Η έννοια της Γεωπολιτικής αναφορικά με τις Διεθνείς Σχέσεις και τα ζητήματα ενεργειακού τύπου άπτονται της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Η ολοένα και ανερχόμενη ενεργειακή κρίση συμπαρασύρει τον οικονομικό κλάδο σε μία κατηφορική διαδρομή σε παγκόσμιο επίπεδο την ώρα ενός ευρωπαϊκού πολέμου με την κατάφωρη εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια. Το φλέγον ζήτημα για την ευρωπαϊκή οντότητα υπό την έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε ενεργειακό επίπεδο προκαλεί την επιτακτική ανάγκη για ανεφοδιασμό. Ο πόλεμος στη σύγχρονη εκδοχή του έχει αποδειχθεί πως πλήττει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων με εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς από ό,τι θα παρατηρούσαμε σε προηγούμενους πολέμους. Οι κύριοι διαχειριστές των ενεργειακών ποσοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι παραδοσιακές αντίπαλες δυνάμεις με αποκορύφωμα και την είσοδο άλλων δυνάμεων σε περιφερειακό επίπεδο. Το βέβαιο είναι πως ο πολυσυζητημένος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα τροφοδοτούσε άμεσα την κεντρική Ευρώπη σε ενεργειακό απόθεμα αναχαιτίστηκε.
Η Ενεργειακή Διπλωματία αποτελεί έναν νέο κλάδο διεθνικής συνεργασίας, ο οποίος εμπεριέχει την οικονομική διάσταση των διακρατικών επαφών, την πολιτική διασύνδεση αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στα έθνη κράτη. Επομένως μια κρίση η οποία πλήττει την εσωτερική επάρκεια της Ευρώπης σε καύσιμα και θέρμανση δύναται να εντείνει την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών μεθόδων εφοδιασμού. Η πολυδιάστατη αυτή κρίση φέρνει στο προσκήνιο κι άλλες πτυχές της διπλωματίας, οι οποίες δύνανται να πληγούν, όπως αυτή του τουρισμού. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο δύνανται να επηρεαστούν οι διακρατικές επαφές σε περίπτωση πολέμου αποδεικνύεται, όσο αυξάνονται οι τύποι διπλωματίας, πολυπαραγοντικά επιζήμιος. Η Ρωσία το παρόν διάστημα δέχεται την κατηγορηματική αποκήρυξη της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ουκρανία από την ευρωπαϊκή οικογένεια και την αμερικανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ένας νέος τύπος πολέμου και ένας γύρος διπλωματικών επαφών με στόχο την επίλυση του συνεπακόλουθου πληθωρισμού στις πληγείσες οικονομίες λόγω πολέμου εντείνεται.
Ο αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία nordstream 2 διασχίζοντας τη Βαλτική Θάλασσα θα κατέληγε στη βόρεια Γερμανία από όπου θα υπήρχε δυνατότητα διάχυσης της ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα δύο τινά. Η μία εκδοχή θέλει την κεντρική Ευρώπη να διευρύνει την οικονομικής φύσεως ατζέντα της με την ανεξαρτητοποίησή της από την ενεργειακή υποχρέωσή της σε άλλες οικονομικές ζώνες όπως η Αμερική. Ταυτόχρονα όμως, η άλλη όψη την θέλει να στρέφεται προς τη ρωσική εφοδιαστική διάθεση, κατά την οποία θα ανοιγόταν ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας της ευρωπαϊκής οικογένειας με τη ρωσική ομοσπονδία και κατ΄ επέκταση τη ρωσική οικονομία. Φυσικά και ο αγωγός θα αποτελούσε βασικό παράγοντα στη διάνθιση των επαφών ανάμεσα στις δύο σύγχρονες περιφερειακές δυνάμεις.
Οι προοπτικές αυτών των ενδεχομένων μάς είναι άγνωστες, καθώς, λόγω του πολέμου, το μεγαλόπνοο σχέδιο τερματίστηκε. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια εμβάθυνσης των επαφών ανάμεσα στα κράτη αποτελεί ένα βαρυσήμαντο περιστατικό στη σύγχρονη ιστορία το οποίο πολλά έχει να μας διδάξει για την ευαλωτότητα των οικονομικών συμφωνιών. Οι ενεργειακές στάθμες στην Ελλάδα ακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία και τώρα είναι η ώρα να ενταθεί η ευρηματικότητα στον επιτακτικό εμπλουτισμό της Ενεργειακής Διπλωματίας.
Φουντούκου Βασιλική Χρυσοβαλάντω
Πηγές
EXPLAINER: What is the Russia-Europe Nord Stream 2 pipeline? – ABC News (go.com)