
Ομολογουμένως ο εντοπισμός του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του αρχαίου κόσμου. Γύρω από τον θάνατο και την ταφή του Μακεδόνα βασιλιά υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Οι Ελληνίδες αρχαιολόγοι Λιάνα Σουβαλτζή και Καλλιόπη Λιμνέου – Παπακώστα έχουν αφιερώσει τη ζωή και το επιστημονικό έργο τους στην εύρεση του ταφικού σημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ώστε να δώσουν ένα τέλος σε μία αναζήτηση πολλών αιώνων.
Η Λιάνα Σουβαλτζή, αρχαιολόγος και μέλος της Αιγυπτιακής Εκστρατευτικής Εταιρείας του Λονδίνου, είχε δηλώσει ήδη το 1995 τον εντοπισμό του τάφου, υποστηρίζοντας ότι ο στρατηγός Πτολεμαίος εκπλήρωσε την επιθυμία του Αλέξανδρου να ταφεί το σώμα του στον γνωστό ναό του υπέρτατου αιγυπτιακού θεού Amun Ra, στην Όαση της Siwa. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ενθουσιασμός σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, για την τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη ήταν έκδηλη. Ωστόσο, πολιτικές αναταραχές της εποχής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έθεσαν ένα άδοξο τέλος στο εγχείρημα της Σουβαλτζή και της αρχαιολογικής της ομάδας. Η Σουβαλτζή πιστεύει ακράδαντα πως το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί πράγματι τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα, έχει παραδεχτεί πως μία τέτοια ανακάλυψη θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην θέση της Αιγύπτου στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Εντούτοις, δεν έχει διακόψει τις προσπάθειες της μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σε συνέντευξη της δήλωσε: “Θα ήθελα όλοι οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται περήφανοι, καθώς αυτό το σπουδαίο μνημείο ανακαλύφθηκε από ελληνικά χέρια”.
Το 2019, η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού Καλλιόπη Λιμνέου – Παπακώστα κατάφερε να ηγηθεί των ανασκαφών κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια και, μετά από δεκατέσσερα χρόνια ερευνών, έκανε τεράστια πρόοδο στην εύρεση του τάφου του Μακεδόνα ηγεμόνα. Είναι δε η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας. Επομένως, οι εκτεταμένες και συνεχείς έρευνες των τελευταίων τριάντα χρόνων τείνουν να επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις της Σουβαλτζή.
Η αφοσίωση των δύο Ελληνίδων επιστημόνων στην ανακάλυψη και συντήρηση της ελληνικής κληρονομιάς της Αιγύπτου είναι συγκινητική και εμπνέει τον σεβασμό και την εκτίμηση του ελληνικού κόσμου. Η προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί κομβικό σημείο για τον ελληνισμό και η απόδοση απαντήσεων στο μυστήριο της ταφής του θα φέρει μία αίσθηση ολοκλήρωσης στον μύθο γύρω από το όνομα του. Ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώσει εκ νέου την βαθιά σύνδεση της ιστορία της Ελλάδας και της Αιγύπτου ανά του αιώνες.
Βασιλική Τσακλίδου
Πηγές:
https://www.nationalgeographic.com/culture/article/lost-tomb-alexander-great