
Ένας από τους κύριους φορείς πολιτισμού, είναι οι βιβλιοθήκες, οι οποίες αποτελούν βασικό μέσο διατήρησης και αξιοποίησης της γνώσης, αλλα και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την οποία υφίσταται η πολιτισμική ταυτότητα της εκάστοτε χώρας. Σημαντικό ρόλο σε αυτο έχουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οπου εδραιώνονται στα πανεπιστήμια και προσφέρουν πολυποίκιλες πηγές για γνώση και έρευνα.
Ανα τα χρόνια ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνεται η γνώση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το κοινό έχει πρόσβαση στις πηγές, έχει αλλάξει και μεγάλο ρόλο αποτελεί η ανάπτυξη των τεχνολογιών και του διαδικτύου. Μια απο τις πρώτες εκσυγχρονιστικές αλλαγές που εντοπίζονται ειναι η μετάβαση της έντυπης μορφής μέσω εκτύπωσης, σε ψηφιακό έγγραφο, αποθηκευμένο στην προσωπική συσκευή του χρήστη.
Στη συνέχεια αυτής της ραγδαίας ηλεκτρονικής αναπτυξης, επιβεβαιώνεται το χαμηλότερο κόστος που χρειαζόταν για τα αναλώσιμα υλικα κλπ και παρατηρείται ή αύξηση της αποδοτικότητας. Για τους άνωθι λόγους, οι βιβλιοθήκες ξεκίνησαν σταδιακά να εντάσσουν τις νέες τεχνολογίες στο σύστημά τους και μετέπειτα να δημιουργούν online δημόσιους καταλόγους (OPACs) και συστήματα ηλεκτρονικού δανεισμού, τα οποία ωφέλησαν τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς των χρηστών.
Η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πηγών, σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή στην έρευνα, στην εκπαίδευση, καθώς και στο ευρύ φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και η άμεση πρόσβαση σε πηγές αποτελεί συνθήκη που γίνεται εργαλείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, οι οποίοι με ταχύτερο τρόπο κινούνται ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, τα wikis και τους ανοιχτούς καταλόγους.
Όλα τα παραπάνω στοιχεια επιβεβαιώνονται από το παράδειγμα της ακαδημαικης βιβλιοθήκης, Andersonian Library στο University of Strathclyde στη Σκωτία, όπου επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της βιβλιοθήκης από τον φυσικό τους χώρο, αλλα και απο την ίδια την βιβλιοθήκη με την χρήση Η/Υ, δημιουργώντας αίθουσα πληροφορικής και μελέτης, καθώς και αίθουσα υποστηρικτικών τεχνολογιών με στόχο την καλύτερη συνεργασία των χρηστών και την μετάδοση της πληροφορίας.
Μια τέτοιου είδους μετάβαση που αφορά την ανάπτυξη των τεχνολογιών στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, είναι γεγονός που αφήνει θετική εμπειρία για τον χρήστη αλλά και για τον ρόλο των βιβλιοθηκών στον κόσμο μας. Παρόλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, η συμπεριφορά των χρηστών έχει διαμορφωθεί διαφορετικά μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών και έτσι κρίνεται απαραίτητη η ταυτοποίησή της πληροφορίας όπως και η εγκυρότητα της γνώσης, μέσα από τις ίδιες τις βιβλιοθήκες.
Αιμιλία Κουκλάκη
Βιβλιογραφία:
- https://www.academia.edu/2440463/%CE%97_%CE%91%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C_%CE%B7_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%A0%CE%98
- https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.727.8339&rep=rep1&type=pdf
- https://books.google.gr/books?hl=el&lr=&id=J_-fCwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=libraries+in+digital+world&ots=9ZmBZafZen&sig=GERJVbwFZCr4f7rhFX92CCuTRNk&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
- https://lekythos.library.ucy.ac.cy/bitstream/handle/10797/10689/6psab050.pdf?sequence=1