Τα τελευταία χρόνια η αραβική κουζίνα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή στους γαστρονομικούς θαμώνες. Ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε εστιατόρια τα οποία προσφέρουν αραβικά πιάτα και ιδιαίτερα γευστικές επιλογές, πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Εκτός από τα εστιατόρια, μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί και σε μικρά καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων της Μέσης Ανατολής, τα οποία και είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων.
Αδιαμφισβήτητα, είναι μία κουζίνα που σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο είναι πολλά φαγητά φτιαγμένα και η τεχνοτροπία που τα συνοδεύει, δείχνει τη σημασία που δίνει ο αραβικός λαός στο φαγητό, ως συνδετικό και συναισθηματικό παράγοντα στην καθημερινότητά τους: πιάτα περίτεχνα, πλήθος μπαχαρικών και μυρωδικών που προσφέρουν βάθος γεύσεων στο φαγητό. Η αραβική πίτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό των γευμάτων, ενώ πολλά πιάτα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να τρώγονται με τα χέρια, δίνοντας έτσι μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που καθιστούν την κουζίνα αυτή τόσο ελκυστική και προκαλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να τη δοκιμάσουν. Και μαζί με την κουζίνα, γίνεται γνωστός και ένας ολόκληρος νέος πολιτισμός.
Η γαστρονομία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε λαό, εκφράζει την προσωπική του ταυτότητα και αντανακλά τις ιδιαιτερότητές του. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό παράγοντα που θεμελιώνει σχέσεις συνεργασίας και αλληλεξάρτησης. Αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο λαό, προσελκύει νέους ανθρώπους και οδηγεί συνεπώς σε οικονομική ανάπτυξη και τελικά στην αύξηση του τουρισμού.
Αυτός είναι και ο ρόλος της Γαστρονομικής Διπλωματίας. Η δοκιμή μιας κουζίνας μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για γνωριμία με έναν εντελώς νέο κόσμο, που αν και διαφορετικός, στο τέλος εντοπίζονται πολλά κοινά σημεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα ανάμεσα σε δύο χώρες. Η γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή και ο εντοπισμός ομοιοτήτων όσον αφορά την κουλτούρα, την κουζίνα και τον πολιτισμό έχουν οδηγήσει στην ένθερμη εκδήλωση ενδιαφέροντος των Ελλήνων προς την αραβική κουζίνα. Ο παράγοντας αυτός της γαστρονομικής σύνδεσης δε θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητος. Το ελληνικό ενδιαφέρον πιθανώς να αποτελέσει την εναρκτήριο μίας σχέσης συνεργασίας και οικονομικής αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Θάρα Ίσσα
Διαδικτυακές Πηγές: