Βατικανό∙ το κράτος όπου εδρεύει η Αγία Έδρα, το απόλυτο πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, επέλεξε για Πάπα της έναν Πολωνό πρεσβύτερο. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα τόσο για τη χώρα καταγωγής του, την Πολωνία, όσο και για το Βατικανό εκτελώντας τα καθήκοντα του ως Πάπας.
Στις 16 Οκτωβρίου 1978, ο Κάρολος Βοϊτίλα (προσωπικό όνομα) σε ηλικία 58 ετών, εκλέχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έγινε ο νεότερος αρχηγός της Αγίας Έδρας στον 20ό αιώνα και ο πρώτος Πάπας σλαβικής καταγωγής. Ως υπηρέτης του Θεού μετονομάστηκε σε Ιωάννης Παύλος Β’ ( Papa Ioannes Paulus Secundus, Episcopus Romanus). Ήταν ο πρώτος Πολωνός Πάπας και ο πρώτος μη Ιταλός σε διάρκεια 455 χρόνων και η θητεία του διήρκησε συνολικά 26 χρόνια μέχρι το θάνατο του.
Όσον αφορά στο έργο του, ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ήρθε σε επαφή με πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες λόγω της ιδιότητας του, ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε ταξίδι στην Αμερική και επισκέφτηκε την γενέτειρά του εννέα φορές. Επιπλέον, το 2001 επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, που παρόλο που οι δύο προσωπικότητες ήταν πρεσβευτές των θρησκειών τους και παρά τις διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται μεταξύ αυτών, παρατηρούνται και κοινά σημεία. Έτσι, κατάφεραν να συνυπάρξουν σε ένα ευχάριστο κλίμα, ύστερα από το μεγάλο Σχίσμα.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ αγιοποίησε πολύ περισσότερους ανθρώπους από κάθε προηγούμενο Πάπα και ο ίδιος αγιοποιήθηκε το 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Μια αξιόλογη θρησκευτική προσωπικότητα για τα δεδομένα τόσο της Πολωνίας όσο και του Βατικανού πέθανε στις 2 Απριλίου 2005. Καλλιεργημένος, με γερά θρησκευτικά θεμέλια τόσο στη χώρα του όσο και στη θέση που ανέλαβε στην Αγία Έδρα, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις των καθηκόντων του. Στόχος του ήταν να χτίσει γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων, να επισφραγίσει τις σχέσεις μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, να συνδράμει κι αυτός με τη σειρά του στην εκκλησιαστική διπλωματία. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων τόσο της ίδια θρησκείας όσο και διαφορετικής. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο δια-θρησκευτικό διάλογο, ο οποίος προωθεί το σεβασμό των δικαιωμάτων των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, ενισχύει την κατανόηση μεταξύ των θρησκειών και κατέχει, αυτοτελώς ή ως ουσιαστική πτυχή του διαπολιτισμικού διαλόγου, σημαντική θέση στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων.
Παπαδοπούλου Ταξιάρχα
Πηγές:
https://www.pagenews.gr/2020/05/04/ellada/otan-irthe-stin-ellada-o-papas-ioannis-paulos-b/
Πηγές εικόνων:
https://pixabay.com/el/images/search/%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF/