexandre III που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Σηκουάνα, συνδέοντας την περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων με το ιστορικό συγκρότημα κτηρίων όπου δεσπόζει το ‘’Μέγαρο των Απομάχων’. Ακόμη και αυτή την γέφυρα που ενώνει την κάναμε συμβολισμό.
Στο μαύρο αυτό τούνελ που συνειρμικά θυμίζει την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, φέραμε το Φως της δημιουργικής δύναμης από την Ελλάδα. Έτσι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι υπήρχε ένας λευκός φωτεινός διάδρομος πάνω στον οποίο θα εμφανιζόντουσαν οι δημιουργίες του Έλληνα σχεδιαστή Λάσκαρη κάτω από την συμβολική μουσική μόνο Ελλήνων δημιουργών.
Η συλλογή couture του Λάσκαρη για τον χειμώνα 2017-2018 έμοιαζε με περιπέτεια καθημερινής επινόησης. Τα θαμπά στοιχεία του μάλλινου, των κασμιριών αλλά και του δυναμικού δέρματος ακολουθούσαν την πορεία των φωτεινών ακτίνων που διαχέονται με χειροποίητα σμάλτα, τα οποία με περίτεχνα καλούπια σχεδιάζει και κατασκευάζει ο καλλιτέχνης μόνος του στο ατελιέ του στην Ελλάδα. Άλλα ρούχα με καθαρές γεωμετρικές γραμμές αντικατόπτριζαν τους δρόμους που κουβαλάει πάνω του κάθε άνθρωπος από την δική του πορεία ζωής. Τους δρόμους που ζήσαμε. Αυτούς που δεν κάναμε. Και αυτούς που θα κάνουμε, δίνοντας στο παρελθόν το μέσο να κυκλοφορήσει μες στο μέλλον πάνω σε υφασμάτινους δρόμους με αυτοκίνητα που κόβουν βόλτες περνώντας μέσα από τα δέντρα, με ζωάκια να περιπλανούνται πάνω από τον ώμο.
Και μέσα από μια διαρκή αποκάλυψη ταξιδιών και τεχνικών που αγαπά ο δημιουργός αλλά και έντονων βιωμάτων, γεννιέται πάντα και παντού το έντονο ελληνικό στοιχείο. Εκεί που στο μυαλό του LASKARIS, ο Giorgio de Chirico συναντά τον Εγγονόπουλο. Αλλά παράλληλα εκεί που η αυθεντική ελληνική διάθεση βγαίνει αγνά απευθείας από την καρδιά και παρά τις αντιξοότητες δεν μας γειώνει. Μας απογειώνει με την δύναμη του πνεύματος και την επιθυμία για θετική δράση.
Η συλλογή εντυπωσίασε με 16 couture ρούχα, κυρίως μάξι και deux pieces που συνοδεύονταν απο χειροποίητα παπούτσια δημιουργημένα στην χώρα μας, γούνινες τσάντες και δερμάτινα με γούνινες λεπτομέρειες απο τις ελληνικές γούνες IMPEL του Ιορδάνη Μιχαηλίδη απο την Καστοριά-ώστε να θυμηθούν και οι ξένοι που δημιουργούνται οι πιο καλές γούνες στον πλανήτη-αλλά και ειδικά σχεδιασμένα κοσμήματα της ελληνικής ANAPNOE -των πολύ ταλαντούχων Φώφη και Μάρσα Δημοπούλου.
Ταυτόχρονα πήραμε ένα τεράστιο ρίσκο. Για πρώτη φορά στα χρονικά της πιο απαιτητικής και γεμάτης νομιμοποιημένους κανόνες Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού, επιβάλλαμε ένα αποκλειστικά ελληνικό soundtrack με γνωστούς δημιουργούς, που γοήτευσαν τους ξένους αλλά συγκίνησαν και τους Έλληνες. Θέλαμε έτσι να δείξουμε μαζί με τον Λάσκαρη μια ακόμη δημιουργική γκάμα που αγκαλιάζει το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο με σύγχρονη αντίληψη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ρούχα του σχεδιαστή.
Πολλοί λέγαν να μην το κάνουμε. Οι καλλιτέχνες, όμως, αμέσως δέχτηκαν την πρόταση και ο Λάσκαρης ενθουσιάστηκε να συνοδεύουν τα ρούχα του τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας μας με την μουσική τους. Τελικά ενθουσιάστηκαν και οι 400 δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες. Ήταν πολύ συγκινητικό για μας αλλά και πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτούς όλος ο πλανήτης να ακούσει ξαφνικά Ψαραντώνη σε μια μοντέρνα σύνθεση, όπως την συμβολική επιστροφή του Οδυσσέα ”The return” του ‘Αλεξ Καββαδία και του Μάνου Σφυράκη από την Κρήτη, να γνωρίσει τον πιο σύγχρονο Χρήστο Στυλιανού που έχει ήδη μπει στις συλλογές του Buddha bar, να νιώσει την αισθαντική φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, να καταλάβει με ένα δυναμικό φινάλε πως επιμένουμε να δημιουργούμε σε κάθε κατεύθυνση στην Ελλάδα με το συμβολικό τραγούδι που έχει γράψει ο Κώστας Λιβαδάς ‘’Η επιμονή σου” με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Και αυτό το τελευταίο τραγούδι ήταν το διπλό μήνυμα. Κατ’ αρχάς δήλωνε γιατί κάποιος που έχει φύγει εκτός Ελλάδος, αξίζει να επιστρέψει μέσα στην χώρα για να την στηρίξει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που πήρε από το εξωτερικό Και κατά δεύτερον να κάνει όλους τους παρευρισκόμενους να νιώσουν πως έχει ανεξάντλητη δύναμη το Φως όλων των Ελλήνων δημιουργών και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων που ακόμη προσπαθούν κάτω απο πολύ δύσκολες συνθήκες. Και αυτή η δύναμη ενώθηκε με το Πρισμα και το μεγάλο ταλέντο του Λάσκαρη. Και η τόσο αξιόλογη collection δεν ήταν παρά μια συλλογή ρούχων-συλλογή εμπειριών, που οδηγούν από το σκοτάδια των περιστάσεων στο Φως. Γιατί Hellas σημαίνει Φως και όσο υπάρχουν δημιουργοί και άνθρωποι που σε κάθε επίπεδο προσπαθούν εντατικά, μόνο Φως μπορεί να φέρνουν με την δουλειά τους και την συνεχόμενη προσπάθειά τους παντού. Το ΦΩΣ είμαστε ΕΜΕΙΣ που επιμένουμε να προσπαθούμε για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ. Και ερχόμαστε από την χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός που ασπάστηκαν οι λαοί και η Δημοκρατία που στηρίζει τις τόσες χώρες. Γιατί αυτό είναι το αληθινό Φως στα σκοτάδια του κόσμου. Αυτό το Φως κανείς δεν μπορεί να το πάρει από την Ελλάδα. Αν κρίνει κάποιος από τα πολλά δημοσιεύματα στην κινέζικη και γερμανική τηλεόραση, στο ρωσικό κανάλι, στο Fashion TV, στις ειδήσεις του Πακιστάν, στα Εμιράτα και σε τόσα άλλα περιοδικά και εφημερίδες όλου του πλανήτη, μάλλον πολύ εύκολα θα συμπεράνει πως η Μόδα δεν είναι ποτέ ένα τόσο απλό ζήτημα και μιλάει πολύ ουσιαστικά στις καρδιές του κόσμου όταν οι χειρισμοί είναι έξυπνοι και διακριτικοί.
Η συλλογή Πρίσμα θυμίζει πως το Φως τα αλλάζει όλα. Και θα τα αλλάξουμε εμείς δουλεύοντας!