
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλεξανδρινής καταγωγής, ο οποίος είχε ζήσει στην Αθήνα, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, του οποίου το καλλιτεχνικό στίγμα παραμένει ανεξίτηλο στον κόσμο της ποίησης έως και σήμερα. Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος με την εσωστρέφεια και το μυστήριο που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του, διέθετε έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης. Όταν είχε τεθεί στον ίδιο η ερώτηση σχετικά με την άποψή του για το έργο του, εκείνος απάντησε: «Ο Καβάφης είναι, πιστεύω, ποιητής του μέλλοντος αιώνος, ποιητής υπερ-μοντέρνος». Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος γραφής του και οι θεματικές που έθιγε ήταν ιδιαίτερα επαναστατικές για την εποχή του.
Η Αλεξάνδρεια ήταν η χώρα από την οποία καταγόταν και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. Έχει αρκετά αφιερώματα για την πόλη του, μιλούσε με θαυμασμό για τη λαμπρότητα και τη μεγαλειότητά της και εξέφραζε συχνά την αγάπη του γι’ αυτήν μέσω των ποιημάτων του. Μία ακόμη πόλη για την οποία είχε μιλήσει και για την οποία είχε γράψει ποιήματα, ήταν η Αντιόχεια. Ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Συρίας, απ΄ όπου ξεκίνησε η ελληνιστική περίοδος στη Συρία.
Η Αντιόχεια μαζί με την Αλεξάνδρεια αποτελούσαν τις δύο μεγάλες ελληνικές μητροπόλεις των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο μεγάλος Έλληνας ποιητής είχε συγγράψει για την πόλη αυτή. Είναι τα έργα «Ας φρόντιζαν» και «Εις τα περίχωρα της Αντιόχειας» τα δύο μεγάλα έργα που είχε αφιερώσει στη συριακή πόλη. Στα ποιήματά του χρησιμοποιούσε χαρακτηρισμούς για την πόλη όπως: «αυτή η μοιραία πόλις», «την προσφιλή πατρίδα μου Συρία», χρησιμοποιώντας μάλιστα α’ πρόσωπο σε όλη την έκταση των ποιημάτων, σαν να ταυτιζόταν πλήρως και να τον αφορούσαν πραγματικά. Η αναφορά και η αφιέρωση ολόκληρων έργων στην πόλη αυτή δεν μπορεί να είναι τυχαία. Η οπτική και η αντίληψη ενός πνευματικού ανθρώπου, με τέτοιο βάθος σκέψεων, διαφοροποιείται κατά πολύ και λαμβάνεται υπόψη ως αυθεντία.
Οι πνευματικοί άνθρωποι, των οποίων το έργο είναι οικουμενικά αναγνωρισμένο, έχουν μεγάλη επιρροή στην πνευματική, πολιτισμική, καλλιτεχνική ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Είναι οι πραγματικοί διπλωμάτες, οι οποίοι με τη δυναμική της έκφρασής τους και το πλάτος των σκέψεών τους, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν και να εμπνεύσουν, με στόχο την κοινωνική πρόοδο. Χρησιμοποιούνται ως αυθεντίες και πολλές φορές οι τοποθετήσεις τους αποτελούν επιτυχημένες προσθήκες στην πορεία της πνευματικής εξέλιξης.
Θάρα Ίσσα
Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Διαδικτυακές πηγές:
- https://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/PneumatikosAntropos.htm
- Κωνσταντίνος Καβάφης «Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας» | Σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κωνσταντίνου Μάντη (latistor.blogspot.com)
- «Κ. Π. Καβάφης – Η νεώτερη αιγυπτιακή σφίγγα»: Η οικουμενικότητα ενός διαχρονικού Έλληνα | CultureNow.gr
- «Εις τα Περίχωρα της Αντιόχειας: το τελευταίο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη» | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)
- Άνοιξη Στυλό Μελάνης Ποίηση – Δωρεάν φωτογραφία στο Pixabay