Η εν λόγω πρόταση έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία και παγίωση μιας Ελληνικής Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κατά την 1η Ιανουαρίου με μουσική Ελλήνων συνθετών από τον 19ο και τον 20ο αιώνα και απορρέει από την ανάγκη όπως η Ελλάδα καταθέσει την δική της πρόταση πολιτισμού.
Τα πολιτιστικά αξιοθέατα μιας χώρας σε συνδυασμό με τις μεγάλες εορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα αποτελούν έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα. Ως εκ τούτου, ένας από τους σημαντικότερους στόχους αυτού του εγχειρήματος είναι η προσέλκυση τουριστών μέσω της στρατηγικής του Πολιτιστικού Τουρισμού, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν έναν προορισμό έναντι κάποιου άλλου βάσει της ιδιαιτερότητας και της έλξης ενός πολιτιστικού πακέτου που προσφέρει η χώρα υποδοχής (Θέατρα, Μουσεία, Φεστιβάλ, Φυσικά οικοσυστήματα, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Βιβλιοθήκες, Θεματικά Πάρκα) συμβάλλοντας έτσι, κατά τρόπο ουσιαστικό στην ενίσχυση της οικονομίας.
Το κύριο μέλημα αυτού του σχεδίου, εκτός από το μουσικό και ψυχαγωγικό του σκέλος, έγκειται στην ευαισθητοποίηση και περαιτέρω εξοικείωση του ελληνικού ακροατηρίου με την ελληνική κλασική μουσική, στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και στον εξωραϊσμό της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Μια τέτοια εκδήλωση περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις όπως είναι η παροχή V.I.P. υπηρεσιών και φιλοξενίας σε πολιτικές ελίτ και δημοσιογράφους, ξένους μουσικούς και επίσημους προσκεκλημένους από κάθε χώρο, συνεντεύξεις τύπου με τους καλλιτέχνες, ανοιχτές πρόβες της ορχήστρας ή ακόμα και τη δημιουργία μουσικών εργαστηρίων για νέους. Η δημιουργία πολιτισμού και η μέριμνα ιδιοπροσωπίας είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας, ιδιαιτέρως σε μια εποχή κατά την οποία η εικόνα της πλήττεται διεθνώς.
Την Ελληνική Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία θα μεταδίδει ζωντανά το κανάλι της Ε.Ρ.Τ. και το ραδιόφωνο του Τρίτου Προγράμματος 90.9, ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας η μουσική θα διακόπτεται από στιγμιότυπα και εικόνες από κλασικούς χορευτές οι οποίοι θα περιπλανιούνται μέσα στο διάβα των αιώνων χορεύοντας με υπόβαθρο τα σπουδαιότερα κτίρια και ιστορικά μνημεία της πόλεως των Αθηνών. Στο διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας των Αθηνών, η κάμερα θα επισκέπτεται το ακριτικό Σουφλί αναπαράγοντας στιγμιότυπα από την παραγωγή μεταξιού, τη Χίο για την καλλιέργεια της αρωματικής και θεραπευτικής μαστίχας, την Καστοριά για τη διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγή γούνας, τη Σύρο για τις ξακουστές χαλβαδόπιτες και τα παραδοσιακά λουκούμια, την Κρήτη για το κρασί και τη μοσχοβολιστή ρακή της,τον Όλυμπο για τα αρωματικά φυτά, το τσαι και τις τρουφες του, την Κοζάνη για τον περίφημο κρόκο της, την Κέρκυρα για το λικέρ και το γλυκό του κουταλιού Κουμ Κουάτ, τη Μάνη για την παραγωγή λαδιού, τη Ρόδο για τα χειροποίητα κεραμικά και υφαντά της καθώς και το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλιας στην Αρκαδία. Ξεχωριστή σημασία για την Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία έχει η προώθηση του Αγίου Όρους, των Μοναστηριακών του Προϊόντων και των αγιογραφιών καθώς και στην προώθηση της ναυτιλίας. Την ορχήστρα θα διευθύνει αρχιμουσικός διεθνούς φήμης, ενώ ως προς τα σολιστικά όργανα, όπως το βιολί ή το πιάνο, θα μπορούσαν να κληθούν να συμμετάσχουν διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί και σολίστ όπως ο κος Καβάκος, κος Σγούρος κ.α.Η δημιουργία πολιτισμού και η μέριμνα ιδιοπροσωπίας είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας, ιδιαιτέρως σε μια εποχή κατά την οποία η εικόνα της πλήττεται διεθνώς.
Το γραφείο Πολιτισμού των Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό, αλλά και τα Ελληνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού ανά τον κόσμο θα μπορούσαν να αναλάβουν να προωθήσουν στις χώρες υποδοχής την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για τον σκοπό αυτό θα ήταν επιτακτικής ανάγκης η δημιουργία μιας διαφημιστικής καμπάνιας στα Μ.Μ.Ε, Μ.Μ.Μ, Internet, Εφημερίδες, Περιοδικά, με Αφίσες, Δελτία Τύπου, Banners, E-mail – Newsletters σε πρεσβείες ξένων κρατών στην Ελλάδα, Pay per click διαφήμιση (PPC), Social Media Marketing, Sms Μηνύματα ή έντυπο υλικό και προβολής.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η δημιουργία μιας νέας μόδας γύρω από το ελληνικό μελόδραμα και χορόδραμα, καθώς επίσης και η σύνθεση και παραγωγή νέων μελοδραματικών και χοροδραματικών έργων που έχουν κάτι το καινούργιο να προσφέρουν στο μουσικό πεντάγραμμο.
Μουσικό Πρόγραμμα
1) Το Δαχτυλίδι της Μάνας – Η Είσοδος της Κυράς (2.22′) : Μ. Καλομοίρης
2) Τσακώνικος – (3.00′) : Γ. Κωνσταντινίδης
3) Κλέφτικος χορός – (1.59′) : Ν. Σκαλκώτας
4) Κλέφτικος χορός – (4.26′) : Πετρίδης
5) Σουίτα σε παλιό στύλ – (2.45′) : Μενέλαος Παλλάντιος
6) Εισαγωγή από την ”Δεύτερη Ελληνική Σουίτα” – (6.45′) : Δ. Λαυράγκας
7) Χωριάτικος χορός – (3.17′) : Δ. Λαυράγκας
8) Χριστουγεννιάτικα κάλαντα : Σ. Ζάννας (14.00′)
9) Sérénade d’Arlequin: À Colombine : N. Lambelet (4.48′)
10) Πριγκίπισσα της Σάσσωνος (2.10′) : Σ. Σαμάρας
11) Ολυμπιακός Ύμνος – (Από την Rhea), (6.00′) : Σ. Σαμάρας
Σύνολο Χρόνου: 49.72