Πηγή εικόνας: https://pixabay.com/el/illustrations/νορβηγικά-σημαία-χώρα-ευρώπη-χώρες-1460580/
Όταν κάποιος ακούει ή βλέπει κάπου τη λέξη «Νορβηγία» του έρχεται στο μυαλό ο ακριβός τρόπος ζωής, η πλούσια φύση, το Βόρειο Σέλας, ο σολομός. Κανένα όμως μεγάλο και γνωστό brand που μόλις το δεις να σου έρθει στο μυαλό η Νορβηγία, πράγμα συμβαίνει με άλλες σκανδιναβικές όπως η Σουηδία ή Δανία. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η Νορβηγία δεν έχει αναπτύξει ένα ισχυρό nation branding.
Το nation branding της Νορβηγίας δεν βασίζεται σε αυτά που αποκαλούμε παραδοσιακά μέσα, όπως ας πούμε είναι ένα εμπορικό brand, αλλά επικεντρώνεται σε νέα μέσα προώθησης της χώρας. Κάποια από τα μέσα που χρησιμοποιηθεί η νορβηγική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότηση μεγάλων πολιτισμικών φεστιβάλ, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και αθλητών. Η διεξαγωγή των φεστιβάλ αυτών, παρότι η Νορβηγία είναι μια μικρή από άποψη πληθυσμού χώρα, δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσα, δηλαδή το Όσλο, αλλά ακόμη και οι πιο μικρές πόλεις θα φιλοξενήσουν διάφορα πολιτισμικά γεγονότα.
Βέβαια, η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται από την κυβέρνηση και γίνεται μέσα από τις πρεσβείες στο εξωτερικό και όχι από κάποιο Ινστιτούτο προώθησης του πολιτισμού, όπως έχει για παράδειγμα η Σουηδία ή η Γαλλία. Η δημιουργία ενός τέτοιου ινστιτούτου σίγουρα θα βοηθούσε ιδιαίτερα την περαιτέρω προώθηση της χώρας, καθώς θα ειδικεύονταν αποκλειστικά σε αυτό.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προώθησης της Νορβηγίας είναι το «Norwegian Cup». Πρόκειται για μια διοργάνωση που αφορά το ποδόσφαιρο και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι. Σε αυτή τη διοργάνωση 30.000 παίκτες από όλων τον κόσμο πληρώνονται ώστε να έρθουν στη Νορβηγία και να παίξουν ποδόσφαιρο. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η Νορβηγία να προβάλει την πολυπολιτισμική εικόνα της και το πόσο ανοιχτή είναι σε αυτή. Ως γνωστόν οι ποδοσφαιριστές είναι άτομα με μεγάλο κύρος ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι αν ένας ποδοσφαιριστής από τη Βραζιλία για παράδειγμα προβάλει τη διοργάνωση αυτή και τη Νορβηγία, είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει θετικά πολλούς από τους ακολούθους του και θα θελήσουν είτε να επισκεφθούν τη χώρα, είτε να σπουδάσουν, είτε να αναζητήσουν εργασία εκεί.
Όλα τα παραπάνω έχουν βοηθήσει στο να αναδειχθεί η Νορβηγία στη δέκατη τρίτη (13η) θέση του Anholt GfK Roper Nation Brands Index. Η Νορβηγία νοείται ως χώρα αμιγώς δημοκρατική με εξαιρετικό σύστημα πρόνοιας και απίστευτη ομορφιά, καθώς συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, ένα απίστευτο παγωμένο τοπίο που πολλοί επιθυμούν να επισκεφθούν.
Ο σολομός είναι επίσης ένα φαγητό που μόλις το ακούμε μας έρχεται στο μυαλό η Νορβηγία και αυτό όχι γιατί έχει κάποια πολύ γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που παράγει το σολομό, αλλά γιατί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά αυτής της χώρας, καθώς είναι συνδεδεμένος με την απαρχή της εκτροφής του για εμπορεία. Πιο συγκεκριμένα η εκτροφή του στη Νορβηγία ξεκίνησε το 1960, καθώς εκεί υπήρχαν τα κατάλληλα νερά για αυτό αλλά και είναι από τις κορυφαίες επιλογές φαγητού των Νορβηγών.
Ένα άλλο μέσο που χρησιμοποιεί είναι η συνεργασία της με τις χώρες της Ασίας, είναι γεγονός ότι η ήπια ισχύς της Νορβηγίας σε αυτές τις χώρες είναι τεράστια. Αυτό έχει αναπτυχθεί μέσα από τη συνεργασία τόσο των κυβερνήσεων όσο και των επιμέρους εταιρειών που επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε χώρες της Ασίας λόγω των μνημονίων συνεργασίας των χωρών αυτών με τη Νορβηγία.
Καταληκτικά, από όλα τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως η Νορβηγία έχει αναπτύξει ένα δικός της «brand» για τη χώρα που δε βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές, αλλά κυρίως στην χρηματοδότηση διάφορων πολιτισμικών γεγονότων. Βεβαίως, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία κάποιου Ινστιτούτου ή κάποιου φορέα, ο οποίος θα μπορέσει να προωθεί τον πολιτισμό της χώρας και αυτό γιατί συνήθως η Νορβηγία είναι συνυφασμένη με τη Σκανδιναβία και τις χώρες Σουηδία και Δανία και σε ελάχιστες περιπτώσεις νοείται ως αυτόνομο έθνος με δικό του πολιτισμό και γνωρίσματα.
Αλμπάνη Φωτεινή