
Михаил Александрович Зичи. Спектакль в московском Большом театре по случаю коронации Александра Iv 1856
Παράσταση στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας με αφορμή τη στέψη του Αλέξανδρου Δ ́
Την μεγαλειότητα του ρωσικού πνεύματος εκπέμπει το διεθνώς αναγνωρισμένο Μπαλέτο Μπαλσόι, μέσα από τις παραστάσεις του. Διατηρώντας μια μακρόχρονη πορεία στον χώρο της τέχνης, τα ρωσικά χορευτικά σύνολα ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στους θεατές. Μάλιστα, κάποιες παραστάσεις συνδέονται με το καλλιτεχνικό πατινάζ, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Εκλεκτοί χορευτές συνοδευόμενοι από τις κλασσικές ενορχηστρώσεις Ρώσων συνθετών, όπως ο Τσαικόφσκι, δημιουργούν ένα πρόσφορο περιβάλλον αναψυχής και ενατένισης της ρωσικής ψυχής.
Ήδη, από τον 18 αιώνα, το μπαλέτο με «ρωσική επίγευση» αναγνωρίστηκε ως τέχνη από τη δυτική Ευρώπη. Οι πρώτοι δάσκαλοι τεχνικής στα ρωσικά εδάφη κατάγονταν από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο λόγος για τον οποίο ξεχώρισε το μπαλέτο της Μόσχας, έναντι άλλων, υπήρξε διττός. Πρώτον, η ξεχωριστή του θέση στα χρονικά της τέχνης σχετίζεται με την τεχνική πειθαρχία και κατά δεύτερον με τη ρωσική ψυχή. Μέχρι σήμερα, η συνάντηση του θιάσου με τις πρωτεύουσες του κόσμου έχει λάβει ετήσιο χαρακτήρα. Αυτή ακριβώς η συνεύρεση αναδεικνύει τη συνεχή πολιτιστική νοηματοδότηση ανάμεσα στη χώρα οικοδέσποινα και αυτήν της Ρωσικής αποστολής. Τα μπαλέτα Μπαλσόι αφενός αντανακλούν την πολιτιστική εμβέλεια της ρωσικής κουλτούρας στη σημερινή εποχή και αφετέρου επικοινωνούν την υψηλή αισθητική αξία της ίδιας της τέχνης. Ένα από τα στοιχεία που έχει καλλιεργηθεί στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, αναφορικά με την παρουσία των Ρωσικών μπαλέτων στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, είναι αυτό του σεβασμού απέναντι στην αυθεντική τέχνη και τεχνική.
Η παρουσία επομένως του Μεγάλου Θιάσου (большой σημαίνει Μεγάλος) στη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα της Ελλάδας αλλά και ολάκερου του κόσμου φέρει στοιχεία πολιτιστικής διπλωματίας. Ο χορός, ως τέχνη και μέσο έκφρασης, λειτουργεί ως κοινωνός της ρωσικής ταυτότητας με το μεγαλείο της ρωσικής καλλιτεχνικής παραγωγής να εκτείνεται από την πειθαρχία του χορευτή μέχρι τις αριστουργηματικές ενορχηστρώσεις.
Φουντούκου Βασιλική Χρυσοβαλάντω
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων Στρατηγικής και Ασφάλειας (Pafos University Cyprus)
Απόφοιτη Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ
πηγές
http://www.russianballetinternational.com/
https://bolshoi.ru/about/history/ https://pixabay.com/el/images/search/balshoi%20ballet/