Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική εκπαιδευτική διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης δημόσιας διπλωματίας και ως τέτοια επιτελείται. Διαμορφώνεται από κοινού από το Υπουργείο Εξωτερικών με το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε διάφορα σχολεία και ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού και ασκείται κυρίως μέσω διακρατικών εκπαιδευτικών δράσεων και της συμμετοχής της χώρας σε διάφορα εκπαιδευτικά φόρουμ. Παρακάτω παραδίνονται ορισμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών δράσεων από επίσημους φορείς που υπάγονται στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαιδευτικής διπλωματίας που ασκείται στην Ιταλία.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι ένας φορέας άρρηκτα συνδεδεμένος με τη προώθηση και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Το έργο του πραγματοποιείται χάρη στη παρουσία παραρτημάτων σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού. Τα εν λόγω παραρτήματα του ΕΙΠ δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, της παροχής εκπαιδευτικού υλικού και της διοργάνωσης σεμιναρίων. Επιπρόσθετα πέρα από το βασικό ρόλο που επιτελούν, δηλαδή ως κέντρα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, λειτουργούν συνάμα και ως εξεταστικά κέντρα, όπου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας παρέχουν επίσημη πιστοποίηση ελληνικής γλωσσομάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, το ομοεθνές παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ιδρύθηκε στην Ιταλία το 2007 με στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικής διπλωματίας, τη προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού καθώς και την ενθάρρυνση της πολιτιστικής ανταλλαγής που σταδιακά έχει χτίσει έναν υγιή πολιτισμικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας. Παράλληλα το εν λόγω παράρτημα λειτουργεί και ως χώρος οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ σε αυτό διεξάγονται αφενός μαθήματα ελληνικών για ενήλικες και αφετέρου ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης μαθητών και καθηγητών Γυμνασίων της Τεργέστης.
Αναφορικά με τη συνδρομή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη προώθηση της ελληνικής γλώσσας, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία, έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα σπουδών του την εκμάθηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα ακαδημαϊκά έτη 2019-20, 2020-21 και 2022-23. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από μέρους του Πανεπιστημίου δεν είναι πρωτοφανής. Από το έτος ίδρυσης του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη έδρα Νέων Ελληνικών Σπουδών στην Ιταλία, που με τη πάροδο του χρόνου έχει αναχθεί σε έναν χώρο ανάπτυξης της Νέας Ελληνικής Γραμματείας τόσο για την ιταλική όσο και για την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.
Κατερίνα Βασιλού
Πηγές
https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-academic-programs/greek-studies-amplification
https://hfcworldwide.org/athens/%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1/
https://www.mfa.gr/eidika-themata-exoterikis-politikis/politistike-diplomatia/
Φωτογραφία από: https://pixabay.com/images/id-1655783/