Έχουν ήδη συμπληρωθεί 100 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδα – Πολωνία. Αυτή η απήχηση των σχέσεων εντοπίζεται και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ΠΠ, πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Πολωνία για καλύτερη ζωή. Οι πολωνικές αρχές και ο πολωνικός λαός δέχτηκε και «αγκάλιασε» τους Έλληνες κάνοντας τους αποδεκτούς στην κοινωνία τους. Πολλά Ελληνόπουλα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο κράτος αυτό και η Πολιτεία φρόντισε να τους παρέχει τη δυνατότητα της μόρφωσης και της εκπαίδευσης.
Σήμερα, στην Πολωνία λειτουργούν τρία κλασικά Λύκεια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου διδάσκεται παράλληλα με την αρχαία ελληνική γλώσσα και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Το Ελληνικό Σχολείο Βαρσοβίας λειτουργεί από το 2003 έχοντας τη μορφή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, λειτουργώντας, δηλαδή, απογευματινές ώρες εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος της Πολωνίας. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Έχει αναγνωρισθεί από την Ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ανήκει οργανικά στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βερολίνου. Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Βαρσοβίας υποστηρίζεται από την ελληνική πρεσβεία της Πολωνίας και από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας «Ερμής». Πέρα από τους εκπαιδευτικούς τους σκοπούς, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Βαρσοβίας Βαρσοβίας έχει ενεργή συμμετοχή στην ελληνική κοινότητα της Πολωνίας με ποικίλες δραστηριότητες.
Επιπλέον, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και στον τομέα του πολιτισμού, στα πλαίσια προγραμμάτων επιστημονικών ανταλλαγών και εκατέρωθεν υποτροφιών. Παράλληλα με τα παραπάνω, λειτουργούν έδρες Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και του Πόζναν και η αρχαία ελληνική γλώσσα διδάσκεται και στα έντεκα πανεπιστήμια της χώρας. Η ελληνική γλώσσα, μάλιστα, διδάσκεται ως ξένη γλώσσα. Έτσι, λοιπόν, τόσο οι Πολωνοί φοιτητές όσο και οι αλλοδαποί, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και ό, τι αυτό συνεπάγεται, καθώς μαθαίνοντας μια γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητο ότι γνωρίζει κανείς και μελετά και τον πολιτισμό, την ιστορία, τις τέχνες, τις παραδόσεις και τη γαστρονομία της χώρας. Όσον αφορά τους Έλληνες φοιτητές, αποτελεί γι΄αυτούς μια γέφυρα με την οποία συνδέεται η επαφή τους με την ελληνική τους καταγωγή.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus+ στην Ελλάδα, δείχνει ότι η Πολωνία κατέχει την τρίτη θέση, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, στις επιλογές των Ελλήνων φοιτητών. Αυτή η επιλογή δείχνει ότι οι ευκαιρίες σπουδών στην Πολωνία προσελκύουν τους Έλληνες. Η πολυπληθέστερη ομάδα Ελλήνων φοιτητών που έρχονται στην Πολωνία, σπουδάζει ανθρωπιστικές και οικονομικές επιστήμες. Παρόμοια πεδία σπουδών εκπροσωπούν και οι φοιτητές από την Πολωνία που έρχονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην Ελλάδα εντοπίζεται το Πολωνικό Σχολείο Ζ. Μινείκο, ένα σχολείο για Πολωνούς μαθητές. Η Πολωνική Σχολή στην Αθήνα διδάσκει όλα τα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά στη χώρα, τόσο στο πλήρες όσο και στο επικουρικό σύστημα και στο σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα που διαμένουν τα παιδιά, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε επιπλέον με μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμαστε πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Πολωνίας, και με βάση το ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό υπόβαθρο, έχουν αναπτυχθεί, προοδεύσει και εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε διάφορους τομείς συνεργασίας των δύο κρατών. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και της μόρφωσης, «φέρνει» κοντά τους δύο λαούς, τους πολιτισμούς τους, τους ενώνει και ενδυναμώνει τις σχέσεις τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα παραπάνω. Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ευημερεί μέχρι και σήμερα.
Παπαδοπούλου Ταξιάρχα
Πηγές : https://www.mfa.gr/missionsabroad/poland/about-us/elleniko-skholeio-barsobias.html
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/188906_se-poies-hores-toy-kosmoy-didaskontai-ta-arhaia-ellinika
https://www.gov.pl/web/ellada/greece
Πηγές εικόνων :