
Ο οργανισμός ALIPH αποτελεί μία διεθνή συμμαχία για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ALIPH ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2017. Η δημιουργία του οργανισμού είναι πρωτοβουλία της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και απόρροια της μελέτης του Προέδρου του Μουσείου του Λούβρου, Jean-Luc Martinez το 2015 για τους τρόπους με τους οποίους η παγκόσμια κοινότητα θα μπορούσε να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά από τη βαρβαρότητα. Μία εκ των προτάσεων ήταν και η δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού. Έκτοτε μία πλειάδα κρατών και ιδιωτών συμβάλλουν ενεργά στην εκπλήρωση της αποστολής του ALIPH. Στις αρχές του Φλεβάρη, ο Υπουργός Νεολαίας Πολιτισμού και Επικοινωνίας Mehdi Bensaid επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας στο σκοπό του οργανισμού. Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο (https://helleniculturaldiplomacy.com/to-maroko-ependii-stin-ejostrefia-meso-tou-politismou/), το Μαρόκο στη μετά-πανδημική εποχή μοιάζει να εμφορείται από μια διάθεση ανάδειξης της χώρας ως κέντρο προόδου και σταθερότητας για την περιοχή του Μαγκρέμπ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου, το Μαρόκο πρωτοστατεί στην ευγενή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.
Στόχος του διεθνούς οργανισμού είναι να δρα με αποφασιστικότητα και ταχύτητα σε περιοχές ανά τον κόσμο όπου απειλείται η πολιτιστική κληρονομιά για λόγους τρομοκρατίας, εμφύλιων ή διακρατικών εχθροπραξιών ή φυσικών καταστροφών. Η εμπλοκή του οργανισμού βασίζεται σε τρεις πυλώνες δράσης. Ο πρώτος πυλώνας αναφέρεται στα προληπτικά προγράμματα που αναπτύσσει ο οργανισμός προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή πολιτιστική καταστροφή στα πλαίσια επικείμενων καταστροφών. Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην εμπλοκή του οργανισμού στο πεδίο με την εφαρμογή μέτρων διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής όπου εξελίσσεται μία σύγκρουση ή μία φυσική καταστροφή. Ο τρίτος πυλώνας αναφέρεται σε μετακαταστροφικές δράσεις προκειμένου ο τοπικός πληθυσμός να ενεργοποιηθεί και πάλι γύρω από τη διασωθείσα πολιτιστική κληρονομιά.
Στο τελευταίο συνέδριο του Οργανισμού, ο Μαροκινός Υπουργός επαναδιατύπωσε την απρόσκοπτη και ενεργή συμμετοχή του Μαρόκο στην αποστολή του οργανισμού. Παράλληλα επεσήμανε την αφοσίωση της χώρας του στον αγώνα ενάντια σε οποιονδήποτε ιδεολογικό σκοταδισμό και φανατισμό που σκοπεύει να υπονομεύει την κοινή ιστορία που μοιράζεται η ανθρωπότητα η οποία εκφράζεται μέσα από την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Επανέλαβε τη θέληση της χώρας να συμβάλει στην προστασία και την αποκατάσταση των καταστροφών παράλληλα με την αφοσίωσή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενάντια στον πολιτισμό.
Το Μαρόκο τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί ενεργά τον πολιτισμό ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε και την ενεργή συμμετοχή στον ALIPH. Η χώρα επιχειρεί να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη μία δεκαετία μετά το κύμα διαδηλώσεων κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Αναλογιζόμενοι το εσωστρεφές και απομονωτικό παρελθόν πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της Αραβικής χώρας να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο με όχημα τον πολιτισμό.
Δημήτρης Λύτρας
Πηγές