Το Ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ ΚΑ2 “My culture, our culture, your culture” που υλοποιήθηκε από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού διήρκεσε 6 ημέρες (7/05/2021 μέχρι και 12/05/2021) και συμμετείχαν σχολεία από Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Πορτογαλία. Εξετάστηκαν θέματα όπως, ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πολιτιστικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της λαϊκής παράδοσης στην πολιτιστική εκπαίδευση. Περιελάμβανε επίσης, παρουσιάσεις σχετικές με μεθόδους διδασκαλίας που υποστηρίζουν την πολιτιστική εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία και καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των δραστηριοτήτων του έργου.
Στόχος του σχεδίου ήταν η καλλιέργεια πολιτιστικής συνείδησης στα παιδιά, αρχίζοντας από πολύ μικρή ηλικία. Μέσω της πολιτιστικής εκπαίδευσης τα παιδιά μπορούν να έχουν εμπειρία από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ενώνουν ανθρώπους και χτίζουν γέφυρες ειρήνης και φιλίας. Η πολιτιστική εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης και διαμορφώνει Ευρωπαίους πολίτες που σέβονται τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πανανθρώπινες αξίες. Ο βασικός σκοπός της πολιτιστικής εκπαίδευσης είναι να μυήσει άνθρώπους ώστε να προσεγγίζουν με σεβασμό και κατανόηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, λόγω της αναγνώρισης του πολιτιστικού πλούτου και της ποικιλομορφίας, βλέποντας τον πολιτισμό ως χώρο δημιουργίας που οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα πράξη ήπιας ισχύος, η οποία αφορά τόσο τους μικρούς μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι συμμετέχοντες -μικροί και μεγάλοι- αλληλεπέδρασαν και επικοινώνησαν με άτομα από άλλες χώρες, μια εκ των οποίων ήταν και η Λιθουανία. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό τον χαρακτήρα αυτής της δράσης είναι ότι η Λιθουανία και η Ελλάδα, παρόλο που δεν παρουσιάζουν πολλά κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, να επιτελέσουν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο σχετικά με την πολιτιστική εκπαίδευση, η οποία γίνεται φορέας άσκησης διπλωματίας ήπιας ισχύος, καθώς οι δυο χώρες ενδυναμώνουν τη σχέση τους και θέτουν προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω χώρες, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της εκπαίδευσης, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου η ανάγκη για διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ταυτόχρονη επαφή, γνωριμία και ο σεβασμός προς τις άλλες κουλτούρες είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ειρήνη Οικονομίδη
Πηγές:
Εικόνα: