Στο κράτος της Ινδίας, τα πολιτισμικά στοιχεία υπεισέρχονται αισθητά στην πολιτική ζωή και δραστηριότητα της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ένδυμα «σάρι», το οποίο χαρακτηρίζεται ως μία επιτομή της ινδικής κουλτούρας και ταυτότητας. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται, αν παρατηρήσει κανείς Ινδούς πολιτικούς, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια πολιτικών εκδηλώσεων, επιλέγουν την εν λόγω ενδυμασία. Το σάρι δεν είναι απλώς ένα μέσο, προκειμένου οι πολιτικοί της Ινδίας να επιδείξουν το σεβασμό τους στην κουλτούρα του έθνους τους, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα εργαλείο προσέγγισης του λαού και, συνεπώς, του εκλογικού κοινού.
Επιπλέον, το σάρι είναι αντιπροσωπευτικό της διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας εντός του ινδικού κράτους. Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο της Ινδίας διαθέτει ένα δικό του, ξεχωριστό σχέδιο σάρι, το οποίο οι πολιτικοί φορούν ως ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τους πολίτες του εκάστοτε ομόσπονδου κρατιδίου που εκπροσωπούν. Εξίσου σπουδαία είναι η συμβολική σημασία του σάρι ως ένδειξη της γυναικείας ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες πολιτικοί, παραδοσιακά περιθωριοποιημένες στην ινδική πολιτική σκηνή, συχνά φορούν το σάρι, προκειμένου να θεμελιώσουν την παρουσία τους σε μία ανδροκρατούμενη πολιτική αρένα.
Το σάρι αποτελεί, εκτός των παραπάνω, εξαιρετικό διπλωματικό εργαλείο για την Ινδία. Το ένδυμα αυτό έχει καταστεί διεθνούς φήμης και οι Ινδοί πολιτικοί συχνά το προσφέρουν ως δώρο σε διεθνείς αξιωματούχους ως ένδειξη καλής πίστεως, γεγονός που συμβάλλει στην ενδυνάμωση των διπλωματικών δεσμών της χώρας με τους εταίρους της.
Ο όρος «διπλωματία του σάρι» έχει εισαχθεί σχετικά προσφάτως στη διεθνή βιβλιογραφία από κριτικούς πολιτικής και διπλωματίας, με αφορμή την επίσκεψη της τότε Υπουργίνας Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σουαράτζ (Sushma Swaraj), στο Μπαγκλαντές το 2014. Οι παραδοσιακές ενδυμασίες με σάρι των αξιωματούχων των δύο χωρών εκατέρωθεν έκαναν το γύρο του διαδικτύου και απέσπασαν ιδιαιτέρως θετικά σχόλια. Πολύ νωρίτερα από αυτό, όμως, η πρώτη και μοναδική-ως τώρα-Ινδή πρωθυπουργίνα, Ιντίρα Γκάντι (Indira Gandhi), έμεινε γνωστή για την ισχυρή εικόνα, την οποία οικοδόμησε για τον εαυτό της, όχι μόνο μέσα από την πολιτική οξυδέρκειά της, αλλά και για τα επιβλητικά σάρι της από βαμβάκι και μετάξι.
Τα τελευταία χρόνια, το σάρι έχει εξελιχθεί σε τάση της μόδας, ενώ έχει ταυτιστεί με την κομψότητα και τη χάρη. Προσφάτως, στη Σύνοδο Κορυφής G20 στην Ινδία, το Σεπτέμβριο του 2023, η Προεδρίνα της Ινδίας, Ντρουπάντι Μούρμου (Droupadi Murmu) επέλεξε ένα κομψό σάρι, με το οποίο υπογράμμισε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρα της.
Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς για το εν λόγω εθνικό ινδικό ένδυμα, είναι πως αυτό ξεπερνά τις παραμέτρους της μόδας και επεκτείνεται στους τομείς της πολιτισμικής ιστορίας, της εθνικής ταυτότητας και της διπλωματίας. Άλλωστε, οι Ινδοί αξιωματούχοι προσφέρουν το σάρι στους ξένους ομολόγους τους ως ένα μήνυμα για την ενότητα, το σεβασμό και την αφοσίωση στη διεθνή συνεργασία, υπό το σύνθημα «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον».
Σταματία Κούτσικου
Πηγές:
Chaitali, B. (2023, September). The Diplomatic Power of Sarees and Indian Men’s Ethnic Wear: Insights from the G20 Summit 2023. Exotic India Art.
https://www.exoticindiaart.com/article/glance-of-sarees-and-ethnic-wear-at-g20-summit-2023
Vaagmi World. (2023, May 9th). Relationship Between Indian Politics and Saree. https://vaagmiworld.in/blogs/know-your-fabric/relationship-between-indian-politics-and-saree