Η ξεχωριστή χώρα της Νότιας Αμερικής έχει κατά καιρούς αποδείξει με ποικίλους τρόπους το φιλελληνικό πνεύμα της και τον σεβασμό της για την ελληνική κουλτούρα. Οι δύο χώρες, παρά την φαινομενικά ανυπέρβλητη απόσταση μεταξύ τους, έχουν υπάρξει ιστορικά αλληλέγγυες. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ουρουγουάη έχουν συμπαρασταθεί έμπρακτα στους αγώνες που έχει πραγματοποιήσει η καθεμία για την ανεξαρτησία της. Παράλληλα, η μικρή αλλά δυναμική ελληνική κοινότητα της Ουρουγουάης, η ιστορία της οποίας ξεκινάει περί το 1920, παραμένει ενεργή στην διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πνεύματος. Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτής της προσπάθειας. Ιδρύθηκε το 1978 και διαδραματίζει έκτοτε σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια μίας ζωντανής επαφής του ελληνικού και ουρουγουανικού κοινού της μικρής χώρας με τον ελληνικό πολιτισμό.
Το αξιόλογο έργο του ιδρύματος συνίσταται, πρωτίστως, στην προσφορά δωρεάν μαθημάτων Νέας Ελληνικής γλώσσας μέσω της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου. Μάλιστα, το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας, ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας στην Ουρουγουάη και τις λοιπές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ακόμη, το ίδρυμα παρέχει μαθήματα ελληνικών χορών, τραγουδιού, μουσικής, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ελληνικής κουζίνας, μυθολογίας και ιστορίας της τέχνης. Περαιτέρω, η μεγάλη συλλογή βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων, στην ελληνική και στην ισπανική γλώσσα, φέρνει τους επισκέπτες κοντά στον απύθμενο πλούτο των ελληνικών γραμμάτων. Πάνω από 400 εγγραφές πραγματοποιούνται ετησίως στις διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες είναι διαθέσιμες για το ευρύ κοινό.
Η εκτεταμένη δραστηριότητα του ιδρύματος στην Πολιτιστική Διπλωματία της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής και Νότιας Αμερικής συμβάλλει σημαντικά στην εύρεση νέων γεφυρών ένωσης της μακρινής ηπείρου με τον ελληνικό κόσμο. Παρά την μεγάλη φυσική απόσταση μεταξύ των λαών της Ουρουγουάης και της Ελλάδας, το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” υπογραμμίζει δημιουργικά την αμοιβαία εκτίμηση ανάμεσα τους. Χάρη στο μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται με τη Πολιτιστική Διπλωματίας της Ελλάδας στην Ουρουγουάη, πέραν των 3.000 Ελλήνων, άλλοι τόσοι Ουρουγουανοί μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Δρόμοι και πλατείες των πόλεων στην Ουρουγουάη βαφτίζονται με ελληνικά ονόματα και κοσμούνται με αγάλματα σπουδαίων Ελλήνων. Ο απέραντος θαυμασμός της μικρής χώρας για την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της είναι λοιπόν έκδηλος και βαθιά ειλικρινής.
Βασιλική Τσακλίδου
Πηγές: