Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την υποδιεύθυνση του Παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας – Marche Ιταλίας στο Urbino, υπό την φροντίδα του επικεφαλής Δρ. Βασιλείου Παπαδόπουλου και την συνεργασία με την επιστημονική του επιτροπή.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον κινηματογράφο Ducale του Urbino με ελεύθερη είσοδο παρουσιά ενός μεγάλου κοινού και φοιτητών πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε η πρεμιέρα στην Ιταλία της προβολής της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», παρουσία της πρωταγωνίστριας ηθοποιού Μιμής Ντενίση, μιας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας με μακρά και παραγωγική καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στο τέλος της προβολής της ταινίας, η κ. Ντενίση μίλησε για την ταινία και τις σύγχρονες θεματικές που αγγίζει, συνοδευόμενη από την εξαίρετη διερμηνέα Δρ. Simona Renga, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της υποδιεύθυνσης στο Urbino. «Σμύρνη μου αγαπημένη» δεν είναι απλώς μια ταινία, αλλά ένα όχημα ιστορικής μνήμης και μια πρόσκληση για σκέψη πάνω στις αξίες που μας κάνουν ανθρώπους, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και την ενότητα μέσω του πολιτισμού.
Εκτός από την πρωταγωνίστρια, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της υποδιεύθυνσης της έδρας στο Urbino, ο Επίτιμος Πρόξενος για τις Περιφέρειες Marche-Umbria Δρ. Δημήτρης Μπεληγιάννης, ο καθηγητής Luigi Bravi, πρέσβυς του Ινστιτούτου στην Ιταλία, μέλος της επιστημονικής επιτροπής και Πρόεδρος της Ακαδημίας Raffaello και ο υποψήφιος διδάκτορας στις Ανθρωπιστικές Σπουδές Dr. Nicola Mancini από το Πανεπιστήμιο του Urbino «Carlo Bo», που μίλησε για το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η ταινία, θεωρώντας αυτό ως ανασυγκρότηση της μακροχρόνιας ιστορίας της Σμύρνης, με την αρχαία αποικιακή υπόθεση.
Παρευρέθηκαν επίσης από το Δήμο του Urbino η Αντιδήμαρχος Dr. Marianna Vetri, ο καθηγητής Χάρης Κουδούνας, ιδρυτής στην Ιταλία του πρώτου παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και Πρόεδρος για την Ancona και την Περιφέρεια Marche, ο οποίος απένειμε Ειδικό Βραβείο στην πρωταγωνίστρια, η Δρ. Κωνσταντίνα Πιλαφά, πρόεδρος του Ινστιτούτου με έδρα τη Ρώμη, η Δρ. Γεωργία Λαμπράκη Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Μπολόνια, η Δρ. Ιωάννα Βαλκάνη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Emilia Romagna, εκπρόσωποι της Αρμενικής Κοινότητας και επίσης οι θρησκευτικές και αστυνομικές αρχές του Urbino.
Η εκδήλωση προβολής της ταινίας, άψογα οργανωμένη από την υποδιεύθυνση του Ινστιτούτου στο Urbino, περιγράφηκε ως μια εξαιρετική εμπειρία, πολύ πέρα από την απλή παρακολούθηση μιας ταινίας. Η προβολή προκάλεσε έντονη συναισθηματική αντίδραση στους θεατές, πολλοί από τους οποίους συγκινήθηκαν βαθιά από τις αφηγούμενες ιστορίες. Η περιγραφή των δακρύων συμπόνιας και εγγύτητας υπογραμμίζει πόσο η ταινία κατάφερε να επικοινωνήσει όχι μόνο μια ιστορική ιστορία, αλλά και ένα παγκόσμιο μήνυμα ανθρωπιάς και ανθεκτικότητας. Ένα από τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν από την εκδήλωση είναι η σημασία του να παραμένουμε άνθρωποι και να εκτιμούμε τη διαφορετικότητα ως ανεκτίμητη αξία. Αυτό το μήνυμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα ιστορικό πλαίσιο διαίρεσης και οδύνης και αντηχεί έντονα και στους σύγχρονους καιρούς, όπου οι πολιτιστικές διαφορές μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου αντί για σύγκρουση. Η οργάνωση τόνισε όχι μόνο την κινηματογραφική ποιότητα του έργου, αλλά και την πολιτιστική και ανθρώπινη αξία του μηνύματος του. Η εκδήλωση, επομένως, δεν ήταν μόνο ένας εορτασμός του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μια στιγμή προβληματισμού για τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπιάς και της συνύπαρξης. Η συναισθηματική συμμετοχή των θεατών και η άψογη οργάνωση έκαναν αυτή την προβολή μια αξέχαστη εμπειρία, ικανή να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις καρδιές όλων των παρευρισκομένων.
Αμέσως μετά την προβολή, μια ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, οργανωμένη πάντα από την υποδιεύθυνση του Ινστιτούτου στο Urbino, ήταν η εμφάνιση του ιταλο-ελληνικού μουσικού συγκροτήματος Evì Evàn, το οποίο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου – Marche Ιταλίας Καθηγητή Χάρη Κουδούνα, για την αφοσίωσή τους στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω της μουσικής. Η εμφάνισή τους μετέτρεψε τη βραδιά σε μια γιορτή χαράς και ενότητας, κάνοντας όλους τους παρευρισκομένους να χορέψουν και να διασκεδάσουν.
Τέλος, οι ευχαριστίες απευθύνονται με ιδιαίτερη τιμή στον Δρ. Βασίλειο Παπαδόπουλο και στην Επιστημονική Επιτροπή της υποδιεύθυνσης του Ινστιτούτου στο Urbino, για τη δημιουργία μιας τόσο σημαντικής ευκαιρίας πολιτιστικής διπλωματίας. Η αφοσίωσή τους επέτρεψε τη μετάδοση ενός ισχυρού και συγκινητικού μηνύματος, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ρώμη, του Δήμου του Urbino, του Πανεπιστημίου του Urbino «Carlo Bo» και της Ακαδημίας Raffaello του Urbino.
Επιμέλεια Γραφείου Τύπου του ΕΙΠΔ – Μάρκε, Ιταλία