Τα Μουσεία, ως φορείς ήπιας ισχύος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η Διπλωματία των Μουσείων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διπλωματίας μιας χώρας, διαμορφώνει την ταυτότητά της και λειτουργεί ως «πρεσβευτής πολιτισμού» στο εξωτερικό. Τα μουσεία με την ύπαρξή τους αναδεικνύουν και ωραιοποιούν την χώρα και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ιστορικής γνώσης και του πολιτισμού. Στην περίπτωση της Πολωνίας, ∙μιας χώρας με μακραίωνη ιστορική πορεία, τα μουσεία της είναι πολιτιστικά κοσμήματα που την ομορφαίνουν και συνδράμουν στην διάδοση της κουλτούρας και της ιστορίας της.
Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα ευρέως γνωστά μουσεία της Πολωνίας είναι το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το οποίο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του πολωνικού λαού. Σε αυτό το μουσείο-στρατόπεδο θανατώθηκαν εκατομμύρια Εβραίοι και άλλες μειονότητες, σύμφωνα με τα δεδομένα της ναζιστικής Γερμανίας, ως μέρος του «μεγαλειώδους» σχεδίου δημιουργίας και διατήρησης του Γ’ Ράιχ και της Άριας Φυλής. Όσες αθώες ψυχές μεταφέρθηκαν με τα τρένα, περνώντας το κατώφλι της «πύλης του θανάτου», δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί, πόσο μάλλον ότι δεν θα ξανά κέρδιζαν την ελευθερία τους και ότι δεν θα αντίκριζαν το φως του ήλιου. Οι φρικαλεότητες, οι βασανισμοί και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, έμειναν χαραγμένα στην μνήμη τόσο της Πολωνίας, μέσω του μουσείου, όσο και του κόσμου όλου.
Στην σημερινή εποχή, το στρατόπεδο αξιοποιείται ως μουσείο, συμπεριλαμβάνοντας έναν εκθεσιακό χώρο στο συγκρότημα κτηρίων που διαθέτει. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Πολωνία και είναι σίγουρα «αδιαπραγμάτευτη» η επίσκεψη τους στο μουσείο. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν σε εκθεσιακούς χώρους – βιτρίνες προσωπικά αντικείμενα, κάδρα με τα ονόματα και τους κωδικούς που δίνονταν στους κρατουμένους, την συγκεκριμένη σε ριγέ άσπρο-μπλε χρώμα φόρμα εργασίας, τους φούρνους, τα κρεματόρια, τα συρματοπλέγματα και όλα εκείνα τα σημεία που εκφράζουν και δηλώνουν την παρουσία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης.
Το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς- Μπίρκεναου βρίσκεται σε εξέχουσα θέση στην καρδιά της Πολωνίας. Παράλληλα, από το 1979 έχει καταταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς πληροί τα κριτήρια της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας και, μέσω της πολωνικής κρατικής διοίκησης, διατηρείται και προστατεύεται.
Το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς- Μπίρκεναου είναι ένα κρατικό πολιτιστικό ίδρυμα που εποπτεύεται απευθείας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς. Το Μουσείο, επιπλέον, λειτουργεί και συμβάλλει τόσο ως πολιτιστικός διπλωμάτης στο εξωτερικό όσο και ως ορόσημο αναβάθμισης και εξέλιξης του πολιτιστικού τουρισμού και ως πολύτιμο εργαλείο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Η Διπλωματία των Μουσείων κρίνεται απαραίτητη και σημαντική ως φορέας πολιτισμού, γνώσης και ιστορίας. Τα μουσεία, εξυπηρετούν την επαφή των πολιτισμών, την αλληλεπίδραση και τη δημιουργία συνεκτικών σχέσεων μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, ως δίαυλος επικοινωνίας, καταφέρνουν και επιτυγχάνουν σχέσεις συνεργασίας, φιλίας και ευημερίας μεταξύ των χωρών, πραγματοποιώντας πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις, τιμώντας η μία χώρα την άλλην αποτίνοντας σεβασμό και επιδεικνύοντας θαυμασμό για τα επιτεύγματά της.
Παπαδοπούλου Ταξιάρχα
Πηγές: https://whc.unesco.org/en/list/31
Πηγή εικόνας : https://pixabay.com/el/images/search/auswitch/