Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη, η Αρμενία ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έναν ολόκληρο μήνα, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης: Αρμενία 2018 (ICAE2018), Ερεβάν, 28 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση τέχνης, διοργανώθηκε από την Shaula International LLC, μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Αρμενία, στόχος της οποίας, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Fabio Lenzi, είναι να προωθήσει την Αρμενία διεθνώς.
Η Enzi έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την οργανωτική διαδικασία και το έργο γενικότερα, όπως και για τα αποτελέσματα και τα βήματα που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται περισσότερο για τις τέχνες. Ο Lenzi ανέφερε ότι έχουνε αποφασίσει να εισέλθουν στην καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή, καθώς συνειδητοποιήσαν ότι υπάρχει ένα κενό υποδομής στην Αρμενία όσον αφορά τις διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις. Αφού μελέτησαν παρόμοιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε άλλες χώρες, όπως και αυτή της Μπιενάλε στη Βενετία, η ιδέα της ICAE2018 αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη Shaula International. Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας θέλησαν επιπλέον να μετατρέψουν τη μεγάλη έκθεση τέχνης σε ίδρυμα. Έχοντας το μυαλό τους την πραγματοποίηση της ICAE και στο μέλλον, σχεδιάσαν να έχουν την έκθεση στην Αρμενία κάθε δύο χρόνια και κάθε δεύτερο χρόνο να επαναλαμβάνουν την ιδέα σε άλλες χώρες, ειδικά σε εκείνες με ισχυρές αρμενικές κοινότητες.
Ως πρώτο βήμα, οι ιδρυτές αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την πολιτιστική διπλωματία για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη στην Αρμενία. Η έννοια του Business in Art, για παράδειγμα, που περιελάμβανε τα δύο συνέδρια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, βασίστηκε σε αυτές τις έννοιες. Ο Lenzi είπε ότι νέες οικονομίες, όπως η Σιγκαπούρη ή το Ντουμπάι, δημιούργησαν το αντίστοιχο καλλιτεχνικό τους περιβάλλον και κατάφεραν να πετύχουν, χωρίς τόσο ισχυρή πολιτιστική βάση και ιστορία. Η Αρμενία, από την άλλη πλευρά, έχει μια πολύ ισχυρή βάση, δεδομένης της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποφασισμένοι να προσφέρουν το καλύτερο, τόσο στους θεατές που ανυπομονούσαν για την έκθεση, όσο και στους καλλιτέχνες που έμπαιναν σε αχαρτογράφητα νερά, οι διοργανωτές κάλεσαν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και μια ομάδα επιμέλειας έργων από το Μιλάνο.
Μια άλλη σημαντική πτυχή της ICAE2018 ήταν να διασφαλιστεί ότι, οι καλλιτέχνες που έφτασαν στην Αρμενία θα μιλούσαν αργότερα για την χώρα, καθιστώντας το όλο θέμα διεθνές γεγονός. Και εδώ ακριβώς κατάλαβαν οι διοργανωτές ότι η έκθεση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς μόλις πήγαν στις χώρες τους οι καλλιτέχνες, ήθελαν ήδη να επιστρέψουν στην Αρμενία. Ο Λένζι ανέφερε επίσης ότι διερεύνησαν τους πιθανούς τρόπους για να βρουν μια μόνιμη τοποθεσία για ορισμένα από τα έργα τέχνης, δεδομένου ότι ορισμένοι καλλιτέχνες ήταν πρόθυμοι να τα αφήσουν στην Αρμενία.
Το πολιτιστικό κέντρο HayArt, ήταν ένας από τους επτά χώρους που φιλοξένησαν τα έργα σύγχρονης τέχνης καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης. Το πολύ ιδιαίτερο ίδρυμα, που βρίσκεται στην καρδιά του Ερεβάν, είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια και η Shaula International έμοιαζε να είχε κάνει ένα άλμα στο σκοτάδι όταν αποφάσισε να ανακαινίσει τον χώρο, με την υποστήριξη του αρμενικού υποκαταστήματος Suardi. Η ICAE2018, που χαρακτηρίστηκε μοναδική από καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης, αξίζει μια επιστροφή. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε.
Narine Tumasyan
Πηγές: