Πατρίδα του βασιλιά Αίαντα και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη
Η Αρχαία Σαλαμίνα ως γνωστόν αποτελεί την παγκόσμια κοιτίδα Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού ενώ ο Άγγλος ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ χαρακτηρίζει τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος ως «επική» και τονίζει ότι είχε την μεγαλύτερη επιρροή στον Δυτικό πολιτισμό από οποιαδήποτε άλλη μάχη στην Παγκόσμια Ιστορία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Εάν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν η 29η Σεπτεμβρίου”!
Ήδη το το Ελληνικό Κράτος με 2 ΦΕΚ του 1969 και του 1982 έχει κηρύξει το αρχαίο τρίγωνο της Ναυμαχίας όχι μόνο Αρχαιολογικό αλλά και Ιστορικό αναγνωρίζοντας ως την σπουδαιότερη μάχη στην Αρχαία Ιστορία ενώ η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός του αρχαιολογικού-ιστορικού τόπου αποσκοπεί στην προστασία του χώρου της ιστορικής ναυμαχίας από απειλούμενες ριζικές επεμβάσεις που θα εξαφανίσουν κάθε στοιχείο ιστορικής μνήμης”.
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος εγγυήθηκε τη διαρκή ανεξαρτησία της Ελλάδας και την πρόοδο ενός μοναδικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και μιας φιλοσοφίας που θα επηρέαζε ολόκληρη την Ευρώπη και θα επεκτεινόταν τελικά μέχρι τη βόρεια Αμερική. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τ.Πρεσβη των Η.Π.Α. στην Αθήνα Daniel Smith λέγοντας ότι η «Αρχαία Σαλαμίνα πρέπει άμεσα να προστατευτεί να αναδειχτεί και ότι όλοι μας οφείλουμε να επισκεπτόμαστε τον ιερό αυτό χώρο για να μας θυμίζει την ύπαρξη μας».
Μετά την διυπουργική που πραγματοποιήθηκε με θέμα την Ιστορική Σαλαμίνα, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία το Υπ. Πολιτισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών / ιστορικών χώρων ( Αρχαία Σαλαμίνα, Αρχαίος Λιμένας,Τύμβος ), την ενσωμάτωση τους στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, τη δημιουργία ενός Ιστορικού θεματικού πάρκου και την αξιοποίηση τουριστικώς του κεντρικού λιμένα της νήσου με την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων για την παγκόσμια επέτειο του 2021. Τότε θα συμπληρωθούν 2.500 χρόνια απ’ την περίφημη ναυμαχία και θα υπάρξει μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης και προβολής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής και εθνικής Οικονομίας, καθώς η Σαλαμίνα μπορεί να αποτελέσει στην Αττική έναν επιπλέον αξιόλογο Ιστορικό χώρο μετά την Ακρόπολη.
Όλοι μας λοιπόν καταλαβαίνουμε το τεράστιο πολιτιστικό κληροδότημα που μας έχει παραχωρηθεί και την ιερή μας υποχρέωση να το διαφυλάξουμε μεταλαμπαδεύοντας το στις επόμενες γενεές. Μεγάλη συμβολή στην πολιτισμική προβολή της Χώρας θα αποτελέσει και η υλοποίηση του οράματός μου για την επετειακή εκδήλωση των Σαλαμινίων ως Παγκόσμια Εορτή « Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού» με την συμμετοχή 47 κρατών και της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO που διεξάγεται κάθε χρόνο στo Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και στην Αρχαία Σαλαμίνα στην επέτειο της Ναυμαχίας, προβάλλοντας διεθνώς την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι πρόγονοι μας θυσιάστηκαν όχι μόνο για εμάς αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, άρα είναι Ιερή υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε το ίδιο, αφήνοντας την ίδια παρακαταθήκη στους απογόνους μας και στην Παγκόσμια Ιστορία, τιμώντας την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Επέτειο.
Τα λόγια του Άγγλου Ιστορικού Ντομινίκ Σέλγουντ είναι ποιο επίκαιρα από ποτέ… “Εάν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν η 29η Σεπτεμβρίου”!
Όπως, τότε, έτσι και τώρα ενωμένοι με κοινές αρχές και αξίες οφείλουμε να υπερασπιστούμε, να τιμούμε και να προβάλλουμε την θυσία και το πνεύμα των Σαλαμινομάχων που φωτίζει μέχρι και σήμερα ολόκληρο τον Κόσμο!
Η δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην χώρα μας αφού η Ελλάδα με την Σαλαμίνα έχει την τύχη να διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα για να πρωταγωνιστεί αλλά και ένα εξαίρετο Ινστιτούτο να την εκπροσωπεί επάξια διεθνώς.
Κυριάκος Μαριδάκης
Αντιπρόεδρος – Ιδρυτής Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς