Στο πλαίσιο των καλών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Πολωνίας και της διπλωματίας των μουσείων, πραγματοποιήθηκε το 2019 έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την 80η επέτειο από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την επίθεση των χιτλερικών δυνάμεων στην Πολωνία (1 Σεπτεμβρίου 1939). Η έκθεση αυτή έφερε τον τίτλο «Αγώνας και Πάθη – οι Πολωνοί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών και αργότερα και σε άλλες πόλεις της χώρας,
Την έκθεση επιμελήθηκε μια ομάδα ιστορικών του Μουσείου του Β΄ΠΠ στο Γκντανσκ της Πολωνίας για λογαριασμό του Υπουργού Εξωτερικού της χώρας. Ο σκοπός των επιμελητών της έκθεσης ήταν να αναδείξουν τις διάφορες μορφές αγώνα του πολωνικού λαού προς τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα ∙μια έκθεση που ταξίδεψε σε τουλάχιστον 60 χώρες. Η έκθεση αποσκοπούσε στην απεικόνιση της τραγωδίας του πολέμου και των προσπαθειών των Πολωνών στρατιωτών και πολιτών να ανακτήσουν μια ελεύθερη πατρίδα, καθώς η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που δέχτηκε επίθεση από το Γ’ Ράιχ. Η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να φιλοξενήσει την εν λόγω έκθεση, αφού και η ίδια κατά την διάρκεια του πολέμου δέχτηκε τα πυρά της Ναζιστικής Γερμανίας.
Η έκθεση, μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών που απεικόνιζαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, πολεμικά γεγονότα και μέσα, περιέγραφε την ιστορία του πολωνικού λαού, τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων, την επιθυμία και την αγάπη για την ελευθερία τους. Όπως επισήμανε και ο επιτετραμμένος πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας Tomasz Wiśniewski στην Αθήνα, ««Η ελευθερία είναι η ανώτατη αξία, και η μνήμη της τραγωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί το κοινό μας καθήκον και εκφράζει τον σεβασμό μας στις θυσίες των προγόνων μας. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα της έκθεσης».
Μέσα από την προαναφλεγείσα πολιτιστική δράση διαπιστώνουμε ότι τα μουσεία, για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν τον ρόλο τους στην ήπια ισχύ των κρατών και ως φορείς ήπιας ισχύoς επιτελούν σημαντικό και καθοριστικό έργο στην πρακτική άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας. Η Διπλωματία των Μουσείων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διπλωματίας μιας χώρας και εξυπηρετούν ως πρεσβευτές πολιτισμού στο εξωτερικό. Παρόμοια η περίπτωση διοργάνωσης της έκθεσης, οδήγησε τους πολιτιστικούς φορείς των δύο χωρών Ελλάδα – Πολωνία στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ατζέντας των δύο λαών, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο, στην διατήρηση καλών φιλικών σχέσεων και σε κλίμα συνεργασίας και ευημερίας.
Συνοψίζοντας, μέσα από ανάλογες πολιτιστικές διοργανώσεις επιτυγχάνεται η προβολή και ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, αποτελώντας μέσο μελέτης και απόκτησης γνώσεων, συμβάλλοντας, μάλιστα, και στην ευρύτερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας των χωρών. Η Ελλάδα και η Πολωνία μετράνε τουλάχιστον 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και είναι αδιαμφισβήτητο πως σε δύσκολους καιρούς η μία θα βοηθούσε την άλλην.
Παπαδοπούλου Ταξιάρχα
Πηγές : https://www.kathimerini.gr/culture/agenda/1041383/polemiko-moyseio-gia-tin-eleytheria-kai-ti-mnimi/
Πηγή εικόνας :
Ανακτήθηκε από : https://pixabay.com/el/images/search/poland%20at%20second%20world%20war/