![image 9](https://helleniculturaldiplomacy.com/wp-content/uploads/2024/05/image-9.png)
Ένας κλάδος της πολιτιστικής διπλωματίας αποτελεί και η θρησκευτική ή εκκλησιαστική διπλωματία, η οποία πολλές φορές αποτελεί ένωση μεταξύ λαών. Μέσω του διαλόγου, ο οποίος οφείλει να έχει ως θεμέλιο τη διατήρηση και προώθηση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας, που σέβεται τη διαφορετικότητα του καθενός, μπορούν να επιτευχθούν σπουδαίες συνεργασίες και σχέσεις πολιτιστικού περιεχομένου ανάμεσα στα διάφορα κράτη.
Όπως θα δούμε σε αυτό το άρθρο, η περίπτωση της Σουηδίας διαφέρει από αρκετά κράτη με θετικό πρόσημο. Θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτηρισμό ενός κοσμικού κράτους, θα λέγαμε, λόγω του γεγονότος ότι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ίσα και ανεξαρτήτως της θρησκείας τους. Η Σουηδία, χαρακτηριζόμενη ως μία κοσμική χώρα, μία χώρα στην οποία ανθίζουν πολλές θρησκείες, έχει ένα ιδιαίτερο κύριο χαρακτηριστικό, πολύ διαφορετικό από το ελληνικό κράτος. Υπάρχει η λεγόμενη Εκκλησία της Σουηδίας – στα σουηδικά: Svenska kyrkan – μία Ευαγγελική Λουθηρανική εκκλησία, η οποία έχει διαχωριστεί από το κράτος ήδη από το 2000. Ο Λουθηρανικός Χριστιανισμός αποτελεί την επικρατούσα θρησκεία της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα. Σύμφωνα με τη σελίδα “The World Factbook” από την CIA (Central Intelligence Agency), στην οποία παρουσιάζονται «βασικές πραγματικότητες» παγκοσμίως, αναφορικά με τη θρησκεία στη Σουηδία το 2021 λέγονται τα εξής: ένα ποσοστό 53,9% του πληθυσμού ανήκει στην Εκκλησία της Σουηδίας – Λουθηρανική, ένα ποσοστό 8,9% ανήκει σε άλλες θρησκείες ή δόγματα (Ρωμαιοκαθολικούς, Ορθόδοξους, Βαπτιστές, Μουσουλμάνους, Εβραίους και Βουδιστές) και ένα ποσοστό 37,2% του πληθυσμού είτε δεν ανήκει σε καμία θρησκεία είτε είναι ακαθόριστο.
Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μία περίπτωση ιδιάζουσας σημασίας, ατομοκεντρικής κουλτούρας, όπου η ίδια η χώρα δεν έχει πλέον επίσημη κρατική εκκλησία και μάλιστα αποτελεί τη μοναδική σκανδιναβική χώρα με αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς οι υπόλοιπες έχουν κρατήσει τη δική τους θρησκεία. Είναι ευρέως γνωστή ως μία κοινωνία με υψηλό επίπεδο ζωής, μοντέρνα και φιλελεύθερη. Μιλώντας για ατομοκεντρική κοινωνία και κουλτούρα, εννοείται η κουλτούρα και η κοινωνία στην οποία η ατομικότητα σφύζει. Εκεί το άτομο είναι αυτόνομο και διακατέχεται από χαρακτηριστικά όπως η αυτοκριτική, η ευθύνη και η αυτενέργεια. Η θρησκεία, τότε, αφορά μία ιδιωτική υπόθεση που δεν εκδηλώνεται δημοσίως και αποτελεί κάτι άκρως κοινό ότι οι ίδιοι οι Σουηδοί κρατούν το θέμα της θρησκείας για τον εαυτό τους.
Γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνεια, το Πάσχα υπάρχουν κανονικά στο σουηδικό ημερολόγιο, όπως για παράδειγμα ο εορτασμός της Lucia. Σύμφωνα με το Pew Research Center, περίπου οι μισοί Σουηδοί δηλώνουν πως η θρησκεία δεν είναι καθόλου σημαντική. Η βάφτιση ενός βρέφους για να δοθεί όνομα μπορεί να αποτελεί και μη θρησκευτική τελετή.
Αναφορικά με την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, φαίνεται πως μισοί ιερείς είναι γυναίκες και οι γυναίκες επίσης είναι η πλειοψηφία όσων σπουδάζουν για να γίνουν ιερείς. Ήδη από το 2009 η Σουηδία νομιμοποίησε το γάμο στο ίδιο φύλο και η Εκκλησία της Σουηδίας την ίδια χρονιά κιόλας ξεκίνησε να τελεί γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Συνεχίζοντας, παλαιότερα όφειλε κάποιος να ανήκει σε μία κοινότητα χριστιανική, ο χριστιανισμός δηλαδή είχε σημαντικό ρόλο στην σουηδική κοινωνία. Από το 1951 και έπειτα ψηφίστηκε ως νόμος η ελευθερία της θρησκείας και αποτελεί μέρος του σουηδικού συντάγματος. Με άλλα λόγια, υποστηρίζεται το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της πίστης, είτε κάποιος πιστεύει σε οποιαδήποτε θρησκεία είτε επιλέγει να μην έχει καθόλου θρησκεία. Στη Σουηδία, λοιπόν, το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα και την επιλογή της πίστης στη θρησκεία του, της προσευχής και του εορτασμού θρησκευτικών εορτών.
Εν κατακλείδι, ένα κράτος όπου η θρησκεία αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι και ατομικό γεγονός αποτελεί η Σουηδία σε συνδυασμό με την αντίληψη που κυριαρχεί για τη συγκεκριμένη χώρα ως μία φιλελεύθερη και με υψηλό επίπεδο ζωής όπως προαναφέρθηκε. Μήπως οι δύο αυτές πραγματικότητες συνδέονται, και εάν ναι, μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Σουηδίας;
Ελπίδα Ρέρρα
Βιβλιογραφία
- Freedom of religion, Information Sverige, https://www.informationsverige.se/en/om-sverige/individens-rattigheter-och-skyldigheter/religionsfrihet.html (accessed 23 February 2024).
- Jänterä-Jareborg, M. (2015). Religion and Secular State in Sweden. In Religion and the Secular State: National Reports prepared on the occasion of the 18th Congress of the International Academy of Comparative Law.
- Religion in Sweden, Sweden.se, https://sweden.se/life/society/religion-in-sweden (accessed 23 February 2024).
- Sweden, The World Factbook CIA, https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/sweden/#:~:text=Church%20of%20Sweden%20(Lutheran)%2053.9,37.2%25%20(2021%20est.) (accessed 27 February 2024).
- Swedish Culture Religion, Cultural Atlas, https://culturalatlas.sbs.com.au/swedish-culture/swedish-culture-religion (accessed 27 February 2024).
- Πύλη: Σουηδία, Wikipedia, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1 (accessed 23 February 2024).