Article Views :

27 views

Η διπλωματία μέσα από τις διακειμενικές σχέσεις

2022 02 28 2

O Franz Kafka είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μοντερνιστές πεζογράφους του 20ού αιώνα. Με τα έργα του «Η Δίκη» (1925), «Μεταμόρφωση» (1915), «ο Πύργος» (1926) και «Αμερική» (1927) εδραίωσε τη θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία προσφέροντας όχι μόνο αισθητική απόλαυση στους αναγνώστες αλλά παράλληλα συμβάλλοντας αποφασιστικά στη φιλελευθεροποίηση και εκδημοκρατισμό της Τσεχίας μετά την Άνοιξη της Πράγας. Η υστεροφημία του Kafka, εξαιτίας της καλλιτεχνικής του ιδιαιτερότητας, αποτέλεσε κι αποτελεί αφορμή για τη γνωριμία με τον τσέχικο πολιτισμό. Με άλλα λόγια, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,  έρχονται σε επαφή με τον τσέχικο πολιτισμό μέσω του σπουδαιότερου Τσέχου πεζογράφου, τον Kafka.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδέες και το έργο του Κafka γίνονται ευρέως αποδεκτές, διότι συνιστούν μία ρεαλιστική απεικόνιση της αλλαγής της πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας του 20ού αιώνα. Χαρακτηριστικά, το ίδιο το «καφκικό» (Kafkaesque) ύφος των έργων και η θεματολογία του επικεντρώνεται στην άρνηση του γνωστού κόσμου και την αντικατάστασή του από έναν προσωπικό και αλληγορικό, την ελεύθερη εξερεύνηση μιας προσωπικής αίσθησης ή εντύπωσης και τη γοητευτική οργάνωση μιας ονειρικής πραγματικότητας. Μάλιστα μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο και υπό την επίδραση της υπαρξιακής φιλοσοφίας, το σύμπαν του Kafka «μεταφέρεται» στην πραγματικότητα μέσω της διεύρυνσης της χρήσης του όρου «καφκικός». Ο όρος αναφέρεται πια στην έκφραση μιας κατάστασης στην πραγματική ζωή που εξεικονίζεται ή μιμείται τα τυπικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας του εικοστού αιώνα, όπως ακριβώς παρουσιάζονται και από τον Τσέχο πεζογράφο στα έργα του (Ranjan, 2021). Έννοια  κλειδί, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη στο έργο του  Kafka είναι η αλλοτρίωση του ατόμου από άγνωστες και όμως συντριπτικές μορφές εξουσίας στην αποκατάσταση. Με αφετηρία το φαινόμενο αυτό τίθενται άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική αποξένωση, το ασφυκτικό, γραφειοκρατικό περιβάλλον ή ο τρόμος προς το μεταφυσικό, τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν το άτομο σε μια συντριπτική αίσθηση άγχους και απελπισίας. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν καφκικές και συχνά εκφράζονται με τη χρήση του παράδοξου, της ειρωνείας ή μέσω απότομων ανατροπών στη δράση (Butler, 2011). Αυτή η όψη  της πραγματικότητας «αποκαθιστά» τον Kafka στο βάθρο της Τσέχικης λογοτεχνίας κατά την Άνοιξη της Πράγας παρά την αρχική αμφισβήτηση που δέχτηκε εξαιτίας της γερμανόφωνης γραφής του.

Η επίδραση του καφκικού έργου στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε κάποια συστηματική προβολή του στο νέο ελληνικό κράτος. Αντίθετα, η αγάπη των Ελλήνων για τον Kafka οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι ιδέες του βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας του ιδιαίτερου κοινωνικού κλίματος, όπως διαφαίνεται ιστορικά από την αρχή της γνωριμίας των Ελλήνων με τα έργα του Kafka και τη διακειμενική σχέση του τελευταίου με άλλους καλλιτέχνες.

Το ασταθές πολιτικό σκηνικό την επαύριο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) και καθ’όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την αναγνώριση του Kafka εξυπηρετώντας ένα φάσμα διαφορετικών αναγκών, από την κοινωνική κριτική ως την υπαρξιακή αναζήτηση. Η ποιητική γενιά που αναπτύχθηκε τότε, καθιερώθηκε ως η Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά, η οποία ασπάστηκε τον αλληγορικό τρόπο του Kafka και εισήγαγε το καφκικό ύφος στην πεζογραφία αλλά κυρίως στην ποίηση.

Οι περισσότεροι από τους ποιητές της γενιάς αυτής, γεννημένοι ανάμεσα στο 1918 και το 1928, στα χρόνια της Κατοχής ήταν φοιτητές και γαλουχήθηκαν με τους στίχους των ποιητών του Μεσοπολέμου και της Γενιάς του Τριάντα (Καβάφη, Σικελιανού, Καρυωτάκη, Άγρα, Παπατσώνη, Σεφέρη, Ρίτσου, Ελύτη, Εμπειρίκου, Βρεττάκου) αξιοποιώντας τους μοντερνιστικούς πειραματισμούς της Γενιάς του ’30. Αντλούσαν την έμπνευση τους από τα την εμπειρία του αγώνα, της αντίστασης, της φυλακής και της εξορίας. Οι ποιητές της περιόδου έχουν διακριθεί σύμφωνα με ορισμένες τάσεις που παρατηρούνται στην ποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα διακρίνονται σε εκείνους που η ποίησή τους έχει κοινωνική πρόθεση, επιδιώκει δηλαδή να παρουσιάσει την ανελέητη πραγματικότητα με τρόπο λιτό και σε εκείνους των οποίων η ποίηση εκφράζει μια υπαρξιακή αγωνία. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι ποιητές που, επιδιώκοντας κάτι το εντελώς νέο, καταφεύγουν στους τρόπους του υπερρεαλισμού και των άλλων ανανεωτικών κινημάτων. (Αργυρίου, 1988).

Μολονότι δεν έχουμε ακριβή εικόνα των όρων υποδοχής και πρόσληψης του Kafka στη μεταπολεμική πεζογραφία, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς βάσιμα ότι, κατά τα έτη 1945–1960, ο μοντερνιστικός του λόγος δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην ελληνική μεταπολεμική πεζογραφία, η οποία διήνυε, τότε, ένα στάδιο μερικής εσωστρέφειας και ανασύνταξης των συσχετισμών και των τάσεών της. Έτσι, η αναγνώριση του Kafka στην Ελλάδα των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών δεν συνοδεύτηκε από μια ενιαία και ευθύγραμμη στάση: Μια μερίδα της αστικής διανόησης της Γενιάς του 1930 δεν έδειχνε ιδιαίτερα δεκτική στο να δεχτεί τις αλλαγές που είχαν συντελεστεί από την πρωτοπορία του Μεσοπολέμου (Αργυρίου, 1988), ενώ η διανόηση της ελληνικής αριστεράς, με τα δικά της κριτήρια και με τη βεβαιότητα ότι το έργο του Kafka όχι μόνο δεν απεικόνιζε τον κόσμο του σοσιαλισμού, αλλά, αντιθέτως, φανέρωνε μια στάση περιφρόνησης, κατέτασσε το έργο στην κατηγορία της αστικής “παρακμής” (Ζωγράφου, 1993).

Στις αρχές του 1950 παρατηρείται μία διακειμενική σχέση συγγραφέων με το έργο του Kafka. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το πεζογράφημα του Αλέξανδρου Σχινά “Η επιστολή”, δημοσιευμένο στο περιοδικό Ο αιώνας μας (Αργυρίου, 1988). Ιδιαίτερη απήχηση εντοπίζεται σε έναν από τους κυριότερους ποιητές της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, τον Μίλτο Σαχτούρη (1919–2004). Ο τελευταίος ανήκει στους νεοϋπερρεαλιστές, δηλαδή σε όσους ποιητές αναζητούν με επαναστατικά μέσα την ανανέωση της ποιητικής, ανατρέχοντας σε νέα εφαρμογή του υπερρεαλισμού σε συνδυασμό με άλλα ανανεωτικά ρεύματα, όπως τον εξπρεσιονισμό και τον υπαρξισμό. Ο Kafka, μαζί με τον αυστριακό ποιητή Georg Trakl (1887–1914) και τον Ουαλό, επίσης ποιητή, Dylan Thomas (1914–1953), συνθέτουν, όπως έχει καταδειχθεί, το πυρηνικό τρίγωνο λογοτεχνών τους οποίους ο Σαχτούρης δεξιώνεται ποικιλότροπα στην ποίησή του σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της προσωπικής, εξπρεσιονιστικής ποιητικής μυθολογίας του όσο και σε σχέση με τη δομή κάθε ποιήματος, η οποία συχνά απορρέει από τις νεότροπα ανανεωμένες αρχετυπικές πλοκές (Φραντζή, 1993–1994:8–14). Μεταξύ των άλλων ως υποκείμενο ο Kafka απαντάται σε τέσσερα ποιήματα του Σαχτούρη: Σε δυο ποιήματα των Εκτοπλασμάτων(1986) και σε ισάριθμα της Καταβύθισης(1990). Και στα τέσσερα αυτά ποιήματα απογράφεται με τρόπο συμπαγή και εξαιρετικά εναργή η ποιητική τής μεταμόρφωσης, προσφιλές μέσο διαφυγής από τον εφιαλτικό κόσμο του ρεαλισμού και για τους δυο λογοτέχνες (Παπαντωνάκης, 2000).

Η αναγνώριση της συνεισφοράς του Kafka στη σύγχρονη Ελληνική κουλτούρα δεν φαίνεται μόνο από την απήχηση του έργου του αλλά και από δράσεις που έχουν διοργανωθεί από την κοινωνία για τον Τσέχο πεζογράφο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια συγκροτούνται Διεθνή Διεπιστημονικά Συνεδρία με στόχο να μια συνολική κριτική αποτίμηση της πολύπλοκης και πολύπλευρης σχέσης του συγγραφέα με την Ελλάδα. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα μέσο άσκησης διπλωματίας με σκοπό την προώθηση και την κατανόηση των θέσεων ενός κράτους αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού του, σε αυτή την περίπτωση της Τσεχίας και της Ελλάδας.  

Μαρία-Ελένη Κωτουλά

Βιβλιογραφία

Butler, Judith. 2011. “Who Owns Kafka?” London Review of Books, no.33 (March). https://www.lrb.co.uk/thepaper/v33/n05/judith-butler/who-owns-kafka.

Ranjan, D. (2011). Kafka’s Prose: Rebellion against Realism.  International Journal of English Literature and Social Sciences, 6, (2)

Αργυρίου, Α., «Εισαγωγή». Η μεταπολεμική πεζογραφία. Από τον πόλεμο του ’40 ως τη δικτατορία του ’67, τ. Α ́, Σοκόλης, Αθήνα 1988.

Ζωγραφου, Λ.,(1993). Σύγχρονός μας ο Κάφκα, Αλεξάνδρεια.

Παπαντωνάκης, Γ. (2000) Γεώργιος, Η μορφολογία της σαχτουρικής μεταμόρφωσης, Αθήνα: Νεφέλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο