Η ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αποτελεί μέχρι σήμερα την μόνη γυναίκα που έχει λάβει το αξίωμα της ναυάρχου και η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το γεγονός δείχνει την στενή πολιτιστική σχέση που έχει η χώρα μας με την Ρωσία. Η σχέση της ηρωίδας με την Ρωσία είναι περίπλοκη, αφού η οικογένεια της και μετέπειτα ο δεύτερος σύζυγος της είχαν ανάμειξη στα Ορλωφικά, και τον Ρώσο-Τουρκικό Πόλεμο του 1806-1812.

Μετά τον θάνατο και του δεύτερου συζύγου της, κληρονόμησε την περιούσια και ενώ μπορούσε να ζήσει άνετα και να μεγαλώσει τα παιδία της αποφάσισε να ακολουθήσει να χνάρια της οικογένειας της και να αφιερώσει την ζωή και την περιουσία στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Η φήμη της όμως δεν περιορίστηκε μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά εξαπλώθηκε μέχρι τη Ρωσία. Οι Έλληνες έχαιραν μεγάλο σεβασμό στην Ρωσική κοινωνία ως χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά μέσα από τον αγώνα τους διεξήγαν και θυσίες για την ελευθερία. Τα κατορθώματα της μεταφέρθηκαν και στην Ρωσία, όπου γνωστή ως «Μπομπελίνα», η ηρωίδα αποτυπώθηκε σε έργα τέχνης της εποχής από Ρώσους καλλιτέχνες, στους περισσότερους πίνακες αναβάτρια σε άλογο αντί για καπετάνισσα, πιθανώς για να ταιριάζει καλύτερα στο ρωσικό υποσυνείδητο αλλά και έγινε η φιγούρα για λογοτεχνικά έργα ακόμα και διάσημων συγγραφέων όπως, ο Τουργκένιεφ και ο Γκόγκολ. Με την είδηση του θανάτου της ο Τσάρος της Ρωσία της απένειμε τον τίτλο της ναυάρχου του Αυτοκρατορικού Στόλου της Ρωσίας.
Η ανύψωση της ηρωίδας της Ελληνικής επανάστασης και η αναπαράσταση της με βάση το ρωσικό ηρωικό ιδεώδες δεν μπορεί παρά να φανερώσει την βαθιά πολιτιστική σχέση που μοιράζονται οι δύο πολιτισμοί. Πέρα από την κοινή θρησκεία, οι δύο λαοί μοιράζονται τόσο τον αμοιβαίο σεβασμό όσο και τα κοινά ιδανικά και αξίες. Ενώ η Μπουμπουλίνα ποτέ δεν διηύθυνε Ρωσικό καράβι και ενώ αγωνίστηκε σκληρά μόνο για την ελευθερία του ελληνικού λαού, ο σεβασμός που καλλιεργείται για την φιγούρα της στη Ρωσία υποδηλώνει τις ιστορικές φιλικές σχέσεις των δύο λαών και την τιμή που της παραχωρήθηκε μετά το θάνατο της ενώ παράλληλα υποδηλώνεται η έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα για ανεξαρτησία.
Γιαννούσης Αριστοτέλης, Ασκούμενος Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας
.
Πηγή: https://www.rbth.com/history/332612-woman-admiral-in-russian-history
Πηγή εικόνας:
E%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B1-
%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF-