Το Κέντρο Αναγεννητικής Βιοτεχνολογίας «Sagol» του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ δημοσίευσε τους πρώτους μήνες του 2022 στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Science» την πρωτοπόρα έρευνά του πάνω στα εμφυτεύματα ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η επιστήμη κατάφερε να αναπτύξει τέτοιες μεθόδους, ώστε να μπορούν να περπατήσουν ξανά άνθρωποι που γεννήθηκαν με παράλυση ή την απέκτησαν στη διάρκεια της ζωής τους. Η συγκεκριμένη εφεύρεση ,με επικεφαλής της έρευνας τον καθηγητή Ταλ Ντβιρ, αποτελεί ένδειξη της καινοτόμου επιστημονικής μελέτης που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ και συνεισφέρει στην παγκόσμια αναζήτηση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του κέντρου έρευνας με τη χρήση βιοτεχνολογίας έφτιαξαν τρισδιάστατους ανθρώπινους ιστούς σπονδυλικής στήλης και τους εφάρμοσαν σε ζώα με πρόσφατη ή χρόνια παράλυση. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κινητικότητά τους σε ποσοστό 80% σε αυτά που είχαν χρόνια παράλυση και 100% σε αυτά που την απέκτησαν πρόσφατα. Τα εμφυτεύματα, προερχόμενα από ανθρώπινα κύτταρα, μιμούνται τον τρόπο ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης του ανθρώπου στη φάση του εμβρύου, σκοπεύοντας να αντικαταστήσουν τους κατεστραμμένους ιστούς από τραυματισμούς με άλλους, ικανούς να τους δεχτεί το ανθρώπινο σώμα. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από το 2025, αναγεννώντας τη σπονδυλική στήλη παράλυτων ασθενών από τα δικά τους κύτταρα. Μάλιστα, για την έγκριση, την εμπορική αξιοποίηση και προώθηση στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα των εμφυτευμάτων ιδρύθηκε η εταιρεία Matricelf και συνήφθη συνεργασία με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Επομένως, η επένδυση στην έρευνα από τα κράτη ενισχύει τα ευρήματα της επιστήμης για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων της ανθρωπότητας, ενισχύοντας την υγεία της παγκόσμιας κοινότητας. Τα επιστημονικά επιτεύγματα των εκάστοτε χωρών συνεισφέρουν σε πανανθρώπινο επίπεδο, καθώς η γνώση διαδίδεται μέσω της προώθησης της επιστημονικής διπλωματίας, ιδίως στο σημαντικό πεδίο της υγείας. Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν, πως το Ισραήλ συνεπικουρεί στην ιατρική μελέτη μέσω της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων έρευνας σε πολλούς τομείς των σύγχρονων επιστημών, αναπτύσσοντας παράλληλα διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με άλλους λαούς λόγω του διαμοιρασμού των ευρημάτων της εγχώριας έρευνας με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Τέτοιου είδους πρόοδοι έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ζωής ανθρώπων που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες ή αναπηρίες σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας για ακόμα μία φορά τις ομοιότητες που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και αμβλύνοντας τις διαφορές τους.
Χατζηδάκη Ελισάβετ
Βιβλιογραφία
Capital.gr, «Πρωτοπόρος πειραματική θεραπεία για την παράλυση από το Ισραήλ», 7 Φεβρουαρίου 2022,Διαθέσιμο σε:https://www.capital.gr/health/3613128/protoporos-peiramatiki-therapeia-gia-tin-paralusi-apo-to-israil (22/2/2022) πηγή εικόνας: https://pixabay.com/el/photos/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b1-749985/