Article Views :

15 views

Πολιτισμός και Οδική Ασφάλεια: Το σύγχρονο μεγάλο ελληνικό έλλειμμα

Του Ανδρέα Υφαντίδη

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει την περίφημη φράση, ίσως και κάποια παραλλαγή της, που λέει πως αν κάτσεις στην κεντρική πλατεία μιας χώρας για να πιείς έναν καφέ και παρατηρήσεις για μια ώρα τον κόσμο που οδηγεί, θ’ αποκτήσεις και μια σαφή εικόνα για τον πολιτισμό και την παιδεία των κατοίκων της συγκεκριμένης χώρας. Αν και το αξιολογικό πρίσμα που θέτει η συγκεκριμένη παραδοχή δεν μπορεί να είναι απολύτως αντικειμενικό για την εξαγωγή μιας συνολικής εικόνας των πολιτισμικών αξιών μιας χώρας, εντούτοις θα μπορούσαμε με σαφήνεια να ορίσουμε πως η οδική παιδεία και ό,τι την χαρακτηρίζει, είναι ένα ευδιάκριτο μέρος του σύγχρονου πολιτισμού ειδικά σ’ έναν κόσμο στον οποίο οι μεταφορές και οι μετακινήσεις ταυτίζονται έντονα με το αυτοκίνητο.

Προσφάτως αναδύθηκε στον δημόσιο διάλογο η αναθεώρηση του ΚΟΚ στα πλαίσια μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού των μέτρων πρόληψης κι αντιμετώπισης παθογενειών και προβλημάτων που σχετίζονται με τις καθημερινές μετακινήσεις και μεταφορές. Παρόμοια συζήτηση ξεκίνησε και στην Γαλλική Δημοκρατία πρόσφατα[1], εφόσον θεωρήθηκε σκόπιμη η μείωση των ορίων ταχύτητας στους επαρχιακούς δρόμους με στόχο την απομείωση του αριθμού των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι βρίσκεται σήμερα. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, θα μπορούσαμε ν’ αναφερθούμε  εκτενέστερα και εμβριθέστερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου υφίστανται αρκετές παθογένειες και σε πολύ σημαντικούς τομείς, οι οποίοι έχουν ως αντίκρισμα τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τραυματισμούς και αναπηρίες. Ενώ χαρακτηριστικά, ο οικονομικός αντίκτυπος, όπως σημειώνει και η ειδική μόνιμη επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την Οδική Ασφάλεια, είναι τεράστιος εφόσον τα τελευταία 16 χρόνια (2000-2015) το ελληνικό κράτος δαπάνησε σχεδόν 82 δις ευρώ στον τομέα των οδικών προβλημάτων και παθογενειών[2] την στιγμή που διαπιστώνονται επιτακτικές ανάγκες σε σωρεία άλλων τομέων κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία θα λέγαμε είναι συνταρακτικά και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιτυχημένος πρώην οδηγός αγώνων κ. Αναστάσιος Μαρκουίζος (κατά κόσμον γνωστός με το ψευδώνυμο Ιαβέρης), η χώρα μας βιώνει ετησίως μια γενοκτονία στους οδικούς της άξονες. Ας μην πάμε όμως μακριά, δηλαδή στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και ας ελέγξουμε στα στοιχεία των περασμένων ετών μονάχα 3 παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας, οι οποίες δύνανται να λειτουργήσουν και ως σημαντικές αιτίες για τα θανατηφόρα και τα βαριά τροχαία δυστυχήματα, όπως είναι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και η υψηλή ταχύτητα. Το 2014, ενδεικτικά, είχαμε 13.913 βεβαιωμένες παραβάσεις ερυθρού σηματοδότη και το 2015 αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 651 παραβάσεις. Ίδια αύξηση παρατηρήσαμε και στον τομέα των παραβάσεων ταχύτητας (2014:156.892-2015:173.476),[3] ενώ είχαμε μια μικρή μείωση στα περιστατικά οδήγησης υπό μέθη εφόσον είδαμε 406 λιγότερα περιστατικά σε σχέση με το 2014. Ασφαλώς αυτό δεν ήταν, ως φαίνεται, μια ενσυνείδητη επιλογή καθώς το 2016 οι παραβάσεις σχετιζόμενες με την μέθη όχι μόνον έφτασαν αυτές του 2014 αλλά τις ξεπέρασαν κατά πολύ, αγγίζοντας τις 33.000! Για το 2016[4] το ίδιο συνέβη και στις παραβάσεις ερυθρού σηματοδότη, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1588, ενώ και οι υπερβάσεις των ορίων ταχύτητας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία κατά 3116 βεβαιωμένες παραβάσεις στα βιβλία της Τροχαίας.  Παρόλα αυτά, αναφορικά με τις χρονιές που επιλέξαμε, στις σχετικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν για την σύνδεση των παραβάσεων με τα τροχαία δυστυχήματα αναδεικνύεται μια απόλυτη μείωση στο αριθμητικό σύνολο τους, το οποίο όμως δεν εκφράζει την πραγματικότητα των ελληνικών δρόμων και η εξαγωγή συμπερασμάτων μόνο από αυτό το στοιχείο θα μας οδηγήσει σίγουρα στον σχηματισμό μιας στρεβλής εικόνας.

Η προαναφερθείσα μείωση σχετίζεται κυρίως με την κατηγορία των ελαφρών δυστυχημάτων και όχι με την συνολική μείωση των δυστυχημάτων που σχετίζονται με τους θανάτους και με τους σοβαρούς τραυματισμούς ή τις αναπηρίες, όπως θα δούμε και συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στην εικόνα που ακολουθεί. Αυτό αποδεικνύει ακόμα περισσότερο πως το σύνολο των επιλογών μας στον οδηγικό τομέα δεν βασίζεται σε μια ενσυνείδητη αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, παρά βραχυπρόθεσμα εδράζεται σε συγκυριακά περιστατικά, ενώ μεσοπρόθεσμα και κυρίως σε σχέση με την περασμένη δεκαετία στηρίζεται στην δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας η οποία λειτουργεί καταλυτικά στην αλλαγή του κυκλοφοριακού φόρτου[5] (30% λιγότερα οχήματα σε κυκλοφορία απ’ ό,τι το 2000), πράγμα που δεν ευνοεί de facto την συγκριτική αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων σε σχέση με το 2000-2010.

2016greece

Όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά για το έτος 2016, η Ελλάδα με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα βρίσκεται στην 2η χειρότερη κατηγορία (61-80 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων) αναφορικά με την αναλογία θανάτων προς εκατομμύριο κατοίκων και αρκετά μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο(51 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων).

Πηγή: European Transport Safety Council,  2016

Οι παράγοντες και τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν την εικόνα μπορούν να είναι πολλοί. Όλοι γνωρίζουμε για τις κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο, έχουμε ακούσει για την ηλικία των οχημάτων, την ελλιπή αστυνόμευση στους δρόμους και γενικότερα για καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο του καθημερινού ανθρώπου. Κάτι τέτοιο όμως ενώ μπορεί να εμπεριέχει ψήγματα αλήθειας σε όλους τους τομείς που προαναφέρθηκαν, αποτελεί εντούτοις μια συνειδητή και ομαδική απόδοση αιτιότητας σε εξωτερικούς, μη ελεγχόμενους παράγοντες, πράγμα το οποίο εν τέλει οδηγεί σε δυσκολία προσαρμογής στα πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνουν αυτήν την θλιβερή εικόνα. Χαρακτηριστικά, ας αναρωτηθούμε, πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών να περνούν επιταχύνοντας, όχι μόνον στην πορτοκαλί ένδειξη του σηματοδότη αλλά και στην κόκκινη ακόμα; Ή δεν έχουμε παρατηρήσει να γίνονται επικίνδυνοι ελιγμοί από οδηγούς που κρατούν το κινητό τους και δεν είχαμε υπάρξει παρατηρητές αρνητικών συμπεριφορών, οι οποίες καταλήγουν σε ύβρεις και αντιδικίες, όπου παραδόξως παρατηρείται πως δεν υπάρχει ποτέ θύτης παρά όλοι είναι θύματα κι εν τέλει βουβοί παρατηρητές μιας νομοτελειακής πραγματικότητας. Αυτές οι συμπεριφορές είναι μόνον ένα μικρό δείγμα μιας τεράστιας αλήθειας, στην οποία σίγουρα έχουμε συμμετάσχει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, ενώ κάθε φορά που την αρνούμαστε, αντικρύζουμε αύξηση των δυστυχημάτων, αύξηση της οικονομικής δυσπραγίας την οποία αντιμετωπίζουμε τόσο ως άτομα όσο και ως κράτος κι εν τέλει την θλιβερή αύξηση των χαμένων ανθρώπινων ζωών.

Μείζον ζήτημα λοιπόν είναι όχι μόνον να γίνονται καμπάνιες που να απομονώνονται στην επισκόπηση αριθμών και περιστατικών, αλλά να εστιάζουν στην αντιμετώπιση της συμβατικής παγίδας της «μη συμμετοχής στην πραγματικότητα». Η παγίδα της μη συμμετοχής στην πραγματικότητα είναι ένας μεροληπτικός μηχανισμός προστασίας του ατόμου που μας εξωθεί στην αυθαίρετη θεώρηση πως μπορεί μεν τα συγκεκριμένα περιστατικά να είναι απεικονίσεις της πραγματικότητας, αλλά από την άλλη δε, αυτή η πραγματικότητα είναι μακριά μας, δεν συμμετέχουμε σε αυτήν και άρα δεν μας απασχολεί πέρα από το να την κοιτάξουμε και να την αξιολογήσουμε εξ αποστάσεως. Κι ενώ μπορεί ο προαναφερθείς πρώην οδηγός αγώνων, κύριος Μαρκουίζος, αλλά και άλλοι φορείς να πραγματοποιούν δραστηριότητες στοχεύοντας στην κατάρριψη αυτής της συμβατικής πλάνης κάθε έτος, εν τέλει όμως η λαϊκή παροιμία που λέει πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» επιβεβαιώνεται, εφόσον η καταπολέμηση αυτής της παγίδας θα έπρεπε να γίνεται κυρίως συλλογικά, οργανωμένα και θεσμικά με αποδέκτες ακόμα και τις νεαρές ηλικιακά ομάδες. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό και κυρίως από τους ενήλικες, πως αυτό το οποίο θεωρούμε αδύνατο να συμβεί σε εμάς, ενδεχομένως να γίνει μια δυσάρεστη καθημερινότητα επειδή λάβαμε μια λανθασμένη απόφαση σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Και για όποιον θεωρήσει κάτι τέτοιο μια εσφαλμένη ή αυθαίρετη αντίληψη, θα μπορούσε να ανατρέξει στα ετήσια στοιχεία τροχαίων και να διαπιστώσει πως η αύξησή τους είναι, δυστυχώς, ανάλογη με το έλλειμα στην οδική μας παιδεία, το οποίο θα τολμούσαμε να πούμε πως ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερο κι από το περίφημο δημοσιονομικό έλλειμμα των τελευταίων ετών.

Συμπερασματικά, είναι αδύνατον, όπως είδαμε, να θεωρήσουμε την οδική παιδεία κάτι ξεχωριστό από τον σύγχρονο πολιτισμό. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εισχώρησή της στον τομέα των οδικών μεταφορών μέσω της εξέλιξης της αυτοκίνησης καθιστούν αναγκαία την καλλιέργεια οδικής και οδηγικής παιδείας για όλους μας. Ο σκοπός δεν είναι μόνον η ενίσχυση στο τομέα της εποπτείας και του ελέγχου, πράγμα που σημαίνει αδιαφορία για την διαδικασία πρόληψης και αρχικής αποτροπής αυτών των γεγονότων, αλλά η καλλιέργεια οδικής και οδηγικής παιδείας, ο σεβασμός, η αύξηση της προσοχής και εν τέλει της συμμετοχής μας στην πραγματικότητα. Τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως η συνεισφορά μας στον σύγχρονο πολιτισμό είναι σφαιρική και ουσιώδης σε κάθε μορφή και έκφανσή του.

[1] Frédéric Mouchon, “Limitation De Vitesse : Edouard Philippe Annonce Ce Mardi Le Passage De 90 À 80 Km/H”, Leparisien.Fr, last modified 2018, accessed January 19, 2018, http://www.leparisien.fr/societe/limitation-de-vitesse-edouard-philippe-annonce-ce-mardi-le-passage-de-90-a-80-km-h-09-01-2018-7490025.php.

[2] “Τροχαία Ατυχήματα Στην Ελλάδα: Ποιο Ήταν Το Πρώτο Τροχαίο Δυστύχημα; Ποιος Ήταν Ο Πρώτος ΚΟΚ Και Τα Πρώτα Διόδια;”, Huffpost Greece, last modified 2018, accessed January 19, 2018, http://www.huffingtonpost.gr/2017/11/18/koinonia-troxaia-atyximata-stin-ellada_n_18585964.html.

[3] “Τροχαία Δυστυχήματα-Σύγκριση Παραβάσεων 2014-15”, Astynomia.Gr, last modified 2018, accessed January 19, 2018, http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/statistics15/troxaia2015_1.png.

[4] “Τροχαία Δυστυχήματα-Σύγκριση Παραβάσεων 2015-16”, Astynomia.Gr, last modified 2018, accessed January 19, 2018, http://www.astynomia.gr/images/stories//2016/statistics16/troxaia2016_paravaseis.png.

[5] Τροχαία Ατυχήματα Στην Ελλάδα: Ποιο Ήταν Το Πρώτο Τροχαίο Δυστύχημα; Ποιος Ήταν Ο Πρώτος ΚΟΚ Και Τα Πρώτα Διόδια;”, Huffpost Greece, last modified 2018, accessed January 19, 2018, http://www.huffingtonpost.gr/2017/11/18/koinonia-troxaia-atyximata-stin-ellada_n_18585964.html

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο