Ε.Ι.Π.Δ | ΠΡΕΣΒΗΣ
Αικατερίνη Λεύκα

Αικατερίνη Λεύκα

Συγγραφέας

Η Δρ. Αικατερίνη Λεύκα είναι Ελληνίδα, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το διδακτορικό της, που αφορούσε τις σχέσεις μεταξύ θρησκείας και φιλοσοφίας στα έργα του Πλάτωνος, στο Πανεπιστήμιο Λιέγης.

Μετά από μία πρώτη μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, με θέμα την έννοια της “ευδαιμονίας” στους Προσωκρατικούς και τον Πλάτωνα, συνεχίζει σε μια δεύτερη έρευνα, όπου συγκρίνει αρχαίες και σύγχρονες θεωρίες περί του “ευ ζην” για τους πολίτες μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Παράλληλα, η Α. Λεύκα είναι ενεργό μέλος διεθνών και διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων, καθώς και επιστημονικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών συλλόγων, επικεντρωμένων σε θέματα των ενδιαφερόντων της.

Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια και έκανε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια διαλέξεις και πανεπιστημιακά μαθήματα σε πολλές χώρες. Οργάνωσε και παρουσίασε ποικίλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχει δημοσιεύσει βιβλία (επιστημονικά και ένα λογοτεχνικό) και άρθρα σε διάφορες γλώσσες· άλλα είναι υπό έκδοση.

Η Α. Λεύκα είναι λέκτορας μερικού ωραρίου του Πανεπιστημίου Λιέγης και διδάσκει επίσης φιλοσοφικά και φιλολογικά μαθήματα στο Τρίτο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, σε τρεις γλώσσες. Στις δραστηριότητές της εφαρμόζει τη διεπιστημονικότητα και υποστηρίζει με ενθουσιασμό το άνοιγμα της σκέψης προς τους πλατείς ορίζοντες του διαπολιτισμικού διαλόγου.