Συμμετοχή του παραρτήματος του Ε.Ι.Π.Δ. Θεσσαλονίκης στο Επιστημονικό και Καλλιτεχνικό ψηφιακό συνέδριο με τίτλο: “Η Παιδαγωγική και ψυχολογική Διάσταση της Τέχνης: Τα Μουσεία ως πυλώνες πολιτισμού και δεξιοτήτων ζωής”. Το συνέδριο οργανώνει το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη “Teriade” και θα διεξαχθεί από Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 έως και την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.
Το ΕΙΠΔ Θεσσαλονίκης εκπροσωπεί: Η Διευθύντρια Έρευνας του παραρτήματος Στυλιανή – Ερμιόνη Καμάρα, Φιλόλογος με θέμα: Εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδικά μουσεία της χώρας μας και η συμβολή τους. Συγκριτική μελέτη του Παιδικού Μουσείου και του Παιδικού Μουσείου Βοστώνης.
Ώρα παρουσίασης: 18.50–19.15
Σύνδεσμος διεξαγωγής: https://us02web.zoom.us/j/89429480932?pwd=VDhzeUdXTDhOTjZydlhYMW1VSTk4UT09
Σύντομη περιγραφή του θέματος Στο επίκεντρο της εν λόγω ομιλίας βρίσκεται η παρουσίαση και εξέταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα στα παιδικά μουσεία της χώρας μας, παρέχοντας στους επισκέπτες «μία περιπέτεια μάθησης», σπάζοντας το παραδοσιακό δίπτυχο του κλασικού μουσείου και της στείρας μάθησης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν ως μελέτες περίπτωσης οι πολιτιστικές δραστηριότητες και οι εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και στο Παιδικό Μουσείο Βοστώνης. Στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της υπερπληροφόρησης, ο ρόλος του παιδικού μουσείου επαναπροσδιορίζεται και ανατρέπει τη λογική της απαγόρευσης, του «μην αγγίζετε» και του αποστειρωμένου περιβάλλοντος. Το εκπαιδευτικό παιδικό μουσείο ως εναλλακτικός τρόπος δημιουργικής και διαδραστικής μάθησης θέτει μουσειοπαιδαγωγικούς στόχους που εστιάζουν στην όξυνση της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων, δίνοντας κίνητρα και παρακινώντας παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς να τονώσουν την συναισθηματική, την κοινωνική τους σχέση και την απόλαυση της βιωματικής δράσης. Μέσω μεθόδων βιωματικής προσέγγισης, ο συμμετέχων μαθαίνει μέσω των μουσειακών αντικειμένων, αλληλεπιδρά με αυτά, συναντά ευκαιρίες πειραματισμού και ενεργοποιεί τις αισθήσεις του σ΄ ένα οικείο περιβάλλον. Άλλη μία καινοτομία αποτελεί η εφαρμογή προγραμμάτων Εικαστικής Θεραπείας μέσα στο χώρο του μουσείου (Art Therapy), με στόχο την απελευθέρωση συναισθημάτων, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Η παρουσίαση των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων του Μουσείου της Βοστώνης θα αποτελέσει έναυσμα για κριτική σκέψη και ενθάρρυνση, για να γεννηθούν ακόμη περισσότερες στιγμές δημιουργικότητας, κρατώντας «ζωντανά» και «ανοιχτά» τα μουσεία της χώρας μας ως φυσικό χώρο των παιδιών.