Είναι δυνατόν ένα νησί να είναι Ελληνικό, ενώ δεν ανήκει στα γεωγραφικά σύνορα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, αν λάβουμε υπόψη την σημασία του πολιτισμού, ως αξίας που ξεπερνά τα στενά όρια του έθνους- κράτους.
Αυτήν την ιδιαίτερη φύση του πολιτισμού προσπάθησαν να αναδείξουν οι αδερφές Maria και Natalia Petschatnikov στην έκθεση ζωγραφικής τους «TWO ISLANDS». Η έκθεση αυτή, η οποία διεξήχθη από τις 2- 24 Μαρτίου 2017 στην γκαλερί Beton 7, είχε ως βασική θεματική το «Ελληνικό νησί» της Ρωσίας. Το νησί αυτό ονομάζεται Riekkalansari (μετάφραση: Ελληνικό νησί) και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Καρελίας στην Ρωσία. Σύμφωνα με μία από τις ερμηνείες που επικρατούν, το όνομα του νησιού οφείλεται στην ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή από τα μεσαιωνικά χρόνια.
Ωστόσο, η ιστορία του νησιού αυτού ξεκινάει από την αρχαιότητα. Η περιοχή της Καρελίας αποτελούσε το ορμητήριο των Βαράγγων (Βίκινγκς). Εκεί, εκκινούσε η αρχαία διαδρομή εμπορίου, η οποία κατέληγε στον Ελλαδικό χώρο. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, την πολιτισμική αξία της έκθεσης αυτής, ως ενός φορέα επισήμανσης της διαχρονικότητας των πολιτισμών, μέσα από γεωγραφικά τοπία.
Ασφαλώς, η έκθεση διέθετε την συγκριτική της σκοπιά, καθώς οι δύο καλλιτέχνιδες, κατάφεραν όχι μόνο να μειώσουν την γεωγραφική απόσταση που χωρίζει το Riekkalansari από την Ελλάδα, αλλά να επισημάνουν ακόμη περισσότερο την εγγύτητα ενός μειονοτικού πολιτισμού της Ρωσίας με τον ελληνικό, τα πολιτισμικά σύνορα του οποίου φαίνονται να μην περιορίζονται.
Διονύσης Χατζηθεοδώρου
Πηγή:http://www.ellada-russia.gr/node/7627-%CE%A4WO-ISLANDS-%7C-Maria–Natalia-Petschatnikov
Πηγή εικόνας: