Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αποτελεί το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα των χωρών BENELUX που παρέχει τη δυνατότητα σπουδής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού . Το πιο ενθαρρυντικό από όλα , δη , είναι πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών βραβεύτηκε το 2020 ως το καλύτερο πρόγραμμα σπουδών σε όλο το Άμστερνταμ και κέρδισε μόλις την τρίτη θέση σε όλη την Ολλανδία ! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδελεχή μελέτη του ελληνισμού από την αρχαιότητα ως το παρόν , την ελληνική γλώσσα και προωθεί την παρακολούθηση πανεπιστημιακού εξαμήνου στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι σπουδές εστιάζουν στην Ελλάδα ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού , εξετάζουν την ιστορία της χώρας και των γειτονικών χωρών , περιλαμβάνουν ελληνική λογοτεχνία , θέατρο , τέχνη και κυρίως την εκμάθηση των Νέων Ελληνικών . Υπό αυτό το πρίσμα , φαίνεται πως η προσέγγιση γίνεται ολιστικά καθώς καλύπτονται όλα τα πανεπιστημιακά επίπεδα , από προπτυχιακό έως και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς όχι μόνο προωθείται ο ελληνικός πολιτισμός στην Ευρώπη , αλλά προωθείται από ξένο φορέα , ο οποίος στα πλαίσια του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ δίνει τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό να σπουδάσει Ελληνικά, καθιστώντας τη γλώσσα και τον περιβάλλοντα πολιτισμό της άξιο σημείο ενδελεχούς μελέτης και πρόσφορο έδαφος ακαδημαϊκής έρευνας.
Με βάση τα παραπάνω και την παραδοχή πως η εκπαίδευση είναι ο κύριος φορέας πολιτισμού και αλλαγής , γίνεται κατανοητό ότι με την ύπαρξη τέτοιου κλάδου σπουδών στην Ολλανδία , η Ελλάδα χαίρει βαθύτατης εκτίμησης στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο και πως η πολιτιστική της διπλωματία βρίσκει σύμμαχο στην καρδιά της Βόρειας Ευρώπης.
Το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συνεπώς η Ολλανδία προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό , τον θέτει υπό μελέτη και έρευνα , τον αναλύει με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερης εγγύτητας . Η Ολλανδία αποκτά αφενός νέους φοιτητές και μεγαλύτερη δημοφιλία , αφετέρου το ελληνικό πνεύμα προάγεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας έτσι και τις δύο χώρες σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου πλεονεκτήματος , μέσω της ήπιας ισχύος του πολιτισμού .
Άννυ Σπηλιώτη, Ασκούμενη του ΕΙΠΔ
Πηγές : https://www.uva.nl/programmas/bachelors/nieuwgriekse-taal-en-cultuur/nieuwgriekse-taal-en-cultuur.html?origin=QM8V0lIERF2uFhPGbux%2F2g
https://www.eens.org/?page_id=417https://www.google.com/search q=amsterdam+uni+library&rlz=1C1CHBD_enGR939GR939&sxsrf=ALeKk02GzZehTKCutfAGYSN9x8pqrRKNCQ:1624622482068&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijyb-v3rLxAhWs_7sIHQkfD-EQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1536&bih=722#imgrc=YCfhGMqfsrH4