Ελλάδα και Πολωνία, δύο χώρες με μακραίωνη ιστορία, με αξιοθαύμαστο πολιτισμό και αξιόλογη γεωπολιτική θέση στην Ευρώπη, μετράνε εκατό (100) χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Για την ακρίβεια, σχεδόν 102.
Το ξεκίνημα έγινε όταν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εγκαινιάστηκαν την εποχή κατά την οποία Πολωνοί και Έλληνες κυριαρχούσαν σε μεγάλα πολυεθνικά καθεστώτα, την Πολωνολιθουανική «Κοινοπολιτεία των Δύο Εθνών» και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την Πολωνία και την Ελλάδα στον χάρτη της Ευρώπης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στο νεοσύστατο πολωνικό και ελληνικό κράτος ξεκίνησαν στις 13 Μαρτίου 1919, όταν το Βασίλειο της Ελλάδος αναγνώρισε επίσημα την Πολωνική Δημοκρατία.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν κατά καιρούς, διανύοντας δύσκολες περιόδους. Μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου , η Ελλάδα- Πολωνία είχαν συνδεθεί μεταξύ τους με τις βασικές εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες. Κατά την διάρκεια του πολέμου, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών συνέχισαν να είναι ενεργές. Ο κοινός αγώνας εναντίον των κατακτητών και η συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία ένωσαν τους Πολωνούς και Έλληνες διπλωμάτες στο συντονισμό των δράσεων της αντίστασης. Μετά το τέλος του πολέμου, οι φιλικές σχέσεις συνεχίστηκαν κατά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και τη μετανάστευση πολλών Ελλήνων στην Πολωνία.
Οι χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Πολωνία έγιναν αποδεκτοί από τις πολωνικές αρχές και τον πολωνικό λαό, είχαν την δυνατότητα να εργαστούν, να εκπαιδευτούν, να ζήσουν ενταγμένοι στην πολωνική κοινωνία.
Κατά την διάρκεια πολιτικών δρωμένων και αναταράξεων, η μία χώρα παρείχε στην άλλη υποστήριξη και βοήθεια για την επίλυση ζητημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούνται επισκέψεις Υπουργών Εξωτερικών, πρέσβεων και διπλωματών στο εσωτερικό των χωρών προκειμένου να διασφαλιστούν οι σχέσεις τους.
Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πολωνία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και έχουν συνάψει μεταξύ τους διμερείς συμφωνίες. Κατά τα τελευταία χρόνια, το διμερές εμπόριο των εν λόγω χωρών έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Η Πολωνία εξάγει στην Ελλάδα κυρίως μηχανήματα, ηλεκτρονικές και ψηφιακές συσκευές και με τα ανταλλακτικά, μηχανικές συσκευές, προϊόντα καπνού, οχήματα, οικιακές συσκευές, με τα ανταλλακτικά και αξεσουάρ για τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και παιχνίδια. Παράλληλα, η Πολωνία εισάγει από Ελλάδα φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, προϊόντα αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα και πλαστικά. Πραγματοποιούνται μάλιστα, επενδύσεις υψηλού κύρους και κέρδους για το ΑΕΠ της κάθε ενδιαφερόμενης χώρας.
Πτυχές του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κουζίνας έχουν ταξιδέψει στην Πολωνία. Ο σύγχρονος πολιτισμός και οι τέχνες συνεχίζουν να επηρεάζονται από την ελληνική κουλτούρα: η λογοτεχνία, η ζωγραφική, το θέατρο και ο κινηματογράφος. Στο πλαίσιο των διμερών διπλωματικών σχέσεων, οι δύο χώρες οργανώνουν αφιερώματα, εκδηλώσεις και ημερίδες ιστορικής σημασίας και παρουσιάσεις καλλιτεχνικής φύσεως.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα της εκπαίδευσης τα Ελληνόπουλα, που έχουν γεννηθεί και ζουν στην Πολωνία, έχουν την δυνατότητα να μορφωθούν σε ελληνικά σχολεία, καθώς λειτουργούν τρία κλασικά λύκεια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου διδάσκεται παράλληλα με την αρχαία ελληνική γλώσσα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Επιπλέον, λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και του Πόζναν και η αρχαία ελληνική γλώσσα διδάσκεται και στα έντεκα πανεπιστήμια της χώρας. Η ελληνική γλώσσα δε, διδάσκεται ως ξένη γλώσσα. Παρέχονται μάλιστα και χορηγούνται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές της αντίστοιχης χώρας, πραγματοποιώντας προγράμματα Erasmus+ και αναγνώριση πτυχίων από εκάστοτε φορείς της χώρας. Στην Ελλάδα εντοπίζονται και αντίστοιχοι πολωνικοί οργανισμοί.
Όλα αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που αποδεικνύουν έμπρακτα τις επισφραγισμένες φιλικές σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Πολωνίας, τις σχέσεις καλής διάθεσης και συνεργασίας με απώτερο στόχο την ευημερία και την πρόοδο, αλλά και την ευχή για τη διατήρηση και εξέλιξη των σχέσεων των δύο αυτών κρατών.
Παπαδοπούλου Ταξιάρχα
Πηγές: https://www.gov.pl/web/ellada/greece
Πηγές εικόνων: https://pixabay.com/el/images/search/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/
https://pixabay.com/el/images/search/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/