
Αδιαμφισβήτητα, η τεχνολογία έχει διεισδύσει βαθιά στις ζωές μας, στοχεύοντας στο να καταστήσει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Η δημιουργία εφευρέσεων και εργαλείων, η ανάπτυξη και η βελτίωση συστημάτων, καθώς και διαδικασιών, αποτελούν κάποια από τα επιτεύγματά της. Κεντρικό χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα και αναπόσπαστο μέρος της τεχνολογικής επανάστασης είναι η εφεύρεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων. Τα θέματα που προσεγγίζουν ποικίλλουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει επιφέρει την αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, εισάγοντας τον όρο «Ψηφιακή Διπλωματία». Οι κοινωνικές πλατφόρμες αποτελούν βασικά εργαλεία για τους διπλωμάτες και κύριο μέσο ενημέρωσης για τους πολίτες στις σύγχρονες κοινωνίες. Η Ψηφιακή Διπλωματία είναι μια νέα μορφή δημόσιας διπλωματίας που περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Twitter και το Instagram. Οι κυβερνήσεις κάθε χώρας χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες ως εργαλεία για την επίτευξη των διπλωματικών τους στόχων. Μέσω αυτής της διπλωματίας, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να διαμορφώσουν την εικόνα και τη φήμη της χώρας τους στο εξωτερικό, επηρεάζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης στην παγκόσμια κοινότητα. Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι κυβερνήσεις τους επιλέγουν τα συγκεκριμένα μέσα για την επικοινωνία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, αλλά και για να ανοίξουν φόρουμ συζητήσεων με τους ομολόγους τους.
Η Χιλή, μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, επιλέγει να αξιοποιεί την ψηφιακή διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς της θέσης και την προώθηση των αξιών και των εθνικών της συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης διπλωματίας στη Χιλή είναι το πρόγραμμα «Digital Agenda 2020-Chile». Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και την εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής και την απλούστευση των κυβερνητικών διαδικασιών. Η βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφόρμων που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια.
Επιπλέον, ένα σημαντικό επίτευγμα του προγράμματος «Digital Agenda 2020-Chile» είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μέσω της δημιουργίας συμμαχιών μεταξύ κρατών. Αυτές οι συνεργασίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. Η ψηφιακή ατζέντα της Χιλής έχει ενισχύσει την ικανότητα του κράτους να διαχειρίζεται κρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ κρατών.
Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του προγράμματος «Digital Agenda 2020-Chile» έπαιξε ο κολοσσός Inter-American Development Bank (IDB). Η IDB, με έδρα την Ουάσιγκτον, είναι η μεγαλύτερη πηγή αναπτυξιακής χρηματοδότησης για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η τράπεζα ενέκρινε τη χορηγία δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών και την επένδυση στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). «Αυτή η επιχείρηση θα επικεντρωθεί ακριβώς στη στήριξη των προσπαθειών της Χιλής στους τομείς όπου υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις, όπως η ενίσχυση των ικανοτήτων σχεδιασμού και εφαρμογής ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη, η υιοθέτηση τεχνολογιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων στις ΤΠΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος της IDB στη Χιλή, Maria Florencia Attademo-Hirt.
Συμπερασματικά, η ψηφιακή ατζέντα της Χιλής δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική καινοτομία, αλλά το κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας. Μέσω αυτής, τίθενται νέες βάσεις στις διεθνείς σχέσεις προωθώντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, από την οικονομία μέχρι και την πολιτιστική ανταλλαγή. Η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης όχι μόνο ενισχύει τη θέση της Χιλής στη διεθνή σκηνή αλλά και προάγει τις αξίες και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Πολυξένη Φοή
Βιβλιογραφία:
helleniculturaldiplomacy.com/ψηφιακή-διπλωματία/
https://www.academia.edu/87823610/Ψηφιακή_Δημόσια_Διπλωματία_της_ΕΕ?sm=b
https://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/29824
https://www.oecd-ilibrary.org/sites/1b087898-en/index.html?itemId=/content/component/1b087898-en
https://www.oecd-ilibrary.org/sites/65e2cbbf-en/index.html?itemId=/content/component/65e2cbbf-en
https://siteal.iiep.unesco.org/pt/bdnp/179/agenda-digital-imagina-chile-2013-2020https://www.iadb.org/en/news/idb-support-chile-will-strengthen-its-agenda-digital-transformation-state