
Στις αρχές Ιουλίου του 2013, ο στρατηγός Abdel Fattah Al Sisi ανέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου και επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι. Της ανατροπής του προέδρου Μόρσι προηγήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στη φημισμένη πλατεία Ταχρίρ, η οποία αποτελεί, διαχρονικά, επίκεντρο διεκδικήσεων του αιγυπτιακού λαού. Από την πλευρά του Στρατηγού Sisi, οι ῾῾νομιμοποιητικοί῾῾ παράγοντες για την ανατροπή της κυβέρνησης, την κατάργηση του Συντάγματος και την επιβολή στρατιωτικού νόμου ήταν αφενός η προωθούμενη ισλαμοποίηση της κοινωνίας και αφετέρου η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το γεγονός αυτό, στην αρχή της έξαρσής του, δεν απέλαυσε της υποστήριξης από τις Δυτικές δυνάμεις, οι οποίες κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας. Η στήριξη προς τον Σίσι άρχισε να γίνεται σαφέστερη από το 2015, αναγνωρίζοντας πλέον δημόσια τον Στρατηγό, με βασικό επιχείρημα την γεωπολιτική και στρατηγική σημαντικότητα της Αιγύπτου για την περιφερειακή ασφάλεια, τη διατήρηση της ειρήνης και των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Παρά την σημερινή σταθερή στήριξη του δυτικού κόσμου προς την ασκούμενη εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου, η χώρα επιθυμεί να επικοινωνήσει το δυτικό προσανατολισμό της και να αναδείξει ένα πνεύμα κοσμικότητας και οικονομικής προόδου, σε αντιπαραβολή με την οπισθοδρόμηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ποιος καλύτερος τρόπος από την πολιτιστική διπλωματία στην εσωτερική και την εξωτερική της διάσταση; Όχημά της η δημιουργία του Grand Egyptian Museum, του μεγαλύτερου Μουσείου στον κόσμο. Τροφή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας που επιχειρεί να ασκήσει η Αίγυπτος μέσω του μουσείου αποτελούν τα περισσότερα από 50.000 εκθέματα συμπεριλαμβανομένης της πλήρους συλλογής 5.000 εκθεμάτων των τάφων του Τουτανχαμών, όπου πολλά εξ αυτών εκτίθενται πρώτη φορά για τον κοινό.
Το άνοιγμα του μουσείου λοιπόν, διπλωματικά συμβολίζει το εκ νέου άνοιγμα της Αιγύπτου προς τον δυτικό κόσμο και την κοσμικότητα. Αναδεικνύει την Αίγυπτο ως ένα μεγαλειώδες λίκνο της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναπροσανατολίζει την χώρα στην διεθνή κοινότητα, καθιστώντας την σημείο αναφοράς για τα Μουσεία στον κόσμο, τόσο λόγω μεγέθους, αλλά και του πλήθους της συλλογής. Ακόμα, η δημιουργία του Μουσείου, κόστισε σχεδόν 1 δις δολάρια, προσδίδει στην Αίγυπτο την εικόνα μίας οικονομικά ανακάμπτουσας χώρας, ενώ παράλληλα προσφέρει στον πρόεδρο Μόρσι μία πολιτική προσωπική νομιμοποίηση, τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, περιβάλλοντάς τον με μία αίσθηση προοδευτισμού και μεγαλείου. Παρατηρήσαμε την πολιτιστική διπλωματία μέσα από ένα μουσείο στην πλήρη ανάπτυξή της. Είδαμε την πολιτιστική διπλωματία στην παγκόσμια δυναμική της.
Δημήτρης Λύτρας
Πηγές
https://www.kathimerini.gr/culture/561271147/i-archaia-aigyptos-se-ena-moyseio/
https://pixabay.com/illustrations/tutankhamun-pharaoh-egypt-luxor-86383/