Επισκεπτόμενος κανείς το κέντρο του Όσλο, σήμερα, δεν θα αργήσει να μείνει άναυδος από τον ρυθμό ανάπτυξης που γνωρίζει η πόλη, όπως συμβαίνει και σε ολόκληρη την νορβηγική επικράτεια άλλωστε. Η παλαιά ξύλινη οικοδόμηση, που χαρακτήριζε το τοπίο της πόλης, έχει δώσει την θέση της σε ουρανοξύστες και φουτουριστικά κτίρια, ενώ συγχρόνως, οι νέοι σιδηρόδρομοι και οι τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Φανερό χαρακτηριστικό, ωστόσο, της ακραίας ανάπτυξης που γνωρίζει η Νορβηγία, αποτελεί κι ο υψηλότατος αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για την ακρίβεια, περίπου ένας στους τρεις Νορβηγούς διαθέτει ήδη ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατακόρυφα χρόνο με τον χρόνο, ενώ πλέον η χώρα διαθέτει προφανώς το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.
Αυτή η στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Νορβηγία είχε αρχίσει να γίνεται από πάρα πολύ νωρίς, μια τακτική που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας, με σκοπό την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, μετά την πρωτιά της Νορβηγίας στην ηλεκτροκίνηση, την περασμένη χρονιά, την ακολουθούσαν κατά σειρά στην παγκόσμια λίστα κατάταξης η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία. Πέραν τούτου, τα τελευταία έτη, εκτός της γενικότερης κοινωνικής τάσης των Νορβηγών προς τα ηλεκτρικά οχήματα, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ασύμφορη την δυνατότητα αγοράς βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος. Αυτή η πολιτική έχει δουλέψει τόσο αποτελεσματικά, που το 2022 περίπου το 80% των οχημάτων που αγοράστηκαν στην νορβηγική αγορά ήταν ηλεκτρικά ενώ και μέχρι το 2025, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, ότι θα απαγορεύσει όλες τις νέες κυκλοφορίες μη ηλεκτρικών ή μη υβριδικών αυτοκινήτων. Απόφαση ορόσημο για το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα, αλλά και για τις βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κερδίζουν ολοκληρωτικά την μάχη της κατανάλωσης.
Φυσικά, η κουλτούρα των περιβαλλοντικά φιλικών επιλογών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και να καλλιεργηθεί, εάν η Νορβηγία, σε αντίθεση με τις οικολογικές επιταγές των καιρών, δεν πλούτιζε από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας τα οποία διαθέτει. [Μια κατ’ εξοχήν αγροτική κοινωνία, η Νορβηγία μέχρι την δεκαετία του ’70 ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια ωστόσο, κατάφερε να αναδειχθεί σε μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο, μετά την ανακάλυψη των σημαντικότερων κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου στον ευρωπαϊκό χώρο, ανοικτά των ακτών της. Και αυτό ακριβώς το παράδοξο – το ότι δηλαδή μέσα από τα κέρδη του ορυκτού πλούτου, επένδυσε για δεκαετίες στην πράσινη ανάπτυξη για τον εαυτό της, (μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων) – είναι που καθιστά αξιοθαύμαστο το νορβηγικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Το προτεσταντικό ήθος και οι αξίες του νορβηγικού έθνους, επομένως, αναδεικνύονται μέσα από την οργάνωση και τις προθέσεις της συγκεκριμένης χώρας να προοδεύσει μέσω της αειφορίας, και όχι να αναπαυθεί στις δάφνες του πρόσκαιρου πλούτου που το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο μπορούσαν να της προσφέρουν. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απλώς το υπέρτατο σύμβολο του τρόπου, με τον οποίο οι Νορβηγοί αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν την μικρή σε πληθυσμό, αλλά μεγάλη σε πολιτισμό, χώρα τους. Ο πολιτισμός αυτός, γίνεται περίτρανα αντιληπτός από τον καθένα, όταν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας παραγωγής ενέργειας της Νορβηγίας – το οποίο κατ’ επέκταση τροφοδοτεί και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα – σήμερα αποτελείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ούτε η έλλειψη ήλιου δεν μπορούσε να αποτρέψει τους εφευρετικούς Νορβηγούς από το να δημιουργήσουν μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ανεμογεννήτριες και άλλα πρωτοπόρα μέσα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την περιβαλλοντική και ενεργειακή τους αυτάρκεια.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα, σε μια τόσο κρίσιμη, ενεργειακά και περιβαλλοντικά, περίοδο για την ανθρωπότητα, καλείται να μιμηθεί τα παραδείγματα καινοτόμων ανεπτυγμένων κρατών, όπως η Νορβηγία, και παρά την σημαντική έλλειψη οικονομικής στήριξης, να βρει έξυπνες και άμεσα αποτελεσματικές λύσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ενεργειακές της δυνατότητες, αλλά και να προωθήσει την διεθνή οικολογική ατζέντα πιο αποτελεσματικά στον κάθε πολίτη της.
Νίκος Διονυσάτος
Πηγές:
-In Norway, the Electric Vehicle Future Has Already Arrived – New York Times
http://www.nytimes.com/2023/05/08/business/energy-environment/norway-electric-vehicles.html
-I went to Norway to see an electric vehicle paradise, but I found something more surprising – Electrek
/http://electrek.co/2023/01/03/norway-electric-car-utopia-sustainable-transportation/
-Tax And Fees On Electric Vehicles In Norway Explained: Are They Really Tax Free? – The Norway Guide
thenorwayguide.com/tax-and-fees-on-electric-vehicles/?utm_content=cmp-true
-The Wealth of a Nation: Norways Road to Prosperity – Ola Honningdal Grytte (NHH)
https://openaccess.nhh.no/nhh-xmlui/bitstream/handle/11250/2678016/DP%2017.pdf?sequence=5
–Why Oil Doesn’t Corrupt Norway – Polymatter/youtube
Πηγή Φωτογραφίας: https://pixabay.com/el/