
Είναι σαφές ότι η μουσική διπλωματία καθίσταται ικανή να διευρύνει το φάσμα άσκησης της πολιτιστικής διπλωματίας, θέτοντας τη μουσική ως το βασικό εργαλείο, με το οποίο δύναται να επιτευχθεί συνεργασία και διαπολιτισμική ανταλλαγή. Χαρακτηριστικά, η Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Kofi Annan, κατά τον εορτασμό της Ημέρας των ΗΕ το 2003, ανέφερε ότι «η μουσική παραμερίζει τα γλωσσικά εμπόδια και ενώνει ανθρώπους με αρκετά διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο». Με βάση αυτό το επιχείρημα, η μουσική μπορεί να συμβάλλει θετικά στο διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των εθνών σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μουσική αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και ιδίως των διπλωματικών αποστολών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως υπάρχει συνοδεία μουσικής κατά τη διάρκεια εορτασμών που διεξάγονται στο πλαίσιο διπλωματικών τελετών, συγκεκριμένα σε χώρους όπου πραγματοποιούνται άτυπες διαπραγματεύσεις και μεγάλης εμβέλειας συνέδρια. Εν προκειμένω, λοιπόν, διαφαίνεται η χρησιμότητα της μουσικής στη διεξαγωγή εκδηλώσεων που πλαισιώνουν μια διπλωματική αποστολή.
Επιπρόσθετα, η άσκηση διπλωματίας μέσω της μουσικής μπορεί να συμβάλλει στη καλλιέργεια «πολιτισμικής ποικιλομορφίας», που συνιστά συνώνυμο του όρου «πολυπολιτισμικότητα», σε πολυμερές επίπεδο. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια της Britannica, ως «πολυπολιτισμικότητα» ορίζεται η αντίληψη ότι «οι πολιτισμοί, οι φυλές και οι εθνότητες, ιδίως εκείνες των μειονοτικών ομάδων, αξίζουν ιδιαίτερη αναγνώριση των διαφορών τους στο πλαίσιο μιας κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας». Αναμφίβολα, η μουσική, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας κάθε λαού, καθόσον δεν νοείται πολιτισμός δίχως την ύπαρξη μουσικής, συμβάλλει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου διαπολιτισμικής κατανόησης και ανεκτικότητας πολιτισμών που δεν υπάγονται στη κυρίαρχη κουλτούρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός στην επίτευξη συμπερίληψης και αφετέρου στην ειρηνική και γόνιμη συνδιαλλαγή όλων των εθνών σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτή τη κατεύθυνση δραστηριοποιείται το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής. Ως μη κυβερνητικό παράρτημα της Unesco, απαρτίζεται από το μεγαλύτερο δίκτυο φυσικών και νομικών προσώπων που απασχολούνται ενεργά στο μουσικό κλάδο, εδρεύοντας συνολικά σε 150 χώρες. Η σπουδαιότητα του έργου του έγκειται στη προσπάθεια του να προωθεί τη διαπολιτισμική κατανόηση και τη δυνατότητα πρόσβασης στα διάφορα είδη μουσικής, μέσα από τις διάφορες δράσεις που διεκπεραιώνει. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης του, αποσκοπεί στη διεξαγωγή μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην οργάνωση προγραμμάτων τεχνογνωσίας για την εύρεση διεθνούς χρηματοδότησης μουσικών έργων. Τέλος, έχει συνδράμει στη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής την 1η Οκτωβρίου και στη χορήγηση των βραβείων “IMC Music Rights Awards” για την υποστήριξη διαπολιτισμικών μουσικών έργων.
Κατερίνα Βασιλού
Βιβλιογραφία
Einbinder, M. (2013). Cultural diplomacy harmonizing international relations through music. New York: Gallatin School of Individualized Studies New York University.
Ramel, F., & Prévost-Thomas, C. (Eds.). (2018). International Relations, Music and Diplomacy: Sounds and Voices on the International Stage. Springer.
Πηγές: